ΤΟΠΙΚΑ

Να μπουν υβριδικά φίλτρα στην ΑΓΕΤ

να-μπουν-υβριδικά-φίλτρα-στην-αγετ-851206

Την απαίτηση της Νομαρχίας Μαγνησίας για τοποθέτηση υβριδικών φίλτρων επανέφερε η εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων σκόνης από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ προχθές το απόγευμα, εξαιτίας ολιγόλεπτης διακοπής της λειτουργίας των ηλεκτροφίλτρων για την αποφυγή κινδύνου έκρηξης.
Το ντουμάνι που «έπνιξε» τις γύρω από τη βιομηχανία κατοικημένες περιοχές κινητοποίησε άμεσα την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Χθες η νομαρχιακή αρχή επαναδιατύπωσε τη σταθερή θέση της να προχωρήσει η ΑΓΕΤ στη χρήση συστημάτων αποκονίωσης. Ένα μέτρο, όπως επισημάνθηκε, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση σε σταθερή βάση λειτουργίας είναι η τοποθέτηση φίλτρων νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα υβριδικά φίλτρα.
Η συγκεκριμένη πρόταση – και όχι μόνο – αποτελεί απαίτηση της Νομαρχίας Μαγνησίας, ώστε να συμπεριληφθεί στη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ.
«Η νέα ηγεσία της ΝΑΜ, η οποία πρώτη έχει επισημάνει το φαινόμενο της πτώσης των φίλτρων, όχι μόνο ανέδειξε το θέμα – με το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν είχε ασχοληθεί – αλλά προτείνει και λύσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας.
Επιπλέον αναφέρεται ότι η νέα νομαρχιακή αρχή, από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ανέδειξε το μεγάλο ζήτημα της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναδείχθηκαν στις επαφές της ηγεσίας της ΝΑΜ προς τους υπεύθυνους του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ήταν και το φαινόμενο πτώσης των ηλεκτροφίλτρων, «όπως ακριβώς περιγράφεται και στο έγγραφο που επιδόθηκε στην ΑΓΕΤ, το οποίο στη συνέχεια διενεμήθη και ως δελτίο Τύπου σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης».
Επισημάνθηκε λοιπόν από την πρώτη στιγμή –τονίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην ανακοίνωση- ότι τα ηλεκτρόφιλτρα (Η/Φ) που έχουν σαν σκοπό την αποκονίωση των απαερίων στις τσιμεντοβιομηχανίες παρουσιάζουν το πρόβλημα έκλυσης τεραστίων ποσοτήτων σκόνης από τις λεγόμενες «πτώσεις τάσης Η/Φ».
Για λόγους ασφαλείας και συγκεκριμένα για την αποτροπή κινδύνου έκρηξης ηλεκτροφίλτρων, γίνεται μέχρι τρίλεπτη διακοπή λειτουργίας τους, όταν το ποσοστό του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) στα απαέρια των ηλεκτρόφιλτρων υπερβεί το 2%. Έως ότου μειωθεί το μονοξείδιο του άνθρακα –απαιτούμενη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των ηλεκτροφίλτρων- εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες σκόνης στο περιβάλλον.
Όπως διατυπώθηκε και στις γραπτές προτάσεις προς την ΑΓΕΤ, οι οποίες αποτελούν δέσμευση της ΝΑΜ απέναντι στους πολίτες της Μαγνησίας, απαίτηση της νέας νομαρχιακής αρχής προς την ΑΓΕΤ είναι να προχωρήσει στη χρήση συστημάτων αποκονίωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου