ΤΟΠΙΚΑ

Η θάλασσα συνδέει Βόλο – Αλεξάνδρεια

η-θάλασσα-συνδέει-βόλο-αλεξάνδρεια-479945

Βαρυσήμαντη δήλωση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην εντυπωσιακή έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας στην παραλία του Βόλου

Με την ευχή – προτροπή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου για απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου και Αλεξάνδρειας άνοιξε προχθές πανιά η Ναυτική Εβδομάδα στον προαύλειο χώρο μπροστά από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο. «Θα χαρώ να δω ένα πλοίο να ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και να φτάνει στο λιμάνι του Βόλου» είπε χαρακτηριστικά, καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, υπάρχει θετική διάθεση και από την πλευρά του ΟΛΒ για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου, που θα ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο περιοχών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με ένα λευκό περιστέρι να πετά στον ουρανό μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και την φωνή του Γιάννη Κότσιρα να ερμηνεύει την «Αλεξάνδρεια» άνοιξε πανιά η Ναυτική Εβδομάδα, παρουσία πλήθους κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την παραλία του Βόλου.

Τη στιγμή που ο Μακαριότατος κήρυσσε την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας, μιλώντας με παλλόμενη από συγκίνηση φωνή για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη θάλασσα που είναι κοινή πατρίδα των λαών, οι διοργανωτές επιφύλασσαν εκπλήξεις και ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία ναυταθλητικών συλλόγων, αλιέων, αλλά και ιδιοκτητών σκαφών, οι οποίοι υποδέχτηκαν με βεγγαλικά τη μεγάλη γιορτή της πόλης, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσε χαρμόσυνα η καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου.

Με εμφανή συγκίνηση ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δέχθηκε το θερμό καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και του προέδρου του ΟΛΒ Παντελή Σκάγιαννη, ενώ λίγη ώρα πριν πλήθος κόσμου τον έραινε με άνθη την στιγμή της εισόδου στον Αγιο Κωνσταντίνο.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μακαριότατος αναφέρθηκε στην ευγένεια των Βολιωτών και τη φιλόξενή τους διάθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω κάθε καλό στους ανθρώπους μια που εγκαινιάζουμε τη Ναυτική Εβδομάδα. Η Αλεξάνδρεια θα ζει στους αιώνες και ο Βόλος θα ζει στους αιώνες». Το μήνυμά του στους Βολιώτες συνοψίζεται στη φράση: «Παιδιά μου είστε τυχεροί που έχετε μια τόσο όμορφη πόλη, ένα κομμάτι του Παραδείσου πάνω στη Γη. Είστε άνθρωποι με ευγένεια, με λεβεντιά, με κουλτούρα. Ετσι λοιπόν σας ευλογώ και κάθε φορά οι άνθρωποι που θα έρχονται να επισκέπτονται αυτή την όμορφη πόλη να δίδουν χαρά, ευγένεια, φιλοξενία, διότι είναι ένα ευλογημένο κομμάτι του Θεού».

Εντυπωσιακή έναρξη εκδηλώσεων

Τον Μακαριότατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είστε ο φάρος που φωτίζετε όλη την Αφρική και φέρνετε την Ορθοδοξία στα πέρατά της. Σας ευχαριστούμε που δηχθήκατε να είστε ανάμεσά μας, εδώ που όλοι μαζί, 43 φορείς του Νομού μας, συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη συνδιοργάνωση, για ν’ αναδείξουμε τον πλούτο και τον πολιτισμό μας, που δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά είναι παρόν και έχει μέλλον, να τον μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, να αναδείξουμε το φυσικό κάλλος, την ιστορία μας και βεβαίως να διακηρύξουμε ότι η θάλασσα δεν υπάρχει για να χάνονται ψυχές και να πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά για να ενώνονται πολιτισμοί και θρησκείες και οι άνθρωποι να συνυπάρχουν, να δημιουργούν, να ευτυχούν και να ειρηνεύουν. Αυτή είναι η ευχή της Ναυτικής Εβδομάδας».

Ακολούθησε ο Αγιασμός της ενάρξεως, τον οποίο τέλεσε ο Μακαριότατος Θεόδωρος, ο οποίος συνεχάρη τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, ενώ επεσήμανε ότι «η τιμητική αφιέρωση της φετινής Ναυτικής Εβδομάδος του Βόλου εις την Αλεξάνδρειαν της Αιγύπτου, εξόχως συγκινητική, αναθερμαίνει μνήμες και γεγονότα αιώνων του ευσεβούς Γένους των Ελλήνων, του δικού μας Γένους, συνιστά κορυφαία στιγμή εις το πεδίον των πάντοτε αγαπητικών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων του Εθνικού Κέντρου και του φιλοπροόδου και φιλογενούς Αιγυπτιώτη Ελληνισμού». Αναφερόμενος στη σύγχρονη δράση του Πατριαρχείου, μίλησε για την ακάματη «προσπάθεια όπως μεταλαμπαδευθεί εις όλους τους λαούς της Μαύρης Ηπείρου το Φως του Χριστού, εις τας ποικιλοτρόπως ταλαιπωρημένας αφρικανικάς ψυχάς», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Μακαριότατου στους μεγάλους Ελληνες Αιγυπτιώτες ευεργέτες, όπως οι Μπενάκης, Τοσίτσας, Αβέρωφ, Αλέξανδρος Αθανασάκης από την Πορταριά, οι αδελφοί Αχιλλόπουλοι από την Τσαγκαράδα, αλλά και στα μεγάλα αναστήματα του λόγου, «προ πάντων ο ποιητής της Αλεξανδρείας, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, που εξέφρασε εις την σύγχρονη εποχή την ψυχή και το μεγαλείον και την ιστορίαν της Μεγάλης Πόλεως».

Καταλήγοντας, ο Μακαριότατος τόνισε ότι «η Αλεξάνδρεια πάντα είναι έτοιμη να δεχθεί εκείνον ο οποίος θα επιθυμήσει να βαδίσει τους ευρείς δρόμους της και την οδόν της αενάου προσφοράς της εις την Οικουμένην» και κατέληξε διακηρύσσοντας: «Μη φοβείσθε! Ζει ο Μέγας Αλέξανδρος ο Έλληνας των αιώνων, ως έθνος και ο Χριστός ως Σωτήρας και βοηθός μας!».

Ακολούθησε συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, υπό τη δ/νση του αρχιμουσικού Βασιλείου Τασούδη, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης τον Μακαριότατο προσφώνησαν ο Γιάννης Κοϊνάκης, πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας «Το Αρκάδι» και η Αννα Πετσιάβα – Παπανικολάου, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Ν. Ιωνίας «Ιωνες», εκπροσωπώντας τα Μικρασιατικά Σωματεία της περιοχής.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων παρέστησαν, επίσης, οι Σεβ. Μητροπολίτες Τριπόλεως Θεοφύλακτος, Γουινέας Γεώργιος, Ελενουπόλεως Ιωακείμ, Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο πρόεδρος του ΟΛΒ Παντελής Σκαγιάννης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου διοργανώνεται στις 19.00 εγκαινιάζεται στο κτίριο Τσικρίκη η έκθεση «Ο έναστρος ουρανός και οι αστερισμοί με ιδιαίτερη αναφορά στην αστρονομία της αλεξανδρινής ελληνιστικής περιόδου». Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και του Παγκόσμιου Σωματείου «Το Κοινόν των Μαγνήτων». Κατόπιν στις 20.00 στην αίθουσα α’ ορόφου του κτιρίου Τσικρίκη γίνεται παρουσίαση της ενότητας «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω» από τον δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου