ΤΟΠΙΚΑ

Απόφαση – σταθμός στην Ανω Γατζέα

απόφαση-σταθμός-στην-ανω-γατζέα-455817

Αρση της απομόνωσης ενός οικισμού με τη διάνοιξη δρόμων

Ανακοινώθηκε και επίσημα η απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών για την ανάθεση των οριστικών μελετών στην EΡΓΟΣΕ για τη διάνοιξη των οδών προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Ανω Γατζέας, που εξυπηρετεί την πλατεία του σταθμού και πάνω από 50 – 70 σπίτια και την περιοχή Κουκλάκι Αγίας Τριάδος, όπου βρίσκονται περίπου 20 – 30 σπίτια.

Πρόκειται για μία απόφαση που άρει την απομόνωση ενός ολόκληρου οικισμού και επιτεύχθηκε μετά από πολύ μεγάλο αγώνα των κατοίκων.

Η απόφαση άρσης της απομόνωσης δικαιώνει τους κατοίκους οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρονται στο χρονικό των γεγονότων:

Απρίλιος 2017: Με την ευκαιρία της αντικατάστασης από τον ΟΣΕ των σιδηροτροχιών του τραίνου του Πηλίου, διακόπτεται η επικοινωνία με οχήματα, που γινόταν μέσω της διαδρομής των γραμμών του τραίνου, για μέρες. Γίνεται για μια ακόμα φορά επιτακτική η ανάγκη να γίνει το αυτονόητο. Η οδική σύνδεση. Ο αγώνας άρχιζε!

Κάτοικοι είχαν επικοινωνία προσωπική και είχαν στείλει επιστολές σε αντιπεριφερειάρχη, βουλευτές, επερωτήσεις στην Βουλή από το ΚΚΕ, επιστολή αντιπεριφερειάρχη στο Υπουργείο Υποδομών και ΟΣΕ, από τον Χρήστο Μπουκώρο, παρέμβαση από Αλ. Μεϊκόπουλο. Συλλογή υπογραφών πολλά δημοσιεύματα. Όλα τα παραπάνω κινούν οι Γιάννης Ευαγγελινός πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Γεωργίου Νηλείας, Δημήτρης Ραμματάς και Γιώργος Παπαδόπουλος πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Γεωργίου «ο Κένταυρος» και ο Κ. Α. Μοράρος από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου – Πήλιο Ορος. Υποσχέσεις από το Δήμο Νοτίου Πηλίου ότι θα γίνει η μελέτη για τον δρόμο…

Κυριακή 5η Νοεμβρίου 2017: Η υφυπουργός Οικονομικών επισκέφτηκε την Αργαλαστή όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Εκεί εκπρόσωποι κατοίκων του οικισμού της έθεσαν το θέμα της ανάγκης δημιουργίας οδικής πρόσβασης στον οικισμό του σταθμού στην Ανω Γατζέα. Το Δημοτικό Συμβούλιο αδιαφορεί. Προτρέπει τους κατοίκους η υφυπουργός να δουν τον υπουργό Υποδομών που θα έρθει το επόμενο Σαββατοκύριακο στον Βόλο.

Σάββατο 11η Νοεμβρίου 2017: Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών. Στην συνάντηση βρισκόταν ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αγ. Γεωργίου Νηλείας Γ. Ευαγγελινός, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δ. Ραμματάς και Γ. Παπαδόπουλος, ο Κ. Μοράρος και κάτοικοι του οικισμού. Αποφασίστηκε να συνταχθεί με ευθύνη του ΤΕΕ ένα τεχνικό υπόμνημα για τη διερεύνηση δυνατοτήτων δημιουργίας δρόμου, ανατέθηκε στην μηχανικό Ιωάννα Καραμαριού και παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2018. Στάλθηκε από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, στον υπουργό Υποδομών, στην υφυπουργό Οικονομικών. Κλείστηκε συνάντηση από την κ. Ιωάννα Παππά, (ένθερμη υποστηρίκτρια της άρσης της απομόνωσης) του γραφείου της κας Παπανάτσιου, με τον γ. γ. του Υπουργείου Υποδομών Θ. Βούρδα την 24η Ιουλίου. Δεν πραγματοποιήθηκε διότι την προηγούμενη ημέρα έγινε η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.

Φθινόπωρο 2018: Σύσκεψη υπό τον γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, ζητήθηκε από το Δήμο Νοτίου Πηλίου προμελέτη για το δρόμο. Δεν ανατέθηκε ποτέ. Την ίδια εποχή, επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ στο Πήλιο. Ζητήθηκε από το Δήμο Νοτίου Πηλίου προμελέτη για το δρόμο. Δόθηκε υπόσχεση της ανάθεσης της προμελέτης μέσα στον Γενάρη.

3 Μαρτίου 2019: Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στον σταθμό της Ανω Γατζέας, για να εξετάσουν επί τόπου το θέμα. Συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γ. γ. του Υπουργείου Υποδομών Βούρδας, οι βουλευτές Μεϊκόπουλος και Μπαλλής, ο υποψήφιος δήμαρχος (και εκλεγείς) Μιχάλης Μιτζικός και κάτοικοι της περιοχής. Ζητήθηκε από το Δήμο Νοτίου Πηλίου να αναθέσει την προμελέτη για τον δρόμο και να την καταθέσει στον ΟΣΕ σε 15 ημέρες για να κάνει την μελέτη.

Ιούνιος 2019: Με απόφαση του γ.γ. Υποδομών Θάνου Βούρδα ανατέθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ και υπάρχει η υπόσχεση να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι κάτοικοι των δύο οικισμών, «που βλέπουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται, αισθάνονται την ανάγκη και θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους παραπάνω και τον καθένα ξεχωριστά για όλα όσα έκαναν. Καταδεικνύεται ότι η συνεργασία φέρνει αποτελέσματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου