ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσίασε η πανσέληνος της «φράουλας» στην Κάτω Γατζέα

εντυπωσίασε-η-πανσέληνος-της-φράουλ-468600

Εντυπωσιακό φαινόμενο ήταν ορατό προχθές στην Κάτω Γατζέα

Ρομαντικοί, ονειροπόλοι και όχι μόνο απόλαυσαν το εντυπωσιακό φαινόμενο της πανσελήνου της «φράουλας» που ήταν ορατό προχθές Δευτέρα στην Κάτω Γατζέα. Το εντυπωσιακό φαινόμενο που κόβει την ανάσα αποτύπωσε φωτογραφικά ο ακούραστος Γιώργος Τόπακας.

Το φεγγάρι φαίνεται ολόγιομο για περίπου τρεις ημέρες, από το Σάββατο το βράδυ έως και το πρωί της Τρίτης, όπως αναφέρει η NASA.

Στην Ευρώπη η πανσέληνος είναι γνωστή ως «πανσέληνος των ρόδων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν «πανσέληνο της φράουλας» πιθανότατα λόγω του χρώματος που «παίρνει» η Σελήνη κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ένα απαλό κόκκινο, και γιατί προέρχεται από την σύντομη περίοδο συγκομιδής του συγκεκριμένου φυτού στη βορειοανατολική Αμερική.

Υπάρχει επίσης και ένα παλιό ευρωπαϊκό όνομα, το πανσέληνος του μελιού. Η παράδοση του να αποκαλείται ο πρώτος μήνας του γάμου «honeymoon», θεωρείται πως χρονολογείται από το 1500 και ίσως ακόμα να συνδέεται και με την πανσέληνο του μελιού, είτε λόγω του εθίμου πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η πανσέληνος του μελιού είναι η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου.

Υπάρχει τέλος και μία ακόμα θεωρία, που υποστηρίζει ότι στα τέλη του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, το μέλι ήταν ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί από τις κυψέλες, γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο πιο «γλυκός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου