ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάτοικοι στις Αλυκές

σε-αναμμένα-κάρβουνα-κάτοικοι-στις-αλ-471923

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες και κρουνούς τα Πευκάκια, οικόπεδα με αγριόχορτα δύο μέτρων – Καταργήθηκαν το παρατηρητήριο στον Σωρό και ο σταθμός στην Αθηνών

Σε αναμμένα κάρβουνα… για μία ακόμη αντιπυρική περίοδο βρίσκονται οι κάτοικοι των Νέων Παγασών. «Τρέμουν» στην ιδέα εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ένας από τους τρεις πνεύμονες πρασίνου της πόλης, στον λόφο των Πευκακίων. «Αν συμβεί κάτι θα καούμε ζωντανοί» αναφέρει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών «Οι Αργοναύτες», Κωνσταντίνος Βιδανόπουλος ο οποίος είχε προχθές συνάντηση με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπο Πόζογλου.

Όπως αναφέρει ο κ. Βιδανόπουλος, στο πευκοδάσος των Πευκακίων, όπου μάλιστα υπάρχουν και κατοικίες δεν υπάρχουν καν δρόμοι για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Δύο δρόμοι που υπάρχουν είναι «τυφλοί». Ο ένας σταματά πάνω σε κατάστημα και ο άλλος πάνω σε κατοικίες», λέει χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχουν όπως επισημαίνει ο ίδιος ούτε αντιπυρικές ζώνες ούτε καν κρουνοί. «Κι αν υπάρχουν κρουνοί δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται ή αν λειτουργούν», προσθέτει.

Ο κίνδυνος όμως δεν περιορίζεται στο πευκοδάσος. «Ακόμη και μέσα στις Αλυκές υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα με ξερά χόρτα το ύψος των οποίων ξεπερνά τα δύο μέτρα», αναφέρει υποστηρίζοντας ότι τα οικόπεδα αυτά λειτουργούν ως… βραδυφλεγείς βόμβες μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

«Στο Σωρό υπήρχε κάποτε παρατηρητήριο το οποίο έχει καταργηθεί», συνεχίζει ο κ. Βιδανόπουλος ο οποίος ζητά την ενεργοποίησή του όπως και την ενεργοποίηση του σταθμού πυροσβεστικών οχημάτων στην Αθηνών, στο ύψος του ΟΑΕΔ. «Μέσω του συγκεκριμένου σταθμού τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν πρόσβαση στις Αλυκές σε δύο λεπτά. Αν όμως ξεκινήσουν από την Κουμουνδούρου δεν θα βρουν ούτε… αποκαΐδια», λέει.

«Ως κάτοικοι θέλουμε να έχουμε ενεργό ρόλο στην προστασία της περιοχής μας. Να καταγράψουμε τις ελλείψεις, τους κινδύνους, να ορίσουμε σημεία συγκέντρωσης και διαφυγής, να δημιουργήσουμε μητρώο πολιτών που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα χρειαστούν μετακίνηση», σημειώνει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών «Οι Αργοναύτες».

Ο ίδιος θα κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου μέλη του συλλόγου να εγγραφούν στο Μητρώο Εθελοντών της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για την υποβοήθηση του έργου της πυροσβεστικής υπηρεσίας κυρίως σε επίπεδο πρόληψης. «Ηδη έχουμε ξεκινήσει από μόνοι μας περιπολίες», αναφέρει ο κ. Βιδανόπουλος, ο οποίος θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον αντιδήμαρχο καθαριότητα και υπεύθυνο πολιτικής προστασίας, Γιώργο Πράττο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου