ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων η χθεσινή συγκέντρωση για την 32η Ταξιαρχία

συριζα-αντιπολιτευτικών-σκοπιμοτήτ-466754

Ως μία συγκέντρωση αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζεται από την Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Ιωνία, με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την 32η Ταξιαρχία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Η χθεσινή εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για το θέμα της μετεγκατάστασης της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών εξελίχθηκε σε σώου αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων και προβολής των εκλεκτών στον κ. Μπέο υποψηφίων που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Δεν περιμέναμε βέβαια ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων κομμάτων θα δέχονταν να παίξουν τον ρόλο του κομπάρσου σε μια τέτοια εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε από το γνωστό ύφος του κ. Μπέου και την πρωταγωνιστική παρουσία του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Η παρουσία όλων των παραπάνω στην χθεσινή συγκέντρωση στην Νέα Ιωνία, αποτελεί μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία των κομμάτων τους.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πήραν μέρος σε αυτό το κακοστημένο σκηνικό θεωρώντας ότι τέτοιου τύπου εκδηλώσεις αποπροσανατολίζουν τον προεκλογικό διάλογο και μεταθέτουν την συζήτηση από την προγραμματική αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας σε ένα επίπεδο που κυριαρχεί η στείρα αντιπολιτευτική δημαγωγία.

Από την αρχή της εμφάνισης του θέματος αυτού στο τοπικό προσκήνιο, εμείς υποστηρίξαμε τα παρακάτω:

1) Δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις που αφορούν τον σχεδιασμό της εθνικής άμυνας της χώρας να λαμβάνονται με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η εισήγηση για την μετακίνηση της Ταξιαρχίας προέρχεται από τα ανώτατα στρατιωτικά επιτελεία της χώρας και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται από πολιτικούς παράγοντες που είναι άσχετοι με το αντικείμενο. Μας προξενεί εντύπωση βέβαια το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως πατριωτικές, ακόμα και υπερπατριωτικές, επιδεικνύουν τέτοιο έλλειμμα σοβαρότητας όταν ο πολιτικός διάλογος φτάνει σε ένα τόσο συγκεκριμένο θέμα που αφορά τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας μας.

2) Ταυτόχρονα με το παραπάνω, πολύ σοβαρή είναι η παράμετρος που αφορά την εξασφάλιση της τοπικής κοινωνίας από αρνητικές συνέπειες που θα έχει σε τοπικό επίπεδο η άμεση μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Είναι απαραίτητο η μετεγκατάσταση να γίνει σε τέτοιο βάθος χρόνου που να μπορεί να συνδυαστεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει α)βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός που να περιλαμβάνει την άμεση αντικατάσταση της ταξιαρχίας με ισοδύναμες αριθμητικά στρατιωτικές μονάδες, β) να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, στην οποία να εμπλακούν όλοι οι φορείς της πόλης για την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου, για χρήσεις που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζουμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει ψηφίσει το Γ.Π.Σ. (αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο Νοεμβρίου 2016), με το οποίο αποδέχεται την προοπτική μεταφοράς του Στρατοπέδου (όχι απλά της Ταξιαρχίας των Πεζοναυτών, αλλά το κλείσιμό του) και στο οποίο σκιαγραφούνται μελλοντικές χρήσεις του (Διοικητικό-Εμπορικό Κέντρο με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το υπόλοιπο τμήμα χαρακτηρίζεται ως χώρος αστικού πρασίνου). Στην σημείωση μετά το τέλος της παρούσας ανακοίνωσης αναφέρονται όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα.

Ο ΥΠΕΘΑ κ. Αποστολάκης στην προχθεσινή επίσκεψή του στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο για την παραλαβή νέων ελικοπτέρων, δήλωσε ότι η Ταξιαρχία των Πεζοναυτών θα μεταφερθεί και θα υπάρξουν ισοδύναμα, ώστε η πόλη να μην μείνει χωρίς στρατιωτική παρουσία και να μην επηρεαστεί η τοπική οικονομία. Επίσης, ανέφερε ότι οι λόγοι δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, για λόγους εθνικής ασφάλειας και τόνισε ότι έχει ενημερώσει βουλευτές, Περιφερειάρχη και Δήμαρχο.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Αχ.Μπέος είχε αποδεχθεί στην προηγούμενη θητεία του την προοπτική κλεισίματος του Στρατοπέδου (κάτι που δεν προβλέπει ο σχεδιασμός του ΥΠΕΘΑ) και είχε λάβει ενημέρωση για τους λόγους της μεταφοράς. Ας τα διαψεύσει! Αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες εδώ και ένα χρόνο, όπως οφείλει λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, εκείνος έχει επιδοθεί με ακραίο προεκλογικό λαϊκισμό στην πριμοδότηση συγκεκριμένων κομματικών μηχανισμών… Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά του να είναι συνεπής στις…οφειλές του.

Οι βουλευτές και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα πολύ σημαντικά για την περιοχή της Ν. Ιωνίας, οι οποίες οδήγησαν σε κυβερνητικές αποφάσεις για σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν όλη την περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παραχώρηση του χώρου της πρώην Βαμβακουργίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , προκειμένου να δημιουργηθούν περί τις 600 εστίες, με αίθουσες-αμφιθέατρα και δύο νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από της ερχόμενη χρονιά και τον επανασχεδιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής με την παράκαμψη του S.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 4 Νοεμβρίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ A.A.Π. Αρ. Φύλλου 237 ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. 3018/167095 Έγκριση Μελέτης «Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (Π.Σ.) Βόλου». (Αποσπάσματα από την εγκεκριμένη μελέτη για το στρατόπεδο ΓΕΩΡΓΟΎΛΑ στη Νέα Ιωνία που ψήφισε η δημοτική αρχή Μπέου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης)

Το με αριθ. πρωτ. 173/12-01-2016 έγγραφο του Δήμου Βόλου/ Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης/ Τμ. Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με το οποίο εστάλη στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος η μελέτη Σ.Μ.Π.Ε. Το με αριθ. πρωτ. 2167/29-03-2016 έγγραφο του Δήμου Βόλου/ Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης/ Τμ. Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Το με Α.Π. Φ.900/174/466499/17.05.2016 έγγραφο της Δ/νσης Υποδομής και Προστασίας Περ/ντος/1ο Γραφείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού με το οποίο δεν εκφράζει αντίρρηση για την υλοποίηση των προβλέψεων της ΣΜΠΕ (Α.Π. ΔΙΠΑ 25152/18.5.2016). . (σελ.2559) Νέα Ιωνία Στη Νέα Ιωνία προβλέπεται η αξιοποίηση τμήματος του υφιστάμενου στρατοπέδου ως Διοικητικού – Εμπορικού Κέντρου με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το υπόλοιπο (και σαφώς μεγαλύτερο) τμήμα χαρακτηρίζεται ως χώρος αστικού πρασίνου (ΦΕΚ 237/σελ. 2579) Κατοικίες θα αναπτυχθούν επίσης στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, τμήμα του οποίου, όπως ήδη αναφέρθηκε, προτείνεται να αναπτυχθεί ως Πολεοδομικό Κέντρο.( ΦΕΚ 237/σελ. 2579) Για το Στρατόπεδο Γεωργούλα προβλέπεται η χρήση «Πολεοδομικό Κέντρο Βόλου» με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο» κατά το άρθρο 9 του Π.δ. 23-02-1987, ΦΕΚ 166/Δ’. (ΦΕΚ 237/σελ.2582) Η αλλαγή χρήσεως μέρους του Στρατοπέδου Γεωργούλα (216 στρ.), ως πάρκο πόλης, με σκοπό την ενοποίηση του με το πολιτιστικό πάρκο και τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και σημείου αναφοράς στο ΠΣ Βόλου. (ΦΕΚ 237/σελ.2589)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου