ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλαδικές μέχρι τελικής πτώσης… για υποψήφια στον Βόλο

πανελλαδικές-μέχρι-τελικής-πτώσης-γ-466246

Απίστευτος «Γολγοθάς» για υποψήφια της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών

Πανελλαδικές μέχρι… τελικής πτώσης έδωσε υποψήφια από τον Βόλο, η οποία κατάφερε να βγει από το εξεταστικό κέντρο μετά από εννέα ώρες! Η υποψήφια ήταν μια από τους 15 υποψηφίους, που έδωσαν πανελλαδικές σε εξεταστικό κέντρο φυσικώς αδυνάτων, που εξετάζονται προφορικώς οι μαθητές με δυσλεξία. Είχε την ατυχία ή μπορεί να πλήρωσε την αβλεψία διοργανωτών να «πέσει» σε επιτροπή εξετάσεων, μέλος της οποίας ήταν και ένας καθηγητής της στο σχολείο και τέθηκε ζήτημα για το αδιάβλητο. Παραπέμφθηκε σε άλλη επιτροπή και κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία στις 4:15 το απόγευμα!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την τρίτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε και οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών εξετάζονταν στο μάθημα της Φυσικής.

Η υποψήφια προσήλθε στο εξεταστικό κέντρο στις 7:30 το πρωί. Πήρε τα θέματα μαζί με τους άλλους υποψηφίους, κράτησε κάποιες γραπτές σημειώσεις και στις 12:30 περίπου το μεσημέρι ενημέρωσε τον επιτηρητή ότι είναι έτοιμη να εξεταστεί προφορικώς ενώπιον επιτροπής εξεταστών.

Η υποψήφια περίμενε τη σειρά της, η οποία ήρθε στη 1:20 το μεσημέρι. Μπαίνοντας στην αίθουσα αντίκρισε καθηγητή της από το σχολείο. Τότε διαπιστώθηκε η «γκάφα». Η υποψήφια δεν μπορούσε να εξεταστεί από τη συγκεκριμένη επιτροπή, καθώς έμπαινε ζήτημα για το αδιάβλητο των εξετάσεων. Παραπέμφθηκε στην άλλη επιτροπή, που όμως έπρεπε και πάλι να περιμένει τη σειρά της, η οποία ήρθε στις 2:45 το μεσημέρι.

Κατάφερε να ολοκληρώσει την εξέτασή της στις 4:15 το απόγευμα! Τα εξαντλητικά θέματα της Φυσικής, για τα οποία η Ενωση Ελλήνων Φυσικών εξέδωσε τριπλή ανακοίνωση, δεν ήταν η μοναδική δυσκολία που αντιμετώπισε, όπως άλλωστε και όλοι οι υποψήφιοι της ομάδας θετικών σπουδών.

Ηταν ξύπνια από τις 6 το πρωί και κατάφερε να βγει από το εξεταστικό κέντρο έχοντας μαζί της μόνο ένα μπουκάλι νερό μετά από εννέα ώρες και πολύωρη ψυχοφθόρα αναμονή, που λειτούργησε σε βάρος της ψυχολογίας της.

Ισάριθμες ώρες ξεροστάλιαζε έξω από το εξεταστικό κέντρο και η μητέρα της, που άρχισε να ανησυχεί όταν έβλεπε τους υποψηφίους να βγαίνουν από το κέντρο και η δική της κόρη να μην έχει δώσει σημάδια.

Βγήκε από το εξεταστικό υπό κατάρρευση και κλαίγοντας διηγήθηκε τον «Γολγοθά» της στη μητέρα της, η οποία κατέθεσε αναφορά τόσο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, που είναι αρμόδια για τη λειτουργία του εξεταστικού κέντρου φυσικώς αδυνάτων, όσο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αλλά και στην τοπική ΕΛΜΕ.

«Είχαν όλον τον χρόνο να κάνουν μία απλή αντιπαραβολή των μαθητών και των καθηγητών, ώστε να αποφευχθεί να συναντήσει υποψήφιος καθηγητή του στο σχολείο και να υποστεί όλη αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία. Στέρησαν στο παιδί μου το πλεονέκτημα της προφορικής εξέτασης που δίνει ο νόμος. Ας βάλει κάποιος τον εαυτό του στη θέση του παιδιού. Πώς θα ήταν μετά από πόσες ώρες αναμονή κι αν θα μπορούσε να εξεταστεί», σημείωσε η μητέρα της υποψήφιας που πέρασε και η ίδια «Γολγοθά» περιμένοντας το παιδί της να βγει από το εξεταστικό κέντρο.

Εκλεψαν εκτυπωτή από εξεταστικό

Το παραπάνω δεν ήταν το μοναδικό απρόοπτο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στη Μαγνησία.

Οπως έγινε εκ των υστέρων γνωστό, από εξεταστικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα από το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, εκλάπη εκτυπωτής ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα VBI μέσω του οποίου γίνεται η λήψη και αναπαραγωγή των θεμάτων προς τους υποψηφίους.

Όταν τα μέλη της λυκειακής επιτροπής διαπίστωσαν την απώλεια σήμανε συναγερμός. Από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας ειδοποιήθηκε η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου με περιπολικό και συνοδεία δύο εκπαιδευτικών να μεταφερθούν τα θέματα των πανελλαδικών από όμορο εξεταστικό κέντρο. Τελικώς δεν χρειάστηκε. Επιστρατεύτηκε άλλος εκτυπωτής από σχολείο, ο οποίος ήταν συμβατός με το VBI και η εκτύπωση των θεμάτων έγινε απρόσκοπτα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούμενη ημέρα, ο εκτυπωτής που ήταν παμπάλαιος είχε παρουσιάσει βλάβη και χρειάστηκε επισκευή.

Κρίση πανικού υπέστη υποψήφια

Σε άλλο εξεταστικό, την τέταρτη ημέρα των εξετάσεων, σήμανε συναγερμός όταν υποψήφια υπέστη κρίση πανικού. Η μαθήτρια βγήκε εκτός αίθουσας, ενώ στο εξεταστικό κέντρο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Της παρείχαν βοήθεια και κατάφερε μετά από λίγη ώρα να επιστρέψει στην αίθουσα και να συνεχίσει τις εξετάσεις.

Τελευταίο μάθημα σήμερα στα ΕΠΑΛ

Τελευταίο μάθημα έδωσαν σήμερα Πέμπτη και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ οι οποίοι εξετάστηκαν στα μαθήματα Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού και Κινητήρες Αεροσκαφών/Κινητήρες Αεροσκαφών ΙΙ (ν. 4473).

Χθες στις εξετάσεις συμμετείχαν 119 από τους 144 υποψηφίους χωρίς να καταγραφτούν προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου