ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για πλατανόδασος στον Αη – Γιάννη

συναγερμός-για-πλατανόδασος-στον-αη-473075

«Κόψαμε επτά επικίνδυνα πλατάνια παρουσία του Δασαρχείου» απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απ. Σουλδάτος

Συναγερμός έχει σημάνει στον Αη – Γιάννη για πλατανόδασος, που καταλήγει στην παραλία σχεδόν του οικισμού απέναντι από το πάρκινγκ της περιοχής και πάνω από την παιδική χαρά. Επισκέπτες της περιοχής καταγγέλλουν «έγκλημα που συντελέστηκε με την κοπή 20 πλατανιών», την ίδια ώρα που ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου τονίζει ότι κόπηκαν επτά πλατάνια με άδεια και παρουσία στελεχών του Δασαρχείου καθώς χαρακτηρίστηκαν ξερά και επικίνδυνα.

Επισκέπτες του παραδοσιακού οικισμού υπέστησαν σοκ όταν αντίκρισαν την απόληξη του πλατανόδασους «φαλακρή» σε ένα μεγάλο κομμάτι της. Οπως κατήγγειλαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «χωρίς άδεια από το Δασαρχείο, συνεργείο του Δήμου προχώρησε στην κοπή 20 μεγάλων πλατανιών, παρεμβαίνοντας σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη δασική».

Επικαλούνται μάλιστα αντίστοιχη κοπή πλατανιών πριν από τρία περίπου χρόνια. «Τότε το Δασαρχείο είχε κινηθεί νομικά εναντίον του Δήμου», ανέφεραν, καταγγέλλοντας «πρωτοφανές έγκλημα σε βάρος του πρασίνου». «Μας πήραν τα δάκρυα. Ενας Ελβετός που παραθερίζει στην Τσαγκαράδα και επισκέπτεται το Πήλιο 12 χρόνια δεν θέλει να ξαναπατήσει το πόδι του», ισχυρίζονται.

Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αποστόλης Σουλδάτος υπογραμμίζει ότι οι καταγγελίες δεν υφίστανται. «Είχαμε υποβάλει αίτημα στο Δασαρχείο για τον καθαρισμό του πλατανόδασους», αναφέρει και προσθέτει: «Κόψαμε με άδεια του Δασαρχείου και παρουσία στελεχών του τέσσερα ξερά πλατάνια και τρία που κρίθηκαν επικίνδυνα καθώς είχαν κλίση πάνω από 45 μοίρες. Επιπλέον καθαρίσαμε 4 πλατάνια από μεγάλα επικίνδυνα κλαδιά και προχωρήσαμε σε καθαρισμό του αλσυλλίου. Τα υπόλοιπα που εμφανίζονται κομμένα ήταν εκείνα που είχαν κοπεί πριν από τρία χρόνια».

Ο κ. Σουλδάτος επαναλαμβάνει ότι τα πάντα έγιναν παρουσία του Δασαρχείου. «Το Δασαρχείο επέβλεψε και τον καθαρισμό και το κλάδεμα και την κοπή. Μάλιστα όλα τα πλατάνια έχουν κοπεί στο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος σύμφωνα με οδηγίες που λάβαμε και προκειμένου να δώσουμε μία ευκαιρία μήπως και αναπτυχθούν», πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση πτώσης ξερού δέντρου από πιθανούς ανέμους ο Δήμος θα είναι υπόλογος αν προκληθούν ζημιές ή ακόμη χειρότερα τραυματισμοί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου