ΤΟΠΙΚΑ

Εληξε η απεργία σε διαγνωστικά κέντρα – εργαστήρια, αλλά…

εληξε-η-απεργία-σε-διαγνωστικά-κέντρα-475504

Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ – Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από σήμερα τις ιατρικές πράξεις οι ασφαλισμένοι μέχρι νεωτέρας

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα, καθώς οι κλινοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα αποφάσισαν ναι μεν να σταματήσουν την απεργία τους, ξεκινούν όμως μπλόκο στον Οργανισμό.

Γεγονός που σημαίνει στην πράξη πως όποιος ασφαλισμένος θα πηγαίνει για διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικό εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο, θα πρέπει να πληρώνει το 85% της τιμής της εξέτασης και όχι το 15% που είναι η συμμετοχή του. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα παίρνει την απόδειξη και θα εισπράττει τα χρήματα του από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Από την απόφαση αυτή, εξαιρούνται: *οι καρκινοπαθείς και τα έκτακτα περιστατικά με παραπεμπτικό γιατρού που αναγράφεται, ότι το περιστατικό χρήζει άμεσης διάγνωσης και όλα τα υπόλοιπα ταμεία όπως της Τράπεζας της Ελλάδας, τα Στρατιωτικά κτλ

Το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά από μαραθώνια ευρεία σύσκεψη, που έγινε στην Αθήνα αποφάσισε να διακόψει την επ’ αόριστον κινητοποίηση τους αλλά να μην παραδώσουν τα όπλα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Έτσι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου για να εκτιμήσουν την κατάσταση αφού ο κλάδος έχει υποστεί οικονομικό στραγγαλισμό λόγω της αφαίρεσης του 70% των εισοδημάτων των ιατρών μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate – clawback).

Παράλληλα αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία των εξουσιοδοτήσεων των ιατρικών Συλλόγων για την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Χθες το βράδυ στον Βόλο αναμένονταν να συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων της Μαγνησίας, προκειμένου να συνεργαστούν με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και μέσω του Πανελλαδικού οργάνου να προχωρήσουν στην καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 30 εκατ. ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα για το 2019, δέσμευση που όμως δεν ικανοποίησε τους απεργούς. Όμως, για να εκταμιευτούν τα χρήματα αυτά απαιτείται νόμος ώστε να αυξηθεί η δαπάνη υγείας, η οποία έχει καθορισθεί με το προσοπρόθεσμο. Κάτι που σημαίνει ότι εκτός από νόμο θα χρειαζόταν και το «πράσινο φως» των δανειστών, γεγονός που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω και των εκλογών. Η άλλη λύση θα ήταν να μεταφερθούν κονδύλια από άλλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάτι όμως που θα στερούσε χρήματα από άλλους επαγγελματίες υγείας. Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται υπουργική απόφαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου