ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές του 30ου Δ.Σ. Βόλου γνώρισαν τη Σουηδία με «οδηγούς» ομογενείς

οι-μαθητές-του-30ου-δ-σ-βόλου-γνώρισαν-τη-480209

Από το 1983, η Σουηδία γιορτάζει την εθνική της ημέρα στις 6 Ιουνίου. Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία ο Γκούσταβ Βάσα στέφθηκε βασιλιάς το 1523, έθεσε τα θεμέλια της Σουηδίας ως ανεξάρτητο κράτος και κατά την οποία εγκρίθηκε το νέο σύνταγμα το 1809. Πριν από το 1983, η ημέρα εορταζόταν ως η Ημέρα της Σουηδικής Σημαίας (Svenska flaggans dag). Αλλά από το 1983 και μετά, μετονομάστηκε σε Εθνική Ημέρα της Σουηδίας. Από το 2005 καθιερώθηκε επίσης ως επίσημη αργία στη Σουηδία.

Στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου οι μαθητές πέρα από τις γνώσεις για την Ελλάδα γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων – προγραμμάτων που ξεπερνούν τα όρια της πόλης ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας κι επικοινωνίας με το όραμα ενός κόσμου που ο αλληλοσεβασμός των ανθρώπων θα βασίζεται στη γνώση και την κατανόηση στοιχεία που θα τους δίνουν πλούτο και δημιουργικότητα με την ελπίδα τα παιδιά μας να μπορούν αύριο να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες εκπαιδευτικών, των οικογενειών των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας το σχολείο, με τη στήριξη και των συστεγαζόμενων σχολικών δομών, χτίζει γέφυρες με γερά θεμέλια και συνεργάζεται με τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Στοκχόλμης, αλλά και με Βολιώτες στην καταγωγή κατοίκους της σουηδικής πρωτεύουσας .

Στα πλαίσια της συνεργασίας γίνεται ανταλλαγή οπτικού και γραπτού υλικού, ώστε τα παιδιά, μέσα από καλλιτεχνικές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες πολιτιστικές συνήθειες και να μάθουν τον αλληλοσεβασμό που οδηγεί σε μια γόνιμη συνύπαρξη.

Στις 6 Ιουνίου λοιπόν και μέσα από τα μάτια των ομογενών μπόρεσαν να γνωρίσουν τη χώρα του Βορρά που φιλοξενεί περισσότερους από 30.000 Έλληνες από τους οποίους οι 5.000 είναι γεννημένοι στη Σουηδία. Γνώρισαν τη μουσική παράδοση και τη σύγχρονη μέσα από τη διάσημη μπάντα των ΑΒΒΑ. Μελέτησαν κλασικούς λογοτεχνικούς ήρωες όπως η Πίπη Φακιδομύτη και ο Νιλς Χόλγκερσον και είδαν την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Σουηδών με ήρωες τον Σούνε και τον Τζατζίκι αλλά κι ομογενών, όπως ο Θοδωρής Καλλιφατίδης. Ξεναγοί τους ήταν οι ομογενείς Γιώργος Κοντορίνης με πλούσια πολιτική, κοινωνική δράση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Χρήστος Μπαρμπάτσιαλος, γνωστός οδοντίατρος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είχε εκλεγεί και Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), ο ριζομυλιώτης Αποστόλης Μπρεσοφλιώτης που μαζί με τον κ. Θεοχάρη ήταν κι οι πρώτοι Μάγνητες που δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά στη Σουηδία, 1966 και 1964 αντίστοιχα κι ο ιερέας Παναγιώτης Κωστούλας, ο οποίος έχει χειροτονηθεί στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας και λειτουργεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Γεωργίου Στοκχόλμης.

Βέβαια όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς τη στήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Λάρισας (Europe Direct) Περιφέρειας Θεσσαλίας του μέλους ΕΔΙΠ του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Μάγδας Βίτσου,της κ. Κωνσταντίνας Ζυγούρη, γυμνάστριας εμψυχώτριας και του Κοινού των Μαγνήτων που είναι η γέφυρά τους με τους Μάγνητες ομογενείς ανά τον κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου