ΤΟΠΙΚΑ

Νέο πλήγμα στο Κέντρο Υγείας Βόλου

νέο-πλήγμα-στο-κέντρο-υγείας-βόλου-475775

Με 20 γιατρούς λόγω συνταξιοδοτήσεων τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ – Καμία πρόσληψη γιατρού ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια

Νέα συρρίκνωση στο ούτως ή άλλως αποδεκατισμένο προσωπικό της δημόσιας μονάδας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θα προκαλέσει η έξοδος τεσσάρων επιπλέον γιατρών από τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ στον Βόλο. Πρόκειται για έξοδο δρομολογημένη, καθώς οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να «κρεμάσουν» την άσπρη ποδιά.

Από το 2014 μέχρι σήμερα τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί από ιατρικό προσωπικό. Η μεγάλη φυγή σημειώθηκε όταν περίπου 50 γιατροί αποχώρησαν επιλέγοντας τον ιδιωτικό τομέα αφού δεν μπορούσαν πλέον να απασχολούνται στο πρώην ΙΚΑ και να διατηρούν παράλληλα το ιδιωτικό τους ιατρείο. Από εκεί και πέρα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού του ΕΣΥ στα πολυιατρεία. Η μοναδική θέση που προκηρύχθηκε ήταν για την πρόσληψη ενός καρδιολόγου… η οποία όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τους ασφαλισμένους εξυπηρετούν οι εναπομείναντες 25 γιατροί, οι οποίοι μέχρι τέλους του χρόνου θα μειωθούν σε 21. Από αυτούς οι τέσσερις είναι επικουρικοί σε θέσεις καρδιολόγου, παιδιάτρου, μικροβιολόγου και γυναικολόγου. Όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, είτε θα ανανεωθούν, είτε οι θέσεις θα μείνουν κενές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κενά που θα δημιουργηθούν εκ νέου.

«Εχουμε ατροφήσει»

«Ημέρα με την ημέρα όλο και πιο πολύ δικαιωνόμαστε για την εκτίμησή μας ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί ατροφικά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Μπακούλας, διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας, γ.γ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ.

«Ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας πρέπει να χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων», συμπλήρωσε ο ίδιος και συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».Σημειώνεται, ότι τα τμήματα που λειτουργούν καθημερινά κατόπιν ραντεβού είναι ακτινολογικό, γυναικολογικό, καρδιολογικό, κυτταρολογικό, μικροβιολογικό και βιοχημικό, ορθοπεδικό, οδοντιατρεία, παθολογικό, πνευμονολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό και Ω.Ρ.Λ καθώς επίσης οδοντοπροσθετικό και ορθοδοντικό τμήμα.

Αν είχαν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις του υπ. Υγείας θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργούν και άλλες νευραλγικές ειδικότητες, όπως οφθαλμιάτρου, νευρολόγου, ψυχιάτρου, δερματολόγου, ενδοκρινολόγου κ.ά. για τις οποίες σήμερα οι ασφαλισμένοι που θέλουν να προγραμματίσουν ραντεβού θα πρέπει να απευθυνθούν είτε σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, είτε στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου για τις ειδικότητες που υπάρχουν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου