ΤΟΠΙΚΑ

Εταιρεία – φάντασμα πούλησε ΙΧ σε Βολιώτες

εταιρεία-φάντασμα-πούλησε-ιχ-σε-βολι-470928

Στα ίχνη κυκλώματος Βουλγάρων με πλαστά τιμολόγια για πώληση αυτοκινήτων το Τελωνείο Βόλου

Ταξίδεψαν στη Βουλγαρία για να αγοράσουν αυτοκίνητα οικονομικά και εκ των υστέρων καλούνται να πληρώσουν ποσά της τάξης των 500 ευρώ και άνω για μη απόδοση ΦΠΑ, που υποτίθεται ότι είχαν πληρώσει.

Η μεγάλη απάτη αποκαλύφτηκε από το Τελωνείο Βόλου που βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος λαθρεμπορίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και πιο συχνά σκάνε σαν βόμβα στα χέρια των υπαλλήλων τιμολόγια που φαίνεται ότι είναι πλαστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στα τιμολόγια που προσκομίζονται στο Τελωνείο Βόλου από Βολιώτες ιδιοκτήτες καινούργιων αυτοκινήτων αναγράφονται τα στοιχεία εταιρείας που φαίνεται να έχει έδρα τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε πως πρόκειται για εταιρεία – φάντασμα καθώς τα στοιχεία της δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παρόλα αυτά τουλάχιστον δέκα Βολιώτες είχαν στα χέρια τους τα αποδεικτικά της αγοράς των αυτοκίνητων από την εν λόγω εταιρεία. Δικαιολογητικά που χρησιμοποίησαν για να εκτελωνίσουν τα αυτοκίνητά τους, να λάβουν πινακίδες και να μπορούν να τα κυκλοφορούν νόμιμα, δίχως να γνωρίζουν το παραμικρό για την πλεκτάνη που είχε στηθεί σε βάρος τους.

Μάλιστα, η περίεργη εταιρεία φαίνεται ότι έχει πουλήσει πολλά αυτοκίνητα όχι μόνο στον Βόλο αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και σε πολλές περιοχές της χώρας. Η υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια άρχισε να απασχολεί το Τελωνείο του Βόλου πριν περίπου από δύο χρόνια με το πρώτο τελωνισμό αυτοκινήτου που είχε πουλήσει το κύκλωμα σε Βολιώτη.

Η αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών που ακολούθησε άρχισε να αποκαλύπτει σιγά – σιγά τα χλωμά σημεία δράσης των απατεώνων.

Ολως τυχαίως κάτοχοι καινούργιων αυτοκινήτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Φαίνονταν να μην έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ για την αγορά των αυτοκινήτων τους χωρίς οι ίδιοι έχουν την παραμικρή υποψία.

Με τις εν λόγω πωλήσεις αυτοκινήτων το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να ζημιώθηκε με σημαντικά ποσά. Το Τελωνείο του Βόλου και άλλες τελωνειακές αρχές της χώρας έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες που κρύβονται πίσω από την απάτη και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη.

Τα θύματα που έπεσαν στα δίχτυα της εταιρείας – φάντασμα δεν φαίνεται να φέρουν ευθύνη, όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία οφείλουν να αποδώσουν τώρα τον ΦΠΑ που δεν κατέβαλαν.

Αν τα τιμολόγια ήταν πραγματικά και όχι εικονικά, οι κάτοχοι των νέων αυτοκινήτων δεν θα είχαν καμία απολύτως υποχρέωση απέναντι στο ελληνικό δημόσιο. Ο ΦΠΑ που πληρώνεται σε χώρες της ΕΕ για την αγορά αυτοκινήτων δεν καταβάλλεται για δεύτερη φορά.

Ομως, στην προκείμενη περίπτωση η καταβολή δεν έχει γίνει αφού η εταιρεία είναι ανύπαρκτη, ενώ οι κάτοχοι των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις ότι τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν μεταξύ των οποίων και τα επίμαχα τιμολόγια είναι πραγματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής πορεία της έρευνας φαίνεται ότι τα θύματα της απάτης δεν θα έχουν καμία εναντίον τους ποινική διαδικασία ώστε να έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Οφείλουν μόνο να καταβάλλουν το ΦΠΑ για το οποίο φορολογικά φαίνονται ότι είναι υπόχρεοι και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα αναμένονται να κληθούν με ειδοποιητήρια για να τακτοποιήσουν την οικονομική εκκρεμότητα.

Τα εικονικά τιμολόγια που εντοπίστηκαν δεν αφορούσαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά είναι προφανές ότι από πίσω τους κρύβεται μία οργανωμένη ομάδα ατόμων που δρουν από το εξωτερικό. Ανάλογα πλαστά έγγραφα υπήρχαν για πολλές πωλήσεις αυτοκίνητων όχι μόνο στον Βόλο και τη Θεσσαλία αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η εταιρεία – απάτη φαίνεται ότι έχει ένα μεγάλο κύκλο δραστηριότητας στον τομέα της πώλησης αυτοκινήτων τα οποία προώθησε στην Ελλάδα και ίσως και σε άλλες χώρες της ΕΕ αρπάζοντας από τους αγοραστές το ΦΠΑ και επιβαρύνοντάς τους στην ουσία με διπλάσια χρηματικά ποσά.

Οι έρευνες του Τελωνείου Βόλου όπως και των υπόλοιπων τελωνειακών αρχών για την απόδοση του ΦΠΑ είναι συνεχείς όμως συνήθως καθυστερούν να έχουν αποτέλεσμα καθώς σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ διαφορετικών χωρών με σημαντική χρονοτριβή λόγω των αποστάσεων και των δυσκολιών που αυτή επιφέρει.

Οι τελωνειακές αρχές είναι υποχρεωμένες εκ του Νόμου να προστατεύουν το δημόσιο από τη μη καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι υποχρεωμένες να προχωρούν σε κατασχέσεις των εμπορευμάτων.

Επισημαίνεται ότι στον Βόλο δεν έχει απασχολήσει ανάλογη περίπτωση τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν. Στην Ελλάδα υπήρξε μία παλαιότερη υπόθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου όμως οι πωλήσεις αυτοκινήτων από εταιρεία –φάντασμα αφορούσαν σε πανάκριβα οχήματα με ιδιαίτερα υψηλό ΦΠΑ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου