ΤΟΠΙΚΑ

Δεν υπήρξε εμπέδωση των δύο Κωδίκων

δεν-υπήρξε-εμπέδωση-των-δύο-κωδίκων-455072

Με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για τους Κώδικες της Δικαιοσύνης

Πλήθος νομικών, ανάμεσά τους και πολλοί δικαστικοί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, έσπευσε την Παρασκευή να παρακολουθήσει την ενημερωτική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για τους νέους κώδικες στη Δικαιοσύνη, που φέρνουν τα πάνω – κάτω από σήμερα κιόλας Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Την προηγούμενη της εκδήλωσης πράξη νομοθετικού περιεχομένου άλλαξε τουλάχιστον είκοσι σημεία των κωδίκων με τροποποίηση, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό της βιασύνης που επέδειξε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή τα σχέδια Νόμου για ψήφιση.

Στη ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, οι δικηγόροι απηύθυναν σειρά ερωτήσεων στους ομιλητές της εκδήλωσης για τις αλλαγές που επέρχονται στη Δικαιοσύνη με τη μεταρρύθμιση.

Παράλληλα, εξέφρασαν προβληματισμό για το μικρό διάστημα προσαρμογής που μεσολάβησε από την 7η Ιουνίου μέχρι και σήμερα για την εφαρμογή των δύο Κωδίκων αν και κοινή πεποίθηση στο χώρο των νομικών είναι ότι η μεταρρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο νομικός κόσμος πιστεύει ότι έπρεπε να επιτευχθεί εναρμόνιση του ποινικού δικαίου με τις αντίστοιχες προβλέψεις των ευρωπαϊκών νομοθεσιών, πλην όμως εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες απασχολούν και θα απασχολούν και στο μέλλον και τους εφαρμοστές των διατάξεων και την κοινωνία σε σχέση με την ορθότητά της επιλογής τους.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος στον χαιρετισμό του άφησε σαφείς αιχμές για την βιασύνη που επέδειξε το υπουργείο για την εφαρμογή των δύο Κωδίκων.

Τόνισε ότι το έργο των νομιμοπαρασκευαστικών επιτροπών αδικήθηκε από τις κινήσεις της Πολιτείας, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος που δόθηκε για διαβούλευση ήταν πολύ μικρός,

«Η εσπευσμένη εισαγωγή του νομοσχεδίου στην απελθούσα Βουλή τις τελευταίες μέρες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας συνέβαλε στο να υπάρχει ελάχιστη συζήτηση σε σχέση με το περιεχόμενο του σχεδίου Νόμου.

Η ελάχιστη χρονική απόσταση ανάμεσα στην ψήφιση των Νόμων σε σχέση με την έναρξη εφαρμογής τους την 1η Ιουλίου έχει συμβάλλει στο να μην υπάρχει αφομοίωση και εμπέδωση των πολλών τροποποιήσεων που επιφέρουν αυτοί οι Κώδικες ακόμη και ανάμεσα στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς και τους δικηγόρους που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις με όσες αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε ήταν ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης, ο οποίος προλόγισε τους ομιλητές.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ποινικού Κώδικα Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων και μίλησε για τη διαβάθμιση των αδικημάτων των κακουργηματικών και των πλημμεληματικών.

Ο κ. Αργυρόπουλος ανέλυσε την ορθή θεωρητική προσέγγιση του ποινικού κώδικα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει κανονιστική συμπόρευση μεταξύ της νομοθέτησης και της δικαστικής απόφασης.

Ακόμη, είπε ότι το ποινικό δίκαιο είναι ένα δίκαιο επιβολής κυρώσεων, τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας στην επιβολή των ποινών και κυρώσεων, ενώ για το νέο κύμα αποφυλακίσεων που εικάζεται ότι θα ακολουθήσει σημείωσε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τις διατάξεις των ποινών αλλά με κάποια αδικήματα που μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Ζήτησης Κωνσταντίνου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω αναφέρθηκε στο κομμάτι της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη, η οποία με την εφαρμογή των δύο κωδίκων αλλάζει πλήρως. Μεταξύ άλλων, έκανε ειδική μνεία στο Νόμο 4596 του 2019 που αφορά την είσοδο του τεκμηρίου αθωότητας στην ποινική διαδικασία και στο άρθρο 102 του ΠΚ που αφορά στην αναστολή των ποινών. Ακόμη, αναφέρθηκε εκτενώς στην υποστήριξη της κατηγορίας για την πολιτική αγωγή.

Τέλος, ο Αρεοπαγίτης ε.τ. Κωνσταντίνος Φράγκος αναφέρθηκε σε όλα τα εισαγωγικά άρθρα του ποινικού κώδικα, που έχουν σχέση με τις ποινές, τα ελαφρυντικά, τον βρασμό ψυχικής ορμής κ.α.

Ακολούθησαν ερωτήσεις με τους ομιλητές να απαντούν σε έναν προς έναν τους προβληματισμούς που διατύπωναν οι δικηγόροι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου