ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα χρόνια άνεργοι και κυνηγημένοι οι λατόμοι του Πηλίου

τέσσερα-χρόνια-άνεργοι-και-κυνηγημέν-466298

Στο Νεοχώρι περιμένουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αλλά οι περιπέτειες συνεχίζονται – Σύλληψη δύο επαγγελματιών

Ανεργοι και κυνηγημένοι επί τέσσερα χρόνια οι λατόμοι του Νεοχωρίου στον Δήμο Νοτίου Πηλίου που ακόμη περιμένουν την άρση απαγόρευσης για να μπορέσουν να μπουν στα λατομεία και να δουλέψουν, κερδίζοντας το μεροκάματο που έχει λείψει από τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του συνεταιρισμού λατόμων Νεοχωρίου, Νίκο Πρέκα, φέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που οι μπάρες των λατομείων έπεσαν και οι ίδιοι έμειναν άνεργοι. Μετά από μία απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία τα λατομεία ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι, ωστόσο οι λατόμοι εξακολουθούν να νιώθουν κυνηγημένοι.

«Τρέχουμε από αστυνομικό τμήμα σε αστυνομικό τμήμα» σχολίαζε ο κ. Πρέκας στον απόηχο των δύο προχθεσινών συλλήψεων επαγγελματιών εντός των λατομείων του Νεοχωρίου. «Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να ανοίξουμε και να μπούμε μέσα να δουλέψουμε. Κάποιοι επαγγελματίες είχαν πάει για να συντηρήσουν τα μηχανήματά τους. Κάποιος προφανώς τους είδε να μπαίνουν μέσα, τους κατήγγειλε, ήρθε αστυνομία και τους συνέλαβε. Αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε ρητή δικάσιμος, όμως εμείς νιώθουμε κυνηγημένοι», διαμαρτύρεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση επαναλειτουργίας των λατομείων Νεοχωρίου είναι «κολλημένη». «Εχουμε καταθέσει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μας έχουν ζητήσει και έχει εγκριθεί. Παρ’ όλα αυτά από τη Διεύθυνση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος μας ζήτησαν και δασοτεχνική μελέτη που επίσης καταθέσαμε. Λίγο πριν τις εκλογές υπεγράφη κι αυτή και πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο. Περιμένουμε να βγει η απόφαση της άρσης απαγόρευσης και να μπούμε μέσα στα λατομεία που λειτουργούν περισσότερο από 400 χρόνια», σημείωσε ο κ. Πρέκας.

Ο «Γολγοθάς» για τους λατόμους ξεκίνησε το 2013 όταν έπρεπε να συσταθούν συνεταιρισμοί. «Ηρθε η πρώτη απαγόρευση και μετά η οριστική απαγόρευση και για την εξόρυξη και για την εκμετάλλευση που ουσιαστικά μας άφησε χωρίς αντικείμενο εργασίας», περιγράφει ο κ. Πρέκας. Μετά από χρόνια περιπετειών οι λατόμοι ελπίζουν ότι εντός του καλοκαιριού θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους και να κερδίσουν τη θέση τους στην αγορά με ένα προϊόν, την πλάκα Πηλίου, περιζήτητο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου