ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα διαγνωστικά κέντρα

συνεχίζουν-τις-κινητοποιήσεις-τα-δια-477339

Διαπιστώθηκε η καθολική συμμετοχή στην κινητοποίηση, που ξεκίνησε χθες και στον Βόλο

Να συνεχίσουν τις επ΄ αόριστον κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων στον Βόλο, αν στη σημερινή συνάντηση που έχουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση λύσης δεν αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει τα δύο «επαχθή» μέτρα που έχουν επιβληθεί εδώ και έξι χρόνια στα διαγνωστικά κέντρα, «το άδικο, αυταρχικό και αντιπαραγωγικό μέτρο των τμηματικών εκπτώσεων (rebate) και το ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back)», τα οποία, όπως καταγγέλλει, «οδηγούν όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, αργά αλλά σταθερά, στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή», όπως τονίζεται από την Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών.

Τα διαγνωστικά κέντρα έβαλαν «λουκέτο» στις μονάδες έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, προκειμένου, όπως λένε, να απεγκλωβιστούν «από το τραγικό αδιέξοδο» και για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων, «προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα όλων μας να μην οδηγηθούμε στην χρεοκοπία με όλες τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για εμάς τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες μας, αλλά και τις οικογένειές μας». Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από χθες έχει εκφράσει οι Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούν «στις συνεχείς περικοπές, στις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, στην επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των γιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη».

Όπως σημειώνει, βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς γιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου