ΤΟΠΙΚΑ

Μάκης Μπαλλής: Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν

μάκης-μπαλλής-δεν-πρέπει-να-επιστρέψο-450902

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ – Το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής

Για το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος Μάκης Μπαλλής. Ο ίδιος ζητά από τους ψηφοφόρους να ξαναεμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, «για να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και όχι για να ξαναρίξουμε τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ, όπως σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει.

Καλεί επίσης τους πολίτες να αντιληφθούν «ότι σε αυτή την κάλπη ψηφίζουμε για την κυβέρνηση, που θα καθορίζει τις τύχες μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτή τη φορά δεν είναι κάλπη για μηνύματα, αλλά για καθοριστικές αποφάσεις, που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας».

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε Μπαλλή, η Ν.Δ., σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί η διαφορά, έστω και την τελευταία στιγμή;

Είναι γεγονός ότι στις εκλογές του περασμένου Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με σημαντική διαφορά. Οπως επίσης είναι γεγονός ότι δεν ήταν ένα αποτέλεσμα που το περιμέναμε. Το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιούνται κάποιες δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν μία διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, η οποία, αν και μειωμένη σε σχέση με τον Μάιο, παραμένει σημαντική. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις, όμως, καταγράφουν και κάτι ακόμη, ότι αυξάνεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζονται τα μικρότερα κόμματα και αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για αυτές τις εκλογές.

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετούς συμπολίτες αυτές τις μέρες της προεκλογικής εξόρμησης. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών, που δεν είναι άλλο από τον τρόπο που θα κυβερνηθεί η χώρα και από την κατεύθυνση που θα έχουν οι αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, απασχολεί όλο και περισσότερους. Τους ενδιαφέρει αν θα διατηρηθούν ή αν χαθούν όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με στόχο την προστασία των πιo αδύναμων κοινωνικά, την ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη όλων, την προστασία των συντάξεων κ.λπ.

Αν η αυξητική τάση στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διατηρηθεί και αν όλο και περισσότεροι πεισθούν ότι πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν για να αποκλεισθεί η επιστροφή στο παρελθόν, τότε πράγματι πιστεύω ότι και το αποτέλεσμα του Μαΐου και οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων μπορούν να ανατραπούν.

Μήπως άργησε τελικά η κυβέρνηση να «αποτινάξει» την εποπτεία των δανειστών και τώρα πληρώνει το τίμημα των επιλογών της;

Ούτε άργησε, ούτε βιάστηκε. Από την πρώτη μέρα υπογραφής της συμφωνίας με τους δανειστές είχε προσδιοριστεί ότι αν η Ελλάδα πετύχαινε τους στόχους και μπορούσε να πιστοποιήσει ότι η οικονομία της είχε μπει πλέον σε τροχιά σταθερότητας με διαχειρίσιμο χρέος και αναπτυξιακή προοπτική, τότε στις 21 Αυγούστου 2018 θα τερματιζόταν η ισχύς των μνημονίων και η χώρα θα έβγαινε από αυτό το καθεστώς. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο πέτυχε τους στόχους, απέδειξε κιόλας ότι δικαίως υποστήριζε πως πολλά από τα μέτρα που ζητούνταν ήταν αχρείαστα. Οταν η αντιπολίτευση παρότρυνε τους δανειστές να κρατήσουν σκληρή στάση με τη φράση «Γερούν γερά». Υποσχεθήκαμε στους Ελληνες ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια χωρίς περιττές περικοπές και με την κοινωνία όρθια, όταν θα έληγε η ισχύς των μνημονίων με τους όρους που περιέγραψα νωρίτερα. Αυτό κάναμε, τηρώντας την υπόσχεσή μας.

Μην ξεχνάτε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε την τελευταία συμφωνία με τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, η αντιπολίτευση ζητούσε επιτακτικά να συμφωνήσουμε σε προληπτική πιστωτική γραμμή με τους δανειστές. Ουσιαστικά ζητούσε υπογραφή νέας δανειοδοτικής σύμβασης με το ΔΝΤ και τους θεσμούς, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο. Το αρνηθήκαμε, διαπραγματευθήκαμε κερδίζοντας ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους και καθαρό διάδρομο 15 ετών χωρίς τον βραχνά της καταβολής υψηλών δόσεων αποπληρωμής και καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς επιπλέον βάρη.

Γιατί οι πολίτες, με δεδομένο ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεν εφαρμόστηκε, να πιστέψουν πως οι τωρινές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθούν;

Προφανώς αναφέρεστε στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» προ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015. Γιατί εγώ ξέρω ένα άλλο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», εκείνο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, το οποίο υλοποιήθηκε στο ακέραιο. Ούτε οι συντάξεις περικόπηκαν τον Ιανουάριο του 2019, ούτε το αφορολόγητο μειώνεται από το 2020, ούτε οι μαζικές προσλήψεις στην Παιδεία και την Υγεία ακυρώθηκαν. Αντίθετα γίνονται πράξη, όπως η έναρξη μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για ελεύθερους επαγγελματίες, η σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η βελτίωση του δείκτη απασχόλησης και άλλα. Αυτές ήταν μερικές από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πέστε μου τι δεν έγινε πράξη.

Για το πρόγραμμα του 2015 είναι εύκολο να γίνονται αναφορές, αλλά δεν είναι παρά προσπάθεια να κρυφτεί η πραγματικότητα και να βγει «ψεύτης» ο Ελληνας πρωθυπουργός. Οταν ο ίδιος έχει μιλήσει αυτοκριτικά για εκείνη την περίοδο και πολύ περισσότερο όταν έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα και κέρδισε. Αλλά για αυτό δεν μιλάει κανένας.

Αυτό που υποσχεθήκαμε τηρήθηκε. Αυτά τα χρόνια αποδείξαμε ότι πίσω από κάθε μέτρο και απόφαση υπήρχε η μέριμνα για την προστασία των φτωχότερων, για τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Ξαναστήσαμε τη χώρα στα πόδια της, δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό περιβάλλον δυνατοτήτων και τώρα μπορούμε ως επόμενη κυβέρνηση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε με βάση τις ανάγκες όπως τις ιεραρχούμε εμείς και όχι οι δανειστές. Γι’ αυτό ζητάμε από τους ψηφοφόρους να μας ξαναεμπιστευτούν. Για να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και όχι για να ξαναρίξουμε τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ, όπως σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης.

Περιγράφετε με μελανά χρώματα την επόμενη μέρα στην Ελλάδα αν εκλεγεί η ΝΔ. Πού εδράζεται αυτή η πολιτική άποψη; Η Ν.Δ. μιλά για μείωση της φορολογίας και επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Περιγράφω είτε με βάση όσα αναφέρει η ΝΔ στο πρόγραμμά της, είτε με βάση όσα δεν λέει ο κ. Μητσοτάκης όταν υπόσχεται διάφορα.

Λέει, ας πούμε, ο κ. Μητσοτάκης ότι θα μειώσει τη φορολογία, το ίδιο για όλους, πλούσιους και φτωχούς. Στην αρχή υποσχόταν άμεση εφαρμογή λέγοντας ότι το κόστος θα το καλύψει η ανάπτυξη.

Τελευταία το μισοπήρε πίσω. Τώρα λέει ότι θα κάνει μείωση της φορολογίας μετά το 2021, εφόσον πείσει τους θεσμούς για τη δημοσιονομική δυνατότητα και η ανάπτυξη καλύψει το κόστος.

Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό μίας τέτοιας φοροελάφρυνσης μόνο από τα έσοδα της ανάπτυξης, απαιτείται συνεχής υψηλή ανάπτυξη επί 10 και πάνω χρόνια. Μάλλον δύσκολο, έτσι; Τι άλλο λέει ο κ. Μητσοτάκης; Οτι το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Οι δημόσιες δαπάνες είναι συγκεκριμένες. Είναι η μισθοδοσία, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία και οι πληρωμές των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, όπως αναπηρίας, ΚΕΑ, στέγαση, σίτιση απόρων κ.λπ. Ποιο από όλα αυτά σκοπεύει να περικόψει και δεν μας το λέει;

Γι’ αυτό λέμε ότι στην πραγματικότητα το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει και μεγάλες διαφορές από το πρόγραμμα που ήθελε το ΔΝΤ να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Αλλωστε εκ των συντακτών του προγράμματος του ΔΝΤ ήταν η κ. Μιράντα Ξαφά, εκ των συντακτών του προγράμματος του κ. Μητσοτάκη είναι πάλι η κ. Ξαφά.

Κοιτάξτε όμως. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι όταν χαρίζεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο ελπίζοντας να σου φέρουν επενδύσεις, αυτό το χάρισμα μετατρέπεται σε υπερκέρδη για τις επιχειρήσεις και χασούρα για την κοινωνία. Στις δεκαετίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι επενδύσεις δεν έφυγαν λόγων τέτοιων βαρών, αλλά μάλλον λόγω της διαφθοράς και της απαραίτητης μίζας που έπρεπε να καταβάλλεται από κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Εμείς λέμε κάτι άλλο. Στηρίζουμε την κοινωνία και το εισόδημα, ενισχύουμε την αγοραστική δύναμη και τη ζήτηση, έτσι ενισχύεται και το ΑΕΠ, η αύξηση της ζήτησης τονώνει την απασχόληση και την παραγωγή και έτσι δημιουργείται ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, που ανατροφοδοτεί τη σταδιακή ανέλιξη της οικονομίας και της αγοράς.

Ας μας πει και κάτι άλλο η ΝΔ. Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιo «αντιεπενδυτική» για την Ελλάδα, γιατί έχουμε τον τελευταίο χρόνο ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας και συνεχή αύξηση εγκατεστημένου ξένου κεφαλαίου; Ισως, θα έλεγα, γιατί οι σοβαροί επιχειρηματίες ξέρουν ότι πλέον μπορούν να επενδύουν χωρίς να πληρώνουν και την παγιωμένη ταρίφα σε διάφορα κυκλώματα.

Πιστεύετε πως ο κόσµος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι απλοί ψηφοφόροι θα πάνε στην κάλπη µε ηθικό ανεβασμένο; Τι µηνύµατα εισπράττετε από την επαφή σας µε τον κόσµο;

Κατ’ αρχάς αυτό που κατά τη γνώμη μου προέχει είναι να πάνε όσο γίνεται περισσότεροι στην κάλπη. Να αντιληφθούν οι πάντες ότι σε αυτή την κάλπη ψηφίζουμε για την κυβέρνηση, που θα καθορίζει τις τύχες μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτή τη φορά δεν είναι κάλπη για μηνύματα, αλλά για καθοριστικές αποφάσεις, που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας.

Είναι αλήθεια ότι μπήκαμε σε αυτήν προεκλογική μάχη κάπως μουδιασμένοι από το αποτέλεσμα του Μαΐου. Καθημερινά όμως διαπίστωνα το κλίμα να αλλάζει. Να γίνεται κοινός ο προβληματισμός για το είδος της κυβέρνησης και της πολιτικής που θέλουμε και χρειαζόμαστε. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα συνεχή δέκα χρόνια λιτότητας. Δεν αντέχει άλλο ούτε τις περικοπές, ούτε τους πειραματισμούς, ούτε την αδιαφορία για την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας. Γι’ αυτό αισιοδοξώ ότι με τη στήριξη και τη βοήθεια του απλού κόσμου, που θέλει να μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος για τη ζωή του, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αποτελέσματα και προβλέψεις. Αισιοδοξώ ότι μαζί με την κοινωνία θα κερδίσουμε.

Η Προοδευτική Συμμαχία λειτουργεί προσθετικά ή αφαιρετικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι αυτό που λέει το όνομά της. Η συμμαχία δυνάμεων, φορέων και προσωπικοτήτων, που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, έχοντας διαγράψει ο καθένας και η καθεμιά που συμμετέχει μία σημαντική πορεία είτε στην πολιτική σκηνή, είτε στη διαμόρφωση της νεότερης κοινωνικής πραγματικότητας.

Η αναγκαιότητα να βρεθεί ένας κοινός δρόμος πορείας, συνδιαμόρφωσης απόψεων, κοινών προσπαθειών, ώστε η χώρα να μην επιστρέψει σε όσα η ίδια η πραγματικότητα καταδίκασε, ήταν διαπίστωση για όλους όσοι συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της συμμαχίας.

Η φιλοδοξία αυτού του εγχειρήματος δεν είναι η απλή αριθμητική. Να αθροίσει δηλαδή απλώς κάποιες δυνάμεις, αλλά να διαμορφωθεί ένας ισχυρός πολιτικός και κοινωνικός πόλος, που θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονα θα έχει την πολλαπλασιαστική δυναμική να δρα προστατευτικά για την κοινωνία.

Σε προσωπικό επίπεδο, δίνετε τη μάχη της επανεκλογής στο Κοινοβούλιο. Οι πολίτες σάς γνωρίζουν καλά. Ποιο μήνυμα θέλετε να τους απευθύνετε λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης;

Να ελπίζουν, να αισιοδοξούν, να μη σταματούν να αγωνίζονται και να συμμετέχουν.

Αυτό που θέλω να πω σε όλους είναι το εξής: Στην τελευταία τετραετία, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια, χτίζοντας ταυτόχρονα, με δυσκολία και βήμα – βήμα, τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης, την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην πορεία αυτή έγιναν και λάθη, υπήρξαν και παραλείψεις. Τώρα, όμως, υπάρχουν η δυνατότητα, η γνώση, η εμπειρία και για τις αναγκαίες διορθώσεις, αλλά και για τις συμπληρωματικές πολιτικές που θα άρουν τις αδικίες.

Από τους πολίτες ζητώ και αυτή τη φορά για τις εθνικές εκλογές να εμπιστευθούν και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να χαράξουμε, όλοι μαζί, έναν διαφορετικό δρόμο για την πατρίδα, την οικονομία, τις ζωές μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου