Τέλος το Ολοήμερο σε 20 Δημοτικά

τέλος-το-ολοήμερο-σε-20-δημοτικά-436088

Το Νέο Σχολείο ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά βάζοντας «τρικλοποδιά» σε εκατοντάδες μαθητές και γονείς κυρίως της περιφέρειας της Μαγνησίας, καθώς προχθές το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα σε Δημοτικά Σχολεία με μαθητικό πληθυσμό κάτω από 60 μαθητές. Ουσιαστικά «μπλοκάρει» την ανάπτυξη σχεδόν 20 Δημοτικών Σχολείων, στα οποία φοιτούσαν παιδιά κυρίως εργαζομένων, που τώρα βρίσκονται σε απόγνωση.
 
Σύμφωνα με την προχθεσινή απόφαση του Υπουργείου δεν θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα τα Δημοτικά Σχολεία στη Μακρυράχη, τη Μηλίνα, το Τρίκερι, της Μηλιές, την Αμαλιάπολη, τον Πτελεό, τον Δρυμώνα, το Κεραμίδι, το Αερινό, την Ανάβρα, τη Βρύναινα, τον Πλάτανο αλλά και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.
 
Παράλληλα στα σχολεία που θα μπορούσαν από τη νέα σχολική χρονιά να έχουν ολοήμερο πρόγραμμα η πιθανότητα αυτή θα πρέπει να ξεχαστεί.
 
Συνολικά στα σχολεία που βγαίνουν από τον χάρτη των ολοήμερων φοιτούν εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες που οι γονείς τους εργάζονται. Για το λόγο αυτό προτίμησαν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Δημοτικά που λειτουργούν με ολοήμερο πρόγραμμα.
 
Το Υπουργείο θέτει προϋποθέσεις στην απόφασή του, επισημαίνοντας πως
σεόλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που έχουν οργανικότητα κάτω από 6/θ είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις: 1) Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν ανελλιπώς τουλάχιστον εξήντα (60) μαθητές στο σχολείο. 2) Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος να είναι 15 μαθητές. 3) Στα ως άνω Δημοτικά Σχολεία με Ολοήμερο Πρόγραμμα θα εγγράφονται και θα φοιτούν στο πρόγραμμα του Ολοήμερου οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας. 4) Η αποχώρηση των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί στην αρχή του σχολικού έτους σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.
 
Η παραπάνω απόφαση ξάφνιασε γονείς και εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας. Αυτό γιατί στην επαρχία τα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία έχουν μικρό μαθητικό πληθυσμό, κάτω των 60 ατόμων, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως ολοήμερα.
 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο συρρικνώνεται ο αριθμός των ωρομισθίων που θα προσλάβει το Υπουργείο Παιδείας, καθώς τα παιδιά δεν θα διδάσκονται εικαστικά, μουσική, πληροφορική αλλά και ξένες γλώσσες.
 
Οι γονείς από την άλλη πλευρά αντιδρούν καθώς εργάζονται και δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα διδάσκονταν διάφορα μαθήματα.
 
Οι εκπαιδευτικοί καταδικάζουν την απόφαση αυτή του Υπουργείου και σημειώνουν πως το νέο σχολείο ξεκινά με πολλά προβλήματα, καθώς μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων τώρα «κόβεται» η πρόσβαση στη μάθηση και στα παιδιά κυρίως της περιφέρειας, δημιουργώντας έτσι μαθητές δύο ταχυτήτων.
 
Οι επόμενες ημέρες θα είναι σίγουρα έντονες στον εκπαιδευτικό κλάδο, με τους δασκάλους να κινητοποιούνται απέναντι στην απόφαση αυτή του Υπουργείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου