ΤΟΠΙΚΑ

«Χρεωμένοι μέχρι το λαιμό» επαγγελματίες και έμποροι

χρεωμένοι-μέχρι-το-λαιμό-επαγγελμα-458847

Ανάσα για πολλούς εμπόρους οι 120 δόσεις, προκειμένου να ρυθμιστούν παλιές οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, που υπολογίζεται ότι απασχολούν το 60% των επαγγελματιών. Τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών αναπτύχθηκαν στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οπως υπογραμμίστηκε η αγορά έχει ανάγκη από μέτρα ανάκαμψης για να μπορέσουν και ο έμποροι με τη σειρά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ήταν η αφορμή για την ανάπτυξη διαλόγου αλλά και προβληματισμού για το νόμο και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις 120 δόσεις. Εισηγητές στην χθεσινή εκδήλωση ήταν ο λογιστής – σύμβουλος επιχειρήσεων Αλέξανδρος Παπαχρήστος και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών Βόλου Αθηνά Θεοδωρακάκη.

Αναπτύσσοντας την διαδικασία η κ. Θεοδωρακάκη είπε ότι «είναι πολύ απλή η διαδικασία για να υπαχθεί ένας επαγγελματίας στη ρύθμιση. Δεν χρειάζονται δικαιολογητικά. Μπορεί κατευθείαν να κάνει τη ρύθμιση» είπε. Ο κ. Παπαχρήστος ανέφερε από την πλευρά του ότι «προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν βγάλει κωδικούς προκειμένου να μπουν στην πλατφόρμα και γι αυτό καλό είναι να απευθύνονται πρώτα στο ΙΚΑ για τους κωδικούς» είπε.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε ότι τα χρόνια της ύφεσης έχουν συσσωρευτεί παλιές οφειλές τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν οι επαγγελματίες. Η βασική προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι η καταβολή των οφειλών του 2019. Ως θετικό στοιχείο καταγράφηκε το γεγονός ότι με τον επανυπολογισμό της δόσης που γίνεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπάρχει «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των τόκων πολύ σημαντικό που φτάνει και το 85%.

Ένα ακόμη σημείο που προκάλεσε έντονη συζήτηση είναι η παράμετρος που αφορά τις επιχειρήσεις, καθώς η υπαγωγή στις 120 δόσεις αφορά ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα, αντίστοιχα, δεν μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά στις 24 ή τις 36 δόσεις, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο.

Καταθέτοντας τον σχολιασμό του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος, υπογράμμισε ότι «επί της ουσίας ο νόμος είναι καλός, έχει περιθώρια βελτίωσης, έχει υπέρ και κατά, γενικά όμως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί σίγουρα θα ανακουφιστούν πάρα πολλοί συνάδελφοι». Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι «αν οι ενέργειες των ρυθμίσεων δεν συνοδευτούν από μέτρα ανάπτυξης, δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα κανένα απολύτως νόημα για εμάς. Εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς και γενικότερα ανάπτυξη της αγοράς, δεν θα είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις δόσεις στο μέλλον» είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου