ΤΟΠΙΚΑ

Μια γροθιά η πόλη για το «Γεωργούλα»

μια-γροθιά-η-πόλη-για-το-γεωργούλα-467295

Ολος ο Βόλος μια γροθιά ενάντια στην απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο «Γεωργούλα». Στην ανοιχτή συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βόλου για σημειολογικούς λόγους στην πλατεία Ευαγγελιστρίας στη Ν. Ιωνία, η μαζική συμμετοχή των πολιτών και εκπροσώπων φορέων έστειλε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με μπροστάρηδες υποψηφίους βουλευτές, που δεσμεύτηκαν ανοιχτά ότι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την παραμονή των πεζοναυτών στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τη συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Αποστολάκη, που έκανε λόγο για θέμα χρόνου απομάκρυνσης της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο, άνοιξε ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Ο κ. Μπέος έστρεψε τα βέλη του εναντίον του υπουργού, υποστηρίζοντας ότι «είναι άκαιρο ένας απερχόμενος να προδικάζει καταστάσεις» και κάνοντας λόγο για «δηλώσεις σκοπιμότητας». Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πίσω από την απομάκρυνση της Ταξιαρχίας από τον Βόλο κρύβονται ιδιοτελή συμφέροντα και επιχειρείται εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος της πόλης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η παραμονή της Ταξιαρχίας συνδέεται άμεσα με το συμφέρον της πόλης, την τοπική οικονομία, αλλά και τις οικογένειες των στελεχών της, που διαμένουν στον Βόλο. Κάλεσε δε τους υποψηφίους βουλευτές να δεσμευτούν απέναντι στους δημότες ότι δεν θα επιτρέψουν την απομάκρυνση της μονάδας όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Απευθυνόμενος δε προς τους πολίτες είπε: «Να στείλετε μήνυμα σε όσους πάνε στο Κοινοβούλιο ότι δεν τους στέλνετε εκεί για να είναι μαριονέτες του καθενός, αλλά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πόλης».

«Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να δεσμευτώ στα λόγια, γιατί με δεσμεύουν οι πράξεις μου», είπε παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο βουλευτής Μαγνησίας και εκ νέου υποψήφιος με τη Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στις επτά επερωτήσεις που έχει καταθέσει για το θέμα στη Βουλή. «Από δική μου ερώτηση αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκαλώντας εύλογη ανησυχία από τη στιγμή που το στρατόπεδο αποφέρει ετησίως 20 εκατ. ευρώ. Ο Βόλος δεν αντέχει άλλα χτυπήματα», υπογράμμισε τονίζοντας ότι και τα ισοδύναμα που τάζουν δεν τα κατονομάζουν, γιατί δεν υπάρχουν. Ο κ. Μπουκώρος ζήτησε από τον υπουργό να μη λάβει καμία απόφαση 18 ημέρες πριν από τις εκλογές. «Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει», είπε χαρακτηριστικά. Καταρρίπτοντας δε το επιχείρημα περί «λάθος επιχειρησιακού σχεδιασμού», διερωτήθηκε: «Επί 45 χρόνια όλοι έκαναν λάθος και μόνο ο κ. Αποστολάκης πράττει σωστά;». «Δεν χρειάζεται πάντα να φεύγει από τον Βόλο κάτι και να έρχεται κάτι άλλο. Θέλουμε και το στρατόπεδο και το αεροδρόμιο και το Πανεπιστήμιο και τις τουριστικές επενδύσεις, γιατί ο Βόλος το αξίζει», υπογράμμισε.

«Είναι θεομπαίχτες… Κοίμισαν την πόλη και συνέχισαν εν κρυπτώ τον σχεδιασμό τους», είπε από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας Τρύφωνας Πλαστάρας μιλώντας για οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος της πόλης. Ο κ. Πλαστάρας υπογράμμισε ότι δεν υφίστανται επιχειρησιακοί λόγοι. «Δηλαδή όλα τα χρόνια ο σχεδιασμός ήταν λάθος;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιείται να υπογράψει καμία μετεγκατάσταση. Καυστικός ήταν και απέναντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Θλίβομαι, διότι οι κυβερνητικοί βουλευτές κρύβονται. Δεν αντιδρούν. Είναι απόντες από τις μάχες που δίνουν ο Βόλος και η Μαγνησία», είπε.

Ζήτημα ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΚΙΝΑΛ Νίκος Χαυτούρας την παραμονή της Ταξιαρχίας, μιλώντας για ψεύτικες δικαιολογίες. «Ποτέ άλλοτε δεν είχαν η Μαγνησία και ο Βόλος τόσο απαξιωτική αντιμετώπιση και τέτοια πολιτική υποβάθμιση όσο επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και δυο χρόνια απειλούν και πάλι τοΝ Βόλο και τη Νέα Ιωνία με απομάκρυνση της Μονάδας Πεζοναυτών υποσχόμενοι υποτιθέμενα αντισταθμιστικά οφέλη, που τα ψάχνουν ακόμη. Αρκετά κράτησε η πλάκα. Οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον τόπο που έχει ρημάξει από την ανεργία και την ανυπαρξία δημοσίων έργων. Φεύγουν από την κυβέρνηση και θέλουν να πάρουν και το στρατόπεδο μαζί. Φτάνει πια. Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν και κανένας βουλευτής της Μαγνησίας δεν διανοήθηκαν καν να προκαλέσουν τόση ζημιά στον τόπο», ανέφερε ο κ. Χαυτούρας.

Ρουσφετολογικούς λόγους που υπαγορεύουν τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου επικαλέστηκε ο υποψήφιος βουλευτής με την Ελληνική Λύση Παύλος Μαρκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του θέματος από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Από την πρώτη στιγμή που ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αποκάλυψε το θέμα είχα πει ότι συντρέχουν ρουσφετολογικοί λόγοι απομάκρυνσης του στρατοπέδου», τόνισε ο κ. Μαρκάκης μιλώντας για διάσπαση της μονάδας και μείωση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. «Δεν θέλουμε ισοδύναμα. Θέλουμε την Ταξιαρχία. Και να μην ακούσω για τετελεσμένα μετά τις εκλογές», υπογράμμισε.

Υπέρ της παραμονής του στρατοπέδου δεσμεύτηκαν στην εκδήλωση ενώπιον των πολιτών οι υποψήφιοι βουλευτές κατά τη σειρά που μίλησαν Ζέττα Μακρή (Ν.Δ.), Θανάσης Λιούπης (Ν.Δ.), Παν. Ηλιόπουλος (Χ.Α.), Κων. Μαραβέγιας (Ν.Δ.), Απ. Τσακανίκας (Ελληνική Λύση), ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα στο πλευρό του Δήμου Βόλου, Δημ. Ζαφείρης (Ενωση Κεντρώων), Μάγδα Παραπαρέκη (Ελληνική Λύση), Νικ. Πλακόπουλος (Ελληνική Λύση) και Γιάννης Γιαννιτσάκης (Ελληνική Λύση).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου