ΤΟΠΙΚΑ

«Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται»

τα-σχολεία-κωδικοποιούν-τα-ρομπότ-συ-453906

Εξαιρετική εμπειρία από την επίσκεψη του 8ου Γυμνασίου Βόλου στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας

Στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας ταξίδεψε το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ με τίτλο «Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται» (Schools coding, robots meeting). Στην «αποστολή» συμμετείχαν ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου Ανδρέας Συκιώτης φιλόλογος και οι καθηγητές Νίκος Σαμαράς, πληροφορικής, Εβελίνα Λουφοπούλου, γερμανικής γλώσσας και Γεωργία Καρασμάνογλου, οικονομίας, οι οποίοι επισκέφτηκαν το συνεργαζόμενο σχολείο Scoala Gimnasiala no 5 στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας, μαζί με το σχολείο από το προάστιο της Σμύρνης Γκαζιμίρ (Gaziemir) της Τουρκίας – Sarnic Sehit Uzman Cavus Egemen Yildiz Ortaokulu, που ασκεί τον συντονιστικό ρόλο.

Στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Τελέορμαν, που βρίσκεται νότιοανατολικά από το Βουκουρέστι, σε έναν δήμο 45.000 κατοίκων, πραγματοποιήθηκε από τις 27 Μαΐου μέχρι την 1 Ιουνίου η τρίτη συνάντηση εκπαιδευτικών από τις τρεις χώρες που συμμετέχουν στη δράση του προγράμματος. Οι παιδαγωγικές ομάδες που ταξίδεψαν εκεί αποκόμισαν μια εποικοδομητική εμπειρία τόσο από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που παρακολούθησαν, όσο και από την υποδειγματική φιλοξενία που δέχθηκαν. Οι δράσεις περιλάμβαναν καθημερινές συναντήσεις στο σχολείο με επίδειξη και εκπαίδευση στον προγραμματισμό 3D εικονικών περιβαλλόντων από τους μαθητές του σχολείου και από μαθητές του γυμνασίου και λυκείου, καθώς και στον προγραμματισμό σε Scratch στο σύστημα Micro:bit και στην επίλυση προβλημάτων με την εκπαιδευτική ρομποτική πλατφόρμα Edison από φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής και Προγραμματισμού στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Επίσης, οι φιλοξενούμενες ομάδες συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, στα εργαστήρια συστημάτων μηχανικής ακριβείας και στο κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEAM, Robo Hub.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε και πολλές επισκέψεις σε αξιοθέατα της πόλης, όπως το Εθνογραφικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, αλλά και της πρωτεύουσας, όπως το πάρκο Νicolae Romanescu, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής ζωής της χώρας. Μοναδική εμπειρία ήταν και η εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Τρανσυλβανίας στο επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο Bran, γνωστό ως «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα», και η ξενάγηση στο Κάστρο Peles, το οποίο είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη των Βαλκανίων, κτισμένο κοντά στην ορεινή μικρή πόλη Σινάια των Καρπαθίων.

Πλούσια επίσης ήταν και η γαστρονομική εμπειρία καθώς οι αποστολές απόλαυσαν πιάτα βαλκανικής κουζίνας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο σύλλογος διδασκόντων μαζί με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων στο χώρο του σχολείου, αλλά και στο πλαίσιο ρουμάνικης βραδιάς με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς σε πάρκο της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως η θερμή φιλοξενία από τη ρουμάνικη ομάδα συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να γίνουν ισχυρότεροι οι ήδη φιλικοί δεσμοί ανάμεσα σε όλα τα συμμετέχοντα μέλη.

Τον Οκτώβριο 2019 οι παιδαγωγικές ομάδες του 8ου Γυμνάσιου Βόλου και του Scoala Gimnasiala no 5 της Αλεξάνδρειας της Ρουμανίας ετοιμάζονται να επισκεφθούν για δεύτερη φορά το Sarnic Sehit Uzman Cavus Egemen Yildiz Ortaokulu στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου