ΤΟΠΙΚΑ

Η Μαγνησία στη Σχολή της Χάλκης

η-μαγνησία-στη-σχολή-της-χάλκης-462230

Για πρώτη φορά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παρουσιάσει πρόταση μαθήματος, που συνδυάζει το θρησκευτικό πνεύμα με τις νέες τεχνολογίες

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της υπήρξε φυτώριο ανάδειξης ιεραρχών, θα βρεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Θα είναι μάλιστα η μοναδική Διεύθυνση που θα συμμετέχει ως προσκεκλημένη σε συνέδριο, που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τις «Νέες Τεχνολογίες και την Εκκλησία στον 21ο αιώνα». Η Θεολογική Σχολή, που παραμένει ερμητικά κλειστή, ανοίγει τις πύλες της για το συνέδριο, στο οποίο η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας θα παρουσιάσει μία πρωτοποριακή πρόταση μαθήματος που βασίζεται στη διαθεματική προσέγγιση με τίτλο «Οι ναοί του ουρανού».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διοργάνωση του συνεδρίου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έρχεται να συμπέσει με την αξιοπρόσεκτη κινητικότητα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στο πανέμορφο νησί της συστάδας των Πριγκιποννήσων.

Η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης πατριαρχικής θητείας του Γερμανού Δ΄ το 1844 στους χώρους της σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδος, συνδέθηκε όχι μόνο με την πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα τελευταία 175 χρόνια αλλά και με την πνευματική και εκπαιδευτική ανόρθωση της Ρωμιοσύνης της Καθ’ Ημάς Ανατολής της περιόδου 1850-1922.

Επηρεάστηκε όταν κατά τη δύσκολη περίοδο της διετίας 1964 – 1965 διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν ένα σχέδιο αποδυνάμωσης και υπονόμευσης του πατριαρχικού θεσμού. Τα περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση της Χάλκης κορυφώθηκαν το 1971, όταν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η ελεγχόμενη από τον στρατό υπηρεσιακή κυβέρνηση του Νιχάτ Ερίμ προχώρησε στην απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Νομικό πρόσχημα για το κλείσιμο της Χάλκης πρόσφερε απόφαση του τουρκικού συνταγματικού δικαστηρίου για την κατάργηση της ανώτατης ιδιωτικής παιδείας στην Τουρκία (12.1.1971).

Η εκλογή Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο έδωσε νέα δυναμική στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Πάρα ταύτα, η Σχολή παραμένει ερμητικά κλειστή έπειτα από δεκαέξι και πλέον χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος αναζητεί πολιτική λύση στο θέμα.

Τα τελευταία χρόνια η Σχολή παρουσιάζει μια αξιοπρόσεκτη κινητικότητα, ιδίως μετά την ανάληψη της ηγουμενίας στη Μονή της Αγίας Τριάδας το 2011 από τον λόγιο και δυναμικό Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, ο οποίος της έδωσε νέα πνοή και προοπτική. Οι αίθουσες της Σχολής χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, διεθνή επιστημονικά και οικολογικά συνέδρια, ενώ καταγράφεται στο ενεργητικό της σειρά από έγκυρα επιστημονικά πονήματα, μεταξύ των οποίων και η μελέτη για την αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος.

Για πρώτη φορά επίσημα στη Χάλκη

Σε ένα τέτοιο διεθνές συνέδριο θα συμμετέχει η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας που επισήμως θα επισκεφθεί πρώτη φορά τη Σχολή της Χάλκης. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των νέων τεχνολογιών, των εφαρμογών που συνδέονται με αυτές και της τρέχουσας ερευνητικής δραστηριότητας με ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, όσον αφορά τη χρήση, την ηθική, τη φιλοσοφία, τη διαχείριση, αξιολόγησης των εργαλείων στις θεολογικές, πολιτιστικές, ποιμαντικές και πνευματικές δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας κυρίως, αλλά και άλλων οργανισμών που σχετίζονται με αυτήν, αναλύοντας, επιστημονικά, τεχνολογικά, οργανωτικά θέματα.

Το ITCHALKI2019 θα φιλοξενηθεί στους χώρους της Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας και της φημισμένης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο όμορφο νησί της Χάλκης στην Τουρκίας μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ιδιαιτέρως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρωτοπορούν στη μελέτη για την ηθική και πνευματική προβληματική της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ιδίως στην Εκκλησία.

Το ITCHALKI2019 θα αποτελέσει μια μοναδική αφορμή για ερευνητές και ακαδημαϊκούς με ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας όπως η Θεολογία, η Φιλοσοφία, η Χημεία, η Φυσική, για διάλογο σε σχέση με τις προοπτικές, την ηθική και τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στη ζωή της Εκκλησίας, δημιουργώντας συνεργασίες και προτείνοντας νέες εφαρμογές για την διαχείριση και την προβολή της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Οι ναοί του ουρανού»

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης με την ιδιότητα του μηχανολόγου μηχανικού, η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Ρηγώ Φασουράκη με την ιδιότητα της πολιτικού μηχανικού και οι θεολόγοι της Δευτεροβάθμιας Κατερίνα Κολοκοτρώνη και Ευθύμης Γεωργούσης συμμετέχουν στον σχεδιασμό ενός πρωτότυπου πρότζεκτ που συνδέει τις νέες τεχνολογίες με τα θρησκευτικά και που θα αποτελέσει την πρόταση του νομού στο συνέδριο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτό το πρότζεκτ θα είναι και η επίσημη πρόταση της Διεύθυνσης προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Οι ναοί του ουρανού» ονομάστηκε το πρότζεκτ που σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη έχει ήδη δοκιμαστεί στην πράξη σε σχολεία του νομού. Μαθητές κλήθηκαν αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στα θρησκευτικά και στις νέες τεχνολογίες να κατασκευάσουν τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. «Το μάθημα που βάσει του εκπαιδευτικού σεμιναρίου υλοποιείται ταυτόχρονα από τρεις εκπαιδευτικούς, έναν θεολόγο, έναν μηχανικό και έναν πληροφορικής, αποδίδει όλο το θρησκευτικό πνεύμα και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να επιτευχθεί αυτό το μεγαλούργημα που εμπνέει το Θείο Μεγαλείο», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Οι μαθητές στο εργαστήριο ενημερώθηκαν από θεολόγο για τα θρησκευτικά, ιστορικά στοιχεία του έργου χριστιανικής τέχνης, από τον καθηγητή πληροφορικής κατευθύνθηκαν να αναζητήσουν πληροφόρηση σε ηλεκτρονικές πηγές μέσω του WEB2.0, ενώ ο μηχανικός εκπαιδευτικός του καθοδήγησε για την κατασκευή του τρούλου μέσα από ειδικά προγράμματα σχεδιασμού. Ένα από τα ζητούμενα που τέθηκε στους μαθητές είναι η επίλυση σχεδιαστικού τεχνικού προβλήματος μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στον θόλο της Αγίας Σοφίας.

«Μέσα από το πρόγραμμα αποδεικνύουμε ότι είναι δυνατή η διαθεματική εκπαίδευση ακόμη κι αν τα αντικείμενα ορισμένων μαθημάτων φαίνονται εντελώς «ξένα» μεταξύ τους», σημειώνει ο κ. Σαβελίδης ο οποίος έχει δημοσιεύσει και σχετικό επιστημονικό άρθρο για το θέμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου