ΤΟΠΙΚΑ

Διέξοδος μέσω του «επιχειρείν» σε πρόσφυγες

διέξοδος-μέσω-του-επιχειρείν-σε-πρό-471935

Εκπαιδευτικό εργαλείο για την ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας – Μορφωμένοι, ευκατάστατοι και με όρεξη για μία νέα αρχή το προφίλ τους

Διέξοδο μέσω του «επιχειρείν» σε πρόσφυγες, που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» περίπου τρία χρόνια στον Βόλο και ευρύτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, φιλοξενούμενοι σε κέντρα μεταναστών, επιχειρεί να δώσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες μέσα από την αγορά εργασίας, δεδομένου όμως ότι δύσκολα απορροφούνται ως υπάλληλοι, οι προσπάθειες στρέφονται στην υποβοήθησή τους για την ανάπτυξη δικών τους επιχειρήσεων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει σε έργο με τίτλο «Ευκαιρίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για μετανάστες και πρόσφυγες» (ακρωνύμιο VET4MIGRE) που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus KA2- Στρατηγικές συνεργασίες, για την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην καινοτομία.

Το έργο ξεκινά από το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 σύμφωνα με την οποία πάνω από 1,8 εκατομμύρια μετανάστες μη ευρωπαϊκής καταγωγής διαμένουν στην Ευρώπη και κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν και από την παρατήρηση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού.

Στη Θεσσαλία φιλοξενούνται σε κέντρα μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία και μόνο στα Τρίκαλα προχωρά η κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Σαμαντζή, υπεύθυνο του έργου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πολλοί από τους πρόσφυγες που βρέθηκαν στη Θεσσαλίας, είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ήταν ευκατάστατοι στη χώρα τους πριν αναγκαστούν να ξενιτευτούν. Ανάμεσά τους μπορεί κανείς να βρει από καθηγητές όλων των ειδικοτήτων έως μεταφραστές που αναζητούν εργασία, όμως δύσκολα απορροφώνται ως υπάλληλοι.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε το έργο VET4MIGRE με συντονιστή φορέα της Δανίας και τη συμμετοχή ως εταίρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Ελλάδα και φορέων από τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Ηδη «τρέχει» εδώ και ένα χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη. Προχθές, η συνέχεια των συναντήσεων του προγράμματος δόθηκε στον Βόλο. «Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε ένα εκπαιδευτικό υλικό που θα βοηθήσει τους μετανάστες να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες, ανάλογα με το προφίλ τους και να αξιοποιήσουν την εκπαίδευση προκειμένου να δημιουργήσουν μία δική τους επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Σαμαντζής στο περιθώριο της συνάντησης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον σχεδιασμό διαδικτυακών μαθημάτων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα on line και δωρεάν για τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαντζή μόλις ολοκληρωθεί το εργαλείο θα παρουσιαστεί στους πρόσφυγες που θα είναι και οι χρήστες του.

Σημειώνεται ότι κύριος προσανατολισμός είναι κυρίως ο πρωτογενής τομέας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου