ΤΟΠΙΚΑ

Σε ισχύ το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό

σε-ισχύ-το-περιβαλλοντικό-τέλος-στο-νε-477484

Η ΔΕΥΑΜΒ θα απορροφήσει το κόστος για λογαριασμό των 80.000 περίπου καταναλωτών της – Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τέλη

Σε ισχύ τίθεται το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό, που για την περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ ανέρχεται στο ποσό των 330 ευρώ τον χρόνο. Η περιβαλλοντική τιμολόγηση του νερού έχει θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και με εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πάροχοι του νερού καλούνται να προχωρήσουν στην επιβολή του στα τιμολόγια νερού.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα που θα εισπράττονται θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Με βάση υπουργική απόφαση για την έγκριση των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, ενέκρινε το «περιβαλλοντικό κόστος» και το «κόστος πόρου» ανά κυβικό μέτρο και ανά χρήση ύδατος για το έτος 2019 στις λεκάνες απορροής ποταμών Πηνειού και ρεμάτων Αλμυρού – Πηλίου στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας

Η επιβολή του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου στους λογαριασμούς των καταναλωτών της ΔΕΥΑΜΒ σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία είναι σε ετήσια βάση 320 ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα από το ποσό αυτό 189 ευρώ αφορούν σε νερό για βιομηχανική χρήση, 42 ευρώ νερό για άρδευση και 80 ευρώ νερό για οικιακή χρήση.

Το κόστος αυτό κανονικά καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Ωστόσο με εισήγησή της που θα συζητηθεί στη σημερινή, στη μία το μεσημέρι, συνεδρίασή της, η ΔΕΥΑΜΒ αναμένεται να απορροφήσει η ίδια το κόστος.

Η επιβολή του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου στους 80.000 περίπου καταναλωτές της ΔΕΥΑΜΒ αντιστοιχεί σε ποσό 0,0041 ανά καταναλωτή, γεγονός που δεν είναι δυνατό να αποτυπωθεί και να βεβαιωθεί λόγω της στρογγυλοποίησης στα δύο δεκαδικά ψηφία. Επιπλέον να σημειωθεί ότι από το ποσό αυτό το 2,5% παρακρατείται από τον πάροχο Υπηρεσιών Ύδατος, ενώ το υπόλοιπο ποσό αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Η επιβάρυνση της ΔΕΥΑΜΒ με ετήσιο ποσό της τάξης των 330 ευρώ περίπου είναι αμελητέα και γι’ αυτό ζητείται να εγκριθεί η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου στα ήδη ψηφισθέντα τέλη έτους 2019 και να μην το επιβαρυνθούν οι καταναλωτές αλλά η ΔΕΥΑΜΒ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου