ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρο κατά του λαθρεμπορίου: Με ειδικό κωδικό τα προϊόντα καπνού

μέτρο-κατά-του-λαθρεμπορίου-με-ειδικό-477848

Σπεύδουν στους λογιστές τους, υποβάλλουν αίτηση στο Taxis και προμηθεύονται τον δικό τους μοναδικό αριθμό μητρώου διακινητή καπνικών προϊόντων με στόχο την πάταξη της διακίνησης λαθραίου καπνού και τσιγάρων.

Οι περιπτερούχοι του Βόλου και της Μαγνησίας τηρούν σταδιακά τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα να ιχνηλατούνται εύκολα όλα τα προϊόντα καπνού ώστε να υπάρχει παρακολούθησή τους σε όλα τα σημεία πώλησης και να μην υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης κλεμμένων προϊόντων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπωλών Περιπτερούχων Μαγνησίας Βασίλης Τόπας λέει ότι η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και γενικότερα προϊόντων καπνού, που αποτελεί στις μέρες μας βιομηχανία, κόβει ένα μεγάλο μέρος του τζίρου των καταστημάτων, ενώ αποτελεί μόνιμη πληγή και για το κράτος.

«Τώρα θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Τα προϊόντα σημαίνονται με ειδικό κωδικό από τις αντιπροσωπείες, ενώ και ο περιπτερούχος έχει τον δικό του μοναδικό κωδικό στο τιμολόγιο. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει κάποιο κρούσμα κλοπής, τότε αυτό θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί», τονίζει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι στο παρελθόν υπήρχαν πανελλαδικά κρούσματα κλοπής τσιγάρων από μαγαζιά, ενώ οποιοσδήποτε έχει μητρώο με λαθρεμπορία ή παρεμπόριο δεν μπορεί να διαθέτει σήμερα προϊόντα καπνού.

Οι αλλαγές για τον τρόπο διάθεσης και διανομής των τσιγάρων και καπνού τέθηκαν σε ισχύ από τις 20 Μαΐου και σταδιακά όλοι οι περιπτερούχοι υιοθετούν τη νέα νομοθεσία. «Οι καινούργιες παραλαβές θα έχουν ιχνηλατημένα τα προϊόντα καπνού. Χωρίς να διαθέτεις τον ειδικό κωδικό δεν θα μπορείς να τα προμηθευτείς», τονίζει ο ίδιος.

Οι αλλαγές αφορούν επί της ουσίας σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού που έχει εγκατασταθεί ήδη στις περισσότερες καπνοβιομηχανίες.

Η κοινοτική οδηγία για τα προϊόντα καπνού είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2017 και στόχο έχει την παρακολούθηση της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού.

Οπως παντού στην Ελλάδα έτσι και στη Μαγνησία το λαθρεμπόριο καπνού ανθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Νομό κάθε χρόνο κατάσχονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αφορολόγητου καπνού ενώ οι συλλήψεις αριθμούν πλέον δεκάδες. Οι περιπτερούχοι περίμεναν λοιπόν εδώ και καιρό τις αλλαγές και υποδέχτηκαν τη νέα νομοθεσία με ικανοποίηση.

Εξάλλου, πανελλαδικά έχει υπολογιστεί ότι το κράτος χάνει από την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων πάνω από 600 εκατ. ευρώ ετησίως

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου