ΤΟΠΙΚΑ

Το βιβλίο του Γ. Σούρλα βάση διαλόγου για το κοινωνικό κράτος

το-βιβλίο-του-γ-σούρλα-βάση-διαλόγου-γι-462195

Παρέμβαση του Πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη

Το Κοινωνικό Κράτος και η χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων. Το βιβλίο του Γ. Σούρλα με τίτλο «Αλήθειες και Μύθοι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για μια νέα ανάγνωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα» μπορεί να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών. Αυτό επισήμαναν ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και ο κ. Γαβριήλ Αμίτσης – Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας καθώς και όσοι έλαβαν μέρος στη συζήτηση κατά την παρουσίαση του βιβλίου.

Ο Γ. Σούρλας τόνισε ότι εκ των πραγμάτων αναμένεται – ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου- το θέμα του κοινωνικού κράτους θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιπαραθέσεων. Ήδη ο Πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, και με επιστολή του διατυπώνει τις θέσεις της ΝΔ για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, για τις κοινωνικές ανισότητες, τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των πολιτών, την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων, την απόκτηση δεξιοτήτων από τους μακροχρόνια άνεργους, στους πολυτέκνους κά.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

« Αγαπητέ Γιώργο,

Θα ήθελα να σε συγχαρώ για την πρωτοβουλία έκδοσης του νέου σου βιβλίου «Αλήθειες και Μύθοι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι σήμερα μαζί σας κα να ακούσω τις προτάσεις των αξιόλογων ομιλητών και συμμετεχόντων.

Στέκομαι ιδιαίτερα σε μια αναφορά στο βιβλίο σου πως: «δεν μπορεί να πορευθεί ειρηνικά και δημιουργικά μια κοινωνία με αυξανόμενες προκλητικές ανισότητες».

Πόσω μάλλον όταν η κρίση των τελευταίων ετών επέφερε παντού σε όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα τη διόγκωση των ανισοτήτων αυτών. Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική και γι’ αυτό θεώρησα εξαρχής προσωπικό κου στοίχημα να την ανατρέψουμε. Και μπορούμε να την ανατρέψουμε με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Ρόλος της πολιτικής είναι να βελτιώνει τη ζωή των συνανθρώπων μας. Και εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι πρώτοι ωφελημένοι από κάθε δημόσια πολιτική μας θα είναι οι κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένοι συμπολίτες μας.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι η πιο αποτελεσματική κοινωνική υποστήριξη για τους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε και έχουμε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσουμε άμεσα αύξηση του προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο 1δις ευρώ ετησίως. Ακόμη πρόκειται να κατοχυρώσουμε συνταγματική την παροχή συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης, θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα ανεργίας και θα διευρύνουμε τα κριτήρια απόδοσής τους.

Επιμένουμε επίσης στην κατάρτιση και την απόκτηση δεξιοτήτων με πιστοποίηση για τους μακροχρόνια άνεργους με την εφαρμογή ενός προγράμματος απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Κοινωνική πολιτική, ωστόσο, δεν υπάρχει χωρίς την στήριξη της οικογένειας. Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Θα επαναφέρουμε τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες. Και βέβαια στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία με μια ολοκληρωμένη πολιτική ίσων ευκαιριών.

Πολλοί συμπολίτες μας σήμερα δοκιμάζονται πρέπει να τους δώσουμε ευκαιρίες . Πρέπει να τους δώσουμε δύναμη να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι η φτωχοποίηση σταματά με δράσεις όχι με λόγια.

Με εκτίμηση

Κυριάκος Μητσοτάκης»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου