ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική έρευνα για καταπάτηση δημόσιας έκτασης

εισαγγελική-έρευνα-για-καταπάτηση-δη-851206

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η καταπάτηση και χρήση δημόσιας έκτασης στην συνοικία των Παλαιών από επιχειρηματία του Βόλου, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Αχιλλέας Ζήσης μετά από αναφορά της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας.
Πρόκειται για δημόσια έκταση 710 τ.μ. η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, περιήλθε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία μετά από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν ότι ο χώρος ανήκε σε αυτόν. Σημειώνεται ότι παράπλευρες ιδιοκτησίες από το συγκεκριμένο οικόπεδο είχαν περιέλθει στον επιχειρηματία, μετά από αγορά που είχε πραγματοποιήσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικόπεδο των 710 τ.μ. πριν πολλά χρόνια είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον προηγούμενων ιδιοκτητών, που ήθελαν να το αποκτήσουν για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Τότε όμως το Ελληνικό Δημόσιο μέσω αλληλογραφίας είχε απαντήσει ότι αυτό δεν μπορούσε να συμβεί, καθώς η έκταση έπρεπε να βγει σε δημόσιο πλειστηριασμό.
Το 1995 εκτάσεις της περιοχής που συνόρευαν με τις εκτάσεις του Βολιώτη επιχειρηματία αγοράστηκαν από τον τελευταίο και το 2003 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση κτισμάτων. Αποτέλεσμα ήταν και στο συγκεκριμένο οικόπεδο των 710 τ.μ. να ανεγερθεί κτίσμα, που στεγάζει εμπορικές δραστηριότητες.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, για το συγκεκριμένο κτίσμα εκδόθηκε από την Πολεοδομία Βόλου οικοδομική άδεια το 2003, σύμφωνα με τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο απεικόνιζε ότι το επίμαχο οικόπεδο ανήκε στον επιχειρηματία, όπως αναφερόταν και στις συμβολαιογραφικές πράξεις.
Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι από μόνος του κίνησε την διαδικασία προκειμένου να αγοράσει το οικόπεδο, ενώ στην συνέχεια η Κτηματική Υπηρεσία του κοινοποίησε διοικητική αποβολή από το χώρο. Στην διοικητική αποβολή ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα να απαντήσει με προσφυγή στην δικαιοσύνη ή να προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου.
Στην εισαγγελική παραγγελία ζητείται από την Πταισματοδίκη Βόλου να διερευνήσει την καταπάτηση και ιδιοποίηση δημόσιας έκτασης, απάτη σε βάρος συμβολαιογράφου (σε βαθμό κακουργήματος) και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης (για την έκδοση οικοδομικής άδειας). Στην Πταισματοδίκη θα κληθούν να καταθέσουν ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας και η υπάλληλος που έχει διενεργήσει την αυτοψία στον συγκεκριμένο χώρο, ο συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, οι μηχανικοί που έχουν εκπονήσει το τοπογραφικό διάγραμμα, ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας και ο διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας το 2003 και οι πρώην ιδιοκτήτες της παρακείμενης έκτασης που πουλήθηκε στον επιχειρηματία.
Ο επιχειρηματίας θα κληθεί για ανωμοτί κατάθεση, ενώ σε 15 ημέρες η Κτηματική Υπηρεσία θα πρέπει να παραδώσει πλήρη φάκελο με στοιχεία που αφορούν στην δημόσια έκταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου