ΤΟΠΙΚΑ

«Ανθεί» η παιδική εργασία στο Βόλο και τη Μαγνησία

ανθεί-η-παιδική-εργασία-στο-βόλο-και-470874

Συνεχείς έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση της νομοθεσίας

Πέρασαν ανεπιστρεπτί για τους νέους οι εποχές της περασμένης δεκαετίας οπότε κύρια μέλημα ήταν η επένδυση στην εκπαίδευση. Στο Βόλο και τη Μαγνησία υπάρχουν σπίτια όπου η ανεργία έχει χτυπήσει την πόρτα και των δύο γονιών και η έξοδος στην αγορά εργασίας για τους ανήλικους φαίνεται ότι είναι μονόδρομος. Είναι συνειδητοποιημένοι, ορισμένοι αντιμετωπίζουν και προβλήματα βιοπορισμού και αναγκάζονται να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Από το 2013 έως και σήμερα η νόμιμη παιδική εργασία γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Τόσο λόγω των αυξημένων ελέγχων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας όσο λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η ελληνική οικογένεια, τα βιβλιάρια προστασίας ανηλίκων που κόβει η Επιθεώρηση Εργασίας είναι πλέον πολλαπλάσια.

Μάλιστα κάθε χρόνο διαπιστώνονται περί τις 20 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σε ελέγχους επιθεωρητών εντοπίζονται ανήλικοι να εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας τους ενώ απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία και σε ορισμένες περιπτώσεις και ανασφάλιστοι.

Σε όλες τις υποθέσεις η Επιθεώρηση Εργασίας κόβει τσουχτερά πρόστιμα που ξεκινούν από 1.500 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση, ενώ κύριο μέλημά της είναι οι ανήλικοι να μην απασχολούνται σε επίπονες εργασίες ώστε να μην επηρεάζεται η σωματική τους διάπλαση και ανάπτυξη και σίγουρα να μην εργάζονται βράδυ, πέραν τις 10.00.

Ωστόσο, ο έλεγχος της τήρησης της νομιμότητας στην παιδική εργασία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος λέει ότι οι ανήλικοι εργάζονται συνήθως σε μικρές επιχειρήσεις που είναι δύσκολο να ελέγξεις.

«Θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε οι ανήλικοι να είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους. Πάνε οι εποχές της προηγούμενης δεκαετίας που η παιδική εργασία δεν ήταν τόσο αναγκαία. Όταν δεν δουλεύει κανείς στην οικογένεια, το παιδί θα πάει στη δουλειά. Και όσο θα επικρατούν έξω συνθήκες φτώχειας θα αυξάνεται και η παιδική εργασία και η παιδική εκμετάλλευση», λέει ο ίδιος. Σε κάθε έλεγχό του το ΕΚΒ κοιτάζει τα παιδιά να είναι εφοδιασμένα με βιβλιάρια προστασίας και για την εργασία τους να υπάρχει η συναίνεση του γονέα.

Αυξάνεται η παιδική εργασία το καλοκαίρι

Στην εργασία από παιδική ηλικία βγαίνουν ολοένα και πιο συχνά και οι Έλληνες ανήλικοι και οι αλλοδαποί. Αρκετοί εργάζονται στις επιχειρήσεις των γονιών τους, άλλοι οδηγούνται μοιραία στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να σταματούν και τα μαθήματά τους στο σχολείο.

Συνήθως τα αιτήματα στην Επιθεώρηση Εργασίας για έκδοση βιβλιαρίων γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και αφορούν σε εργασίες στον επισιτισμό, σε πλυντήρια αυτοκινήτων, σε διάφορα συνεργεία.

Δεκάδες ανήλικοι στην αγορά εργασίας

Δεκάδες νέοι περνούν κάθε χρόνο το κατώφλι της Επιθεώρησης Εργασίας και αιτούνται να εκδώσουν βιβλιάριο εργασίας, ενώ από το 2013 μέχρι και σήμερα η εικόνα που υπάρχει είναι η μέρα με τη νύχτα. Ειδικότερα το 2013 η Επιθεώρηση Εργασίας εξέδωσε 32 βιβλιάρια εργασίας σε ανήλικους, ενώ το 2014 62 βιβλιάρια, το 2015 91 βιβλιάρια, το 2016 217 βιβλιάρια, το 2017 204 βιβλιάρια, το 2018 202 βιβλιάρια και το 2019 μέχρι σήμερα 55 βιβλιάρια.

Σε όλες τις περιπτώσεις για την παιδική εργασία υπάρχει η συγκατάθεση των γονέων, ενώ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η εργασία επιτρέπεται για παιδιά που είναι πάνω των 15 ετών. Συγκεκριμένα από 15 έως και 16 ετών τα παιδιά επιτρέπεται να εργάζονται μόνο έξι ώρες την ημέρα εάν πηγαίνουν σχολείο.

Αν είναι ηλικίας από 16 έως 18 ετών και πηγαίνουν σχολείο επιτρέπεται να εργάζονται εξάωρο. Αν δεν πηγαίνουν στο σχολείο, τότε μπορούν να εργάζονται οκτάωρο. Κανένας ανήλικος δεν επιτρέπεται να εργάζεται πέραν τις 10 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με το Νόμο οι ανήλικοι απαιτείται να μην κάνουν επίπονες εργασίες.

Να επισημανθεί ότι για άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών απαγορεύεται η εργασία. Ευτυχώς, στο Βόλο και τη Μαγνησία μέχρι και σήμερα δεν έχει καταγραφεί ανάλογο κρούσμα.

Στροφή των νέων προς την επαγγελματική εκπαίδευση

Γενικότερα σήμερα υπάρχει στροφή των νέων στην επαγγελματική αποκατάσταση. Ο κ. Στέργιος Ταχούλας Διευθυντής του 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας ενημέρωσε ότι οι εγγραφές στο σχολείο του που κατά μέσο όρο αφορούν νέους ενήλικους μαθητές κάθε χρόνο αυξάνονται.

Τα τρία τελευταία χρόνια από τις 320 που ήταν έφτασαν τις 367, ενώ φέτος φαίνεται ότι να υπάρχει και περαιτέρω αύξηση. Ο διευθυντής του σχολείου ενημερώνει ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σπουδές στην επαγγελματική εκπαίδευση που παρέχει προοπτικές άμεσης απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και πρόσβαση από την επαγγελματική εκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα πρακτικής εξάσκησης».

Οι νέοι είναι δύσκολο να αφιερώσουν σήμερα πέντε- έξι χρόνια για σπουδές και ενδεχομένως και ακόμη μεγαλύτερο χρόνο για να αναζητήσουν αύριο μία θέση εργασίας που θα τους παρέχει αμοιβές 300 ευρώ.

«Από το Επαγγελματικό Λύκειο έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης και να αποκτήσουν ένα πτυχίο ανώτερου επιπέδου που θα τους κατοχυρώνει με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα», είπε ίδιος.

Μεγάλη ανάγκη για εργασία

Εξάλλου η ανάγκη για απασχόληση είναι τόσο μεγάλη ώστε ορισμένοι από τους νέους ενήλικους μαθητές επαγγελματικών λυκείων να σταματούν το σχολείο προκειμένου να εργαστούν.

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Εσπερινού Βόλου Θανάσης Γκίκας είπε ότι ορισμένοι μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν καθώς γι’ αυτούς προέχει το τώρα το κοντινό αύριο. Το εκπαιδευτικό έτος 2018-2019 τουλάχιστον πέντε μαθητές βρέθηκαν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση και ορισμένοι μπορεί να ήταν λίγο πριν από την απόκτηση του πτυχίου.

Η αύξηση στη ζήτηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης επιβεβαιώνονται και από το 2ο ΕΠΑΛ Εσπερινό Βόλου.

Ο κ. Γκίκας λέει ότι φέτος οι εγγραφές έφθασαν στις 120 ενώ φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση και για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου