ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρωτοπορία η Θεσσαλία

στην-πρωτοπορία-η-θεσσαλία-468033

Από ακαδημαϊκούς και υφιστάμενες επιχειρήσεις – Εγκαίνια της βιβλιοθήκης του ΟΒΙ στον Βόλο, που αναμένεται να ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας

Στην πρωτοπορία στον τομέα της καινοτόμας επιχειρηματικότητας βρίσκεται η Θεσσαλία τόσο μέσω του Πανεπιστημίου της, όσο και ιδιωτών επιχειρηματιών. Κάθε χρόνο ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) δέχεται περί τα 40 αιτήματα για κατοχύρωση πατέντας για καινοτόμα προϊόντα ή επιχειρήσεις από ακαδημαϊκούς και επιχειρήσεις της Θεσσαλίας ανάμεσα σε 600 περίπου σε όλη τη χώρα. Χθες το μεσημέρι εγκαινιάστηκε το περιφερειακό γραφείο του ΟΒΙ στον Βόλο, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας και αναμένεται ότι θα ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η βιβλιοθήκη του ΟΒΙ ξεκίνησε επίσημα χθες τη λειτουργία της στο ισόγειο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου μπορούν να απευθύνονται ερευνητές για να πατεντάρουν την εφεύρεσή τους. Το γραφείο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και σύμφωνα με την υπεύθυνη λειτουργίας του Κατερίνα Καλλιγέρη οικονομολόγο, κάθε Τετάρτη υπάρχει η δυνατότητα ραντεβού με επιχειρήσεις. «Στόχος είναι η ενημέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων να κατοχυρώσουν πατέντα για την επιχείρηση ή το προϊόν τους», σχολίασε η κ. Καλλιγέρη.

Το «παρών» στα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του ΟΒΙ έδωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, κ. Γιάννης Καπλάνης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας του γραφείου κοντά στην εφευρετική κοινότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως σημείωσε κάθε χρόνο ο ΟΒΙ δέχεται περί τις 40 καταθέσεις αιτημάτων για πατέντες από την περιοχή της Θεσσαλίας, που αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους: αγροδιατροφή, θερμοδυναμική, ιατρικά μηχανήματα, έπιπλα. Τα αιτήματα προέρχονται και από τον ακαδημαϊκό χώρο, από start-ups επιχειρήσεις αλλά και από υφιστάμενες επιχειρήσεις.

«Με τη λειτουργία του γραφείου στον Βόλο που θα καλύπτει ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμούμε ότι θα ενισχυθεί το οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλία και ταυτόχρονα θα μειωθεί το κόστος συναλλαγής», σημείωσε ο κ. Καπλάνης τονίζοντας ότι από τις 15 Απριλίου υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής κατάθεσης ευρεσιτεχνιών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μέσα από το γραφείο θα αναζητείται επί τόπου όλη η πληροφόρηση, αν μία εφεύρεση προσκρούει σε άλλη ευρεσιτεχνία. Συμβούλευσε δε τους ακαδημαϊκούς να είναι προσεκτικοί με τις δημοσιεύσεις τους. «Οι ακαδημαϊκοί δεν γνωρίζουν ότι προχωρώντας σε μια ακαδημαϊκή δημοσίευση καίνε τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν ευρεσιτεχνία. Πρέπει πρώτα να γίνεται πατέντα και μετά να δημοσιεύεται», ανέφερε.

Η δομή θα υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τον πρύτανη, Ζήση Μαμούρη να τονίζει ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότητας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα». «Το τελικό προϊόν μπορούμε πλέον να το κατοχυρώσουμε προστατεύοντας τόσο τον ίδιο τον ερευνητή όσο και το τελικό προϊόν από κακόβουλες επιχειρηματικές επιθέσεις και από την τυχόν ασύστολη κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας του Π.Θ. και των ερευνητών του. Ηταν κάτι που έλειπε μέσα από το Π.Θ. καθώς τώρα επιταχύνονται και διευκολύνονται οι διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Η κατάθεση αίτησης για πατέντα κοστίζει 50 ευρώ και η έκθεση έρευνας ξεκινά από τα 300 ευρώ. Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Π.Θ., Παντελή Σκάγιαννη, στο ίδρυμα ξεκίνησαν μαθήματα επιχειρηματικότητας από το 2003, ήδη πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν ξεπηδήσει μέσα από τα σπλάχνα του και πλέον ήρθε η συνεργασία με τον ΟΒΙ για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνονται πολλά εργαστήρια που παράγουν έρευνα που καλό θα είναι να κατοχυρώνεται», σχολίασε ο κ. Σκάγιαννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου