ΤΟΠΙΚΑ

Σερφάρει με αστραπιαίες ταχύτητες το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου

σερφάρει-με-αστραπιαίες-ταχύτητες-το-2-449474

Αναβαθμίστηκε πλήρως το ίντερνετ, που τρέχει με 300Μbps, καλύπτοντας τις ανάγκες των 40 εργαστηρίων και γραφείων

Με αστραπιαίες ταχύτητες μπορεί να… σερφάρει από χθες το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και το σύνολο των υπολοίπων τριών σχολικών μονάδων, που φιλοξενούνται στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου στη Ν. Ιωνία. Με μελέτη των καθηγητών του 2ου Ε.Κ. και χρήματα από τη σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου αναβαθμίστηκε πλήρως το ίντερνετ που αγγίζει πλέον την ταχύτητα των 300Mbps, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εκτελούν απρόσκοπτα τις διαδικτυακές εργασίες τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 2ου Ε.Κ. Βόλου, κ. Ι. Μπερέτα, πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε με μελέτη των καθηγητών πριν από δύο χρόνια. Όπως σημείωσε ο ίδιος στο σχολικό συγκρότημα δραστηριοποιούνται 40 εργαστήρια και γραφεία εκπαιδευτικών και η γραμμή ίντερνετ δεν αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες. «Πλέον τα πάντα γίνονται διαδικτυακά. Από τις εγγραφές των μαθητών μέχρι το κατέβασμα αναλυτικών προγραμμάτων, βιβλίων από το Υπουργείο Παιδείας και υλικού που απαιτείται για τα εργαστήρια», σχολίασε ο κ. Μπερέτας περιγράφοντας τις δυσκολίες και καθυστερήσεις που είχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές με την παλιά γραμμή η ταχύτητα της οποίας δεν ξεπερνούσε τα 10Μbps. «Κάθε εργαστήριο παρακολουθούν περί τους 20 μαθητές κατά μέσο όρο. Φανταστείτε τι δυσκολία υπήρχε για το κατέβασμα ενός αρχείου όταν έπρεπε να δουλέψουν ταυτόχρονα οι μαθητές», αναφέρει.

Μετά από μελέτη και με χρήματα, περίπου 20.000 ευρώ, που διέθεσε η σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, το ίντερνετ αναβαθμίστηκε. «Χρειάστηκε προσωπική εργασία των καθηγητών και στελεχών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, ήρθε και συνεργείο του ΟΤΕ και συνέδεσε την οπτική ίνα και πλέον «τρέχουμε» με ταχύτητες 300Μbps», τόνισε ο κ. Μπερέτας. Χθες έγινε το τελευταίο τεστ και ξεκίνησε η λειτουργία του νέου συστήματος.

Πρόκειται για πολύ υψηλή ταχύτητα, μία μέση γρήγορη ταχύτητα ανά χρήστη είναι τα 30Μbps, που θα επιτρέψει στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολικών μονάδων, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΕΚ και Δημόσιο ΙΕΚ, που συστεγάζονται στο συγκρότημα του Φυτόκου, να εκτελούν με γρήγορη ταχύτητα τις διαδικτυακές εργασίες τους.

«Σε κανένα άλλο σχολικό συγκρότημα δεν υπάρχουν τέτοιες ταχύτητες ίντερνετ. Στο σχολείο μας μπορούμε να τις πετυχαίνουμε γιατί διαθέτουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μάλιστα σε πιθανή αναβάθμιση της γραμμής του ΟΤΕ μπορούμε να φθάσουμε και τα 1000Mbps», σημείωσε ο κ. Μπερέτας προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα έρθει να «δέσει» και με τον εξοπλισμό που θα παραλάβουν μέσω του Υπουργείου Παιδείας για τη δυνατότητα διεξαγωγής τηλεδιασκέψεων.

Επόμενος στόχος του σχολείου είναι η σύνδεση με το διαδίκτυο και των 22 αιθουσών διδασκαλίας, καθώς πλέον το ίντερνετ αγγίζει όλα τα μαθήματα και μπορεί να κάνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου