ΤΟΠΙΚΑ

Γιάνης Βαρουφάκης: Επιλογή κόντρα στον μνημονιακό πόλο

γιάνης-βαρουφάκης-επιλογή-κόντρα-στο-457118

Μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών και παρουσίασε το ψηφοδέλτιο που κατεβάζει στη Μαγνησία

«Ανοίγουμε την πόρτα της Βουλής σε όσους προδόθηκαν στις 5 Ιουλίου 2015, όταν το «όχι» του δημοψηφίσματος έγινε «ναι». Θέλουμε να μπει το «όχι» στη Βουλή και να κάνουμε την πολιτική επανάσταση», αναφέρθηκε στον εκλογικό στόχο του ΜέΡΑ 25 ο γραμματέας Γιάνης Βαρουφάκης κατά την επίσκεψή του στον Βόλο ενόψει του ανοίγματος της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το κόμμα ως επιλογή κόντρα στον μνημονιακό πόλο και υπογράμμισε ότι ούτε η Ν.Δ., ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης από το ΜέΡΑ 25.

Οπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, το ποσοστό του 2,99%, που έλαβε το κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, άνοιξε μία νέα προοπτική. «Μπορεί το ποσοστό να είναι μικρό, όμως όλες οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από μικρές κινήσεις», είπε υποστηρίζοντας ότι το ΜέΡΑ 25 εκφράζει τη συμμετοχή, τις δυνάμεις τις προόδου και όσους ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι τα ίδια τα μνημόνια και οι υπηρέτες τους. «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά τα μνημόνια παραμένουν και τα παιδιά μας φεύγουν», ανέφερε προσθέτοντας ότι «η νέα μνημονιακή κυβέρνηση θα είναι αυτή της Ν.Δ., πολύ στενών συμφερόντων, που δεν εκφράζει την πλειονότητα των πολιτών και που θα στήσει μία παρασιτική ολιγαρχία».

Σε αντίθεση, το ΜέΡΑ 25, όπως υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, μπορεί με ένα πρόγραμμα υπεύθυνο, άρτια τεχνοκρατικό να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια. «Θα δώσουμε ανένδοτο αγώνα εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας», τόνισε και αναφέρθηκε στον αγώνα που θα ξεκινήσει για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και μια σειρά ακόμη μεταρρυθμίσεων, όπως η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα οδηγήσει σε αποδέσμευση από τη μέγγενη των ιδιωτικών τραπεζών, αλλά και το τέλος της εργασίας με μπλοκάκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που προτείνει δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά από τους δανειστές. «Δεν θα πάρουμε άδεια από τους δανειστές για να καταργήσουμε την προπληρωμή φόρου. Εάν θέλουν ας μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Ιδού η Ρόδος. Δεν μπλοφάρουμε. Δεν θέλουμε το Grexit, ούτε τη δραχμή, αλλά δεν θα σταματήσουμε επειδή φοβόμαστε. Το Grexit είναι κούφια απειλή πάνω στην οποία είναι δεμένο το άρμα της ολιγαρχίας. Οταν έχεις πτωχεύσει δεν υπάρχει εύκολη λύση. Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος; Η ερημοποίηση της χώρας εντός του ευρώ ή να κάνουμε ό,τι χρειαστεί;», έθεσε το δίλημμα.

Δεσμεύτηκε ότι το 2015 δεν θα επαναληφθεί και έστρεψε τα βέλη του κυρίως στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει πιο αξιόπιστος απέναντι στην τρόικα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εφάρμοσε στο ακέραιο τις επιταγές των δανειστών. Απαιτείται ρήξη με τους δανειστές, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δαιμονοποιήσει τη ρήξη».

Μιλώντας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν ένας μικρός άθλος για το ΜέΡΑ 25 και παρουσίασε τα έξι τοπικά στελέχη του κόμματος, που θα δώσουν τη μάχη της κάλπης στις 7 Ιουλίου. Είναι οι (με αλφαβητική σειρά) ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ευαγγέλου, ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Μιλτιάδη, ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΗΛΙΑΣ του Ιωάννη, ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου, ΚΙΡΜΙΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Γεωργίου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ του Νικολάου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη της επανίδρυσης του ΜέΡΑ 25 με την ένταξη νέων μελών, τη δημιουργία προγράμματος και καταστατικού, το οποίο θα ψηφιστεί σε συνδιάσκεψη των μελών, που θα γίνει έως τέλος του χρόνου. «Δεν σας καλούμε μόνο να μας ψηφίσετε, αλλά να γίνετε μέλη του κόμματος που εκφράζει τη συμμετοχή και τις δυνάμεις της προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου