ΤΟΠΙΚΑ

Σε συμβιβασμό Δήμος Βόλου και σχολικοί φύλακες για αποζημιώσεις

σε-συμβιβασμό-δήμος-βόλου-και-σχολικο-462573

Σε συμβιβασμό φαίνεται να οδηγούνται Δήμος Βόλου και σχολικοί φύλακες. Οι τελευταίοι φθάνουν στο τέλος του οικονομικού… «Γολγοθά» που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, από τότε που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, απολύθηκαν και ξαναπροσλήφθηκαν.

Πρόκειται για σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, απολύθηκαν και το 2015 επαναπροσλήφθηκαν, δικαιώθηκαν στα Δικαστήρια για τα χρήματα που διεκδικούσαν για την περίοδο της διαθεσιμότητας και απόλυσής τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί.

Οι σχολικοί φύλακες έχουν δικαιωθεί τόσο πρωτόδικα, όσο και στο Εφετείο, με δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2015 και το 2017. Τους επιδικάστηκε η διαφορά του μισθού (25%) που δεν έλαβαν όσο ήταν σε διαθεσιμότητα (από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Μάιο του 2014), οπότε και έπαιρναν αποδοχές στο 75%, αλλά και οι μισθοί και τα δώρα για την περίοδο που είχαν απολυθεί (από Μάιο του 2014 έως και Απρίλιο του 2015). Πρόκειται για συνολικό ποσό 550.000 ευρώ.

Οι σχολικοί φύλακες είχαν διαμαρτυρηθεί με την παρουσία τους στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή κατάθεση ερώτησης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα, στις 6, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μπαίνει θέμα συμβιβασμού με τους σχολικούς φύλακες μετά από αίτημα των ίδιων. Συνολικά 26 σχολικοί φύλακες ζητούν να τους καταβληθούν τα επιδικασθέντα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση χρηματικά ποσά, προτείνοντας συγκεκριμένο συμβιβαστικό τρόπο καταβολής , υπό τον όρο, ο Δήμος Βόλου να παραιτηθεί από την ασκηθείσα αναίρεση κατά της υπ’ αριθ. 390/2018 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας.

Στους σχολικούς φύλακες έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις ως διαφορά μισθού για το διάστημα από 24/7/2013 έως και 25/4/2014 ως εξής: σε οκτώ το ποσό των 2.678,58 €, σε ισάριθμους ποσό 2.648,52 €, σε έναν το ποσό των 2.328,39 €, σε έναν ακόμη το ποσό των 2.996,10 €, σε δύο το ποσό των 2.589,03 €, σε τέσσερις το ποσό των 2.709,27 €, σε έναν το ποσό των 2.993,61 € και στον τελευταίο το ποσό των 2.875,23 €.

Επίσης τους επιδικάστηκαν μισθοί υπερημερίας εννέα μηνών που κυμαίνονται μεταξύ των ποσών 10.356,21 ευρώ και 11.984,58 ευρώ.

Με πρότασή τους οι σχολικοί φύλακες προτίθενται να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματα αδείας, «υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί το νομικό σας πρόσωπο από την ασκηθείσα αίτηση αναίρεσης κατά της ως άνω εφετειακής απόφασης, ώστε να καταστεί αυτή αμετάκλητη» και να τους καταβληθούν τα καθαρά επιδικασθέντα ποσά σε έως και πέντε δόσεις.

Για το θέμα η νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «σημαντικός αριθμός Δήμων έχουν ήδη καταβάλει στους σχολικούς φύλακες τα αναλογούντα χρηματικά ποσά για τις προκύπτουσες διαφορές για τον χρόνο διαθεσιμότητας και τους μισθούς υπερημερίας για το χρονικό διάστημα από την επομένη της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους , με την έκδοση μόνο των πρωτόδικων αποφάσεων, χωρίς προσφυγή στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο».

Η έγκριση του συμβιβασμού που τίθεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 2μ.μ. και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 6 σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να βάλει τέλος σε έναν πολύχρονο δικαστικό αγώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου