ΤΟΠΙΚΑ

Τρίτος ακαδημαϊκός πόλος στη χώρα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

τρίτος-ακαδημαϊκός-πόλος-στη-χώρα-το-π-458395

Παρουσιάστηκαν τα 35 τμήματα των οκτώ σχολών και τα διετή για αποφοίτους ΕΠΑΛ, που μπορούν να επιλέξουν οι μελλοντικοί φοιτητές

Ανοιχτό προσκλητήριο προς τους υποψηφίους, που βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και ήδη έχουν ξεκινήσει να συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, να επιλέξουν για τις σπουδές τους ανάμεσα στις οκτώ σχολές και τα 35 τμήματα, που συνθέτουν πλέον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απηύθυνε ο πρύτανης του ιδρύματος Ζήσης Μαμούρης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της πρυτανείας. Προσκλητήριο απευθύνθηκε και σε αποφοίτους ΕΠΑΛ της Θεσσαλίας και όχι μόνο για τη στελέχωση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα οδηγούν σε τίτλο σπουδών, που θα φέρει το κύρος ενός τίτλου Πανεπιστημίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, ήδη τα προγράμματα και των 17 νέων τμημάτων όπως και των 18 υφιστάμενων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι φοιτητές να τα μελετήσουν και να τα επιλέξουν.

Αυτή την περίοδο συμπληρώνεται το πρώτο εξάμηνο υλοποίησης της νέας αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ήδη το ίδρυμα δηλώνει έτοιμο να υποδεχθεί στους 2.845 νέους φοιτητές στα τμήματά του στο χειμερινό εξάμηνο του 2019. Εχει μάλιστα αναληφθεί μέριμνα και για την κάλυψη της μεταβατικής περιόδου σε ζητήματα φύλαξης των εγκαταστάσεων, σίτισης και στέγασης των φοιτητών.

Πλέον, μετά την απορρόφηση των ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνθέτουν οκτώ σχολές και 35 τμήματα, που αναπτύσσονται στις τέσσερις θεσσαλικές πόλεις και τη Λαμία. Από το σύνολο των τμημάτων τα 17 είναι νέα και όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης υπηρετούν δύο στόχους, την καινοτομία και τα αναδυόμενα γνωστικά πεδία, αλλά και παραδοσιακές επιστήμες.

Τα νέα τμήματα, όπως ανέφερε ο πρύτανης, σχεδιάστηκαν προσεκτικά με ευθύνη των γενικών συνελεύσεων, στις οποίες συμμετέχουν 85 καθηγητές του Πανεπιστημίου και 135 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τα προγράμματά τους υπηρετούν άρτια τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και γνωσιακές ανάγκες των επιμέρους επιστημονικών πεδίων. Παράλληλα η διοίκηση του ιδρύματος έχει κινήσει τις διαδικασίες για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Πολύ σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μαμούρης, είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα και στους σημερινούς φοιτητές των ΤΕΙ, παρακολουθώντας κάποια επιπλέον μαθήματα που έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα, να αποκτήσουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, σήμερα το Π.Θ. είναι το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στη χώρα με πάνω από 40.000 φοιτητές, 640 μέλη ΔΕΠ αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, 100 μέλη ΕΔΙΠ και 104 τεχνικούς εργαστηρίων. Επιπλέον 50 θέσεις νέων μελών ΔΕΠ αναμένεται να συμπληρώσουν τη στελέχωση κυρίως των νέων τμημάτων.

«Η νέα αρχιτεκτονική του Π.Θ. υπηρετεί την άρση της διάκρισης μεταξύ τεχνολογικής, εφαρμοσμένης και θεωρητικής γνώσης. Με την ανάπτυξη των νέων ακαδημαϊκών και ερευνητικών δομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργείται ένας ισχυρός ακαδημαϊκός πόλος στην Κεντρική Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης και αναφέρθηκε και στην καινοτομία του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Ιάσων», που θα προάγει την έρευνα σε όλα τα επίπεδα.

Δέκα προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Σε μία ακόμη σημαντική πτυχή του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου. Πρόκειται για την πόρτα εισόδου, που ανοίγει στο ίδρυμα σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που μπορούν να παρακολουθήσουν ένα από τα δέκα διετή προγράμματα σπουδών, που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τον ερχόμενο Οκτώβριο στις πέντε πόλεις και θα οδηγούν τους αποφοίτους στη λήψη τίτλου σπουδών, που θα φέρει το κύρος του θεσσαλικού ΑΕΙ.

Οι ειδικότητες, όπως εξήγησε η κ. Λαλιώτου, είναι συναφείς με γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στα ΕΠΑΛ και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Πρόκειται για τα προγράμματα: Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Εστίασης (Λάρισα), Τεχνικός Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιίας (Λάρισα), Τεχνικός Αγροτικών Καλλιεργειών (Λάρισα), Μεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας (Βόλος), Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου (Βόλος), Εργοδηγός – Τεχνικός εργοταξίου (Βόλος), Τεχνικός Δενδροκομίας – Ελαιοκομίας (Λαμία), Ειδικός οργάνωσης δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού (Τρίκαλα), Ειδικός Σχεδιασμού – Παραγωγής Επίπλου (Καρδίτσα) και Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων (Καρδίτσα).

Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και η επιλογή ανάμεσα από τις αιτήσεις που θα κατατεθούν θα γίνει με βάση ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς κάθε τμήμα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υποδεχθεί έως 20 φοιτητές.

Πέντε πόλεις, οκτώ σχολές, 37 τμήματα: Ενα Πανεπιστήμιο

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργεί σε πέντε πόλεις. Εδρα είναι ο Βόλος και εκτείνεται στη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λαμία με συνολικά οκτώ σχολές.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν η Πολυτεχνική Σχολή (με τα τμήματα Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών), η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (με τα τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών και Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών), η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (με τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής), η Σχολή Επιστημών Υγείας (με τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Δημόσιας Ενιαίας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Τμήμα Νοσηλευτικής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας), η Σχολή Θετικών Επιστημών (με τα τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Φυσικής και Μαθηματικών), η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας (με τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Διαιτολογίας και Διατροφολογίας) και η Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (με τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου