ΤΟΠΙΚΑ

Απέσπασε το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ

απέσπασε-το-καυταντζόγλειο-βραβείο-478876

Επιστημονική διάκριση έλαβε ο μεταδιδάκτορας του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρος Καπανιάρης με την απονομή του «Καυταντζόγλειου Βραβείου» από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η βράβευση αφορά στο έργο «Ψηφιακή Λαογραφία και Εκπαίδευση: Εμπλουτισμένα Μέσα και Καινοτόμες Προσεγγίσεις στη Διδακτική του Λαϊκού Πολιτισμού» από τις εκδόσεις ΗΡΑ που είναι στηριγμένο στη διδακτορική διατριβή που ολοκλήρωσε το 2017 στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Ζαγοριανό επιστήμονα, ειδικό σε θέματα ψηφιακής λαογραφίας και αρχειακής εθνογραφίας όταν αυτή συνδέεται με τη διδακτορική του εργασία. Το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» είναι χρηματικό επιστημονικό βραβείο και αφορά τη βράβευση επιστημονικού έργου πραγματευομένου περί της Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Λαογραφίας, Αρχαιολογίας του αρχαίου, βυζαντινού, μεσαιωνικού ελληνισμού ή Ιστορίας της Νεωτέρας Τέχνης, γραμμένου σε καθαρεύουσα ή απλή δημοτική».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διπλωμάτης Λυσίμαχος Λ. Καυταντζόγλου (1870-1932), γιος του περίφημου αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λύσανδρου Καυταντζόγλου, αδελφός του νομικού και πολιτικού Ιωάννη Καυταντζόγλου και απόφοιτος ο ίδιος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κληροδότημα για τη χρηματοδότηση βραβείου για επιστημονικές εργασίες σχετικές με την Ελλάδα, γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και εντασσόμενες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους που θεραπεύονται στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η εργασία του κ. Αλέξανδρου Καπανιάρης συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία (άριστα 10) στη διαδικασία κρίσης δεκάδων επιστημονικών έργων που κατατέθηκαν στη διαχωριστική επιτροπή του «Καυταντζόγλειου Βραβείου» υπό της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είναι πολύ σημαντικό όταν μια διδακτορική διατριβή συνοδεύεται από ένα βραβείο, διότι ενισχύει πάρα πολύ την επιστημονική δουλειά που έχει γίνει. Όταν παίρνεις ένα βραβείο πάνω σε ένα βιβλίο που είναι η βάση του διδακτορικού σου, είναι διπλά σημαντικό γιατί δείχνει ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά. Το βραβείο είναι πάρα πολύ τιμητικό γιατί προέρχεται από την Φιλοσοφική του Καποδιστριακού» τόνισε.

Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, σημειωτέον, τιμάται για δεύτερη φορά με το «Καυταντζόγλειο Βραβείο» καθώς το 2014 το έργο που συνέγραψε μαζί με το Νίκο Τσούκα με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» επίσης κέρδισε την ίδια σημαντική επιστημονική διάκριση.

Πληροφορική και τεχνολογίες

Η βραβευμένη έκδοση με θέμα τον λαϊκό πολιτισμό και την εκπαίδευση εστιάζει στον ρόλο της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) κατά την παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Στην ουσία το ερευνητικό μέρος της εργασίας έρχεται να συνεισφέρει στον επιστημονικό διάλογο σχετικά με το κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει τη σχέση του λαϊκού πολιτισμού με την εκπαίδευση μέσω διαδραστικών – πολυμεσικών και διαδικτυακών τεχνολογιών.

Επιπρόσθετα, η έκδοση επιχειρεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της διδακτικής του λαϊκού πολιτισμού μέσω των εμπλουτισμένων διδακτικών παρεμβάσεων με αναλογικά και με ψηφιακά μέσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία υπάρχουν σχετικές διδακτικές ενότητες στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς και την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής μου, ήρθε η ώρα και για την έκδοση του νέου μου βιβλίου 470 σελίδων με τίτλο: «Ψηφιακή Λαογραφία, Εμπλουτισμένα Μέσα και Καινοτόμες Προσεγγίσεις στη Διδακτική του Λαϊκού Πολιτισμού».

Το βιβλίο προλογίζει η Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά για το βιβλίο: «Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης με τη συγκεκριμένη εργασία του συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Ψηφιακής Λαογραφίας, του νέου αυτού πεδίου των Λαογραφικών Σπουδών, μάλιστα με έμφαση στην εκπαίδευση που τόσο μας ενδιαφέρει … δρομολογεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και στην Ελλάδα της Ψηφιακής Λαογραφίας (e-folklore ή digital folklore)».

Ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, είναι Διδάκτορας Ψηφιακής Λαογραφίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στις γραφικές τέχνες-πολυμέσα και στα σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης και παραγωγής διδακτικού υλικού. Έχει σπουδάσει Πληροφορική, Παιδαγωγικά και Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτή την περίοδο υπηρετεί στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας ως Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Θεσσαλίας.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την πληροφορική, τις Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην εκπαίδευση, το λαϊκό Πολιτισμό, την τοπική ιστορία, τα ζητήματα ψηφιοποίησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.

Εχει συγγράψει πάνω από τριάντα έργα που περιλαμβάνουν μονογραφίες, συλλογικούς τόμους, επιμέλεια εκδόσεων σε ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, τοπικής ιστορίας, αρχειακής εθνογραφίας, εκπαίδευσης και Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών. Επίσης έχει συμμετοχή σε δεκάδες ελληνικά και διεθνή συνέδρια καθώς επίσης και συγγραφή άρθρων σε διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών φορέων εκπαίδευσης και πολιτισμού, ενώ έχει εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και σε πολιτιστικούς φορείς.

Μεταδιδακτορική έρευνα

Πρόσφατα ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης ολοκλήρωσε την πρώτη του μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα Αρχειακή Εθνογραφία & Αναγνώσεις σε Ψηφιακό Περιβάλλον: «Συνομιλώντας» με τα Αρχεία των Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω» στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Παράλληλα διδάσκει το μάθημα «Ψηφιακή Αφήγηση στην Εκπαίδευση» στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με θέμα «Δημιουργική Γραφή».

Τέλος, ως μέλος του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συμμετέχει την επιστημονική επιτροπή της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας και είναι υπεύθυνος των εξ αποστάσεως μαθημάτων (e-learning) για το Λαϊκό Πολιτισμό και την Τοπική Ιστορία που διεξάγονται από το πολιτιστικό φορέα Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος μέσω τη πλατφόρμας learn.cultureacademy.gr. Η εν λόγω προσπάθεια συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Δ.Π.Θ. αποτελώντας μια καινοτόμο προσπάθεια στο χώρο των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου