ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς πυροσβεστικό αεροσκάφος και φέτος η Νέα Αγχίαλος

χωρίς-πυροσβεστικό-αεροσκάφος-και-φέ-481153

Οπως προκύπτει από ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Χωρίς πυροσβεστικό αεροσκάφος φαίνεται ότι μένει ο Νομός Μαγνησίας τη φετινή αντιπυρική περίοδο για ακόμη μία χρονιά.

Παρά την πληροφόρηση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα σε στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος ότι φέτος θα αναλαμβανόταν μέριμνα για τη Μαγνησία λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας του Νομού με το Πήλιο και τις Β. Σποράδες, ωστόσο φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις έμειναν στα λόγια.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χθες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τον οποίο τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν σε άλλα αεροδρόμια και όχι στο αντίστοιχο της Νέας Αγχιάλου.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Μαγνησίας. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστόλης Κουφογεώργος επισήμανε: «Είχαμε κρούσει καμπανάκι ότι υπήρχε κίνδυνος να μείνει χωρίς πυροσβεστικό αεροσκάφος ο Νόμος, γεγονός που είναι απαράδεκτο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι κανείς δεν μας άκουσε».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αναφέρεται: Από την 1η Μαΐου 2019 ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 31 Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν στα ακόλουθα αεροδρόμια: CL-415 : 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, CL-215 : 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, PZL : 120 ΠΕΑ/ Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, 124 ΠΒΕ/ Αεροπορική Βάση Τρίπολης, Αεροδρόμιο Λαμίας, FOB Aktion, Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, Αεροδρόμιο Κέρκυρας, Αεροδρόμιο Μυτιλήνης, Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς.

Η διασπορά των δυνάμεων ξεκίνησε προχθές Τετάρτη 5 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:
• Κάλυψη όλου του Ελλαδικού χώρου
• Επιδόσεις αεροσκαφών
• Τοποθέτηση από το ΠΣ των ενοικιαζόμενων Ελικοπτέρων
Η διάταξη των αεροσκαφών μπορεί να αλλάξει λόγω:
• Καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο που επιχειρούν
• Αναγκαιότητα μετώπου φωτιάς
Ο επιχειρησιακός έλεγχος και η διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων γίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου