ΤΟΠΙΚΑ

Να κερδίσουμε το στοίχημα από το Δ ΚΠΣ

να-κερδίσουμε-το-στοίχημα-από-το-δ-κπσ-851206

Στο μεταίχμιο της ολοκλήρωσης του Γ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας και για το σχεδιασμό και οριστικοποίηση των κατευθύνσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013 συνεδρίασε χθες το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.
Αναφερόμενος στο Δ’ ΠΕΠ ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Φώτης Γκούπας επισήμανε ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλία.
Ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα εντυπωσιακά, όπως είπε, αποτελέσματα ποσοτικά και ποιοτικά που έχει επιδείξει το Γ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η ενεργοποίηση των προσκλήσεων ανήλθε τον Απρίλιο του 2007 σε 159,23%, οι αποφάσεις ένταξης σε 133,72%, οι συμβάσεις σε 107,91% και οι πληρωμές σε 64,63%.
«Με βάση την πρόοδο αυτή η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας, αλλά και στα έργα του Ταμείου Συνοχής», τόνισε ο κ. Γκούπας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όχι μόνο δε χάθηκε ούτε ένα ευρώ για τη Θεσσαλία, αλλά ο στόχος της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων υπερκαλύφθηκε κατά 31 εκατ. ευρώ.

Διαχείριση
απορριμμάτων
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλίας, όπως επισήμανε στην εισήγησή του ο κ. Γκούπας, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών απόβλητων.
«Προχωράμε –είπε- στην ολοκλήρωση των έργων ΧΥΤΑ, ΣΜΑ και κάνουμε προσπάθεια για την αποκατάσταση των χωματερών της Θεσσαλίας. Για την ορθολογική διαχείριση των υγρών αποβλήτων ολοκληρώνουμε βιολογικούς καθαρισμούς και δίκτυα σε οικισμούς άνω των 5000 κατοίκων και εκπονούμε μελέτες κάλυψης με βιολογικούς καθαρισμούς όλων των οικισμών πάνω από 2.000 κατοίκους, καθώς και των παραλιακών και παραλίμνιων τουριστικών οικισμών. Στόχος μας είναι η δημιουργία υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υιοθετώντας μεθόδους ασφαλούς διάθεσης τους, ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες, ένα πιο υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον.»

Νέοι
στόχοι
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας, στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 η Θεσσαλία παρέμεινε στις περιφέρειες του στόχου 1 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τόνισε, κονδύλια ύψους 604 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν μέσω του ΠΕΠ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και, συνυπολογίζοντας τα τομεακά προγράμματα, το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 2 δις ευρώ.
Παρουσιάζοντας τους στόχους για την νέα Προγραμματική Περίοδο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαμόρφωση μιας διακριτής ταυτότητας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλίας, στην ολοκλήρωση των υποδομών προσπελασιμότητας, στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών και φυσικών πόρων, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης, στην επένδυση στη εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, στην ανάπτυξη του τουρισμού.
«Είναι σαφές ότι για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 έχουμε υψηλούς επιχειρησιακούς στόχους. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται. Γνωρίζουμε ότι η νέα περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Περιφέρεια μας. Όμως, έχουμε πίστη στην κινητήρια δύναμη της σταθερής μας πορείας προς την ανάπτυξη, που δεν είναι άλλη από το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλίας», υπογράμμισε ο κ. Γκούπας και κάλεσε για την επιτυχία της τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ενεργή συμμετοχή και γόνιμη συνεργασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου