Εντυπωσιακός ο Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά [εικόνες]

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-06, 19:42:09
Εντυπωσιακός ο Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά [εικόνες]

Το παραδοσιακό έθιμο του αγιασμού των αλόγων αναβίωσε και φέτος, σήμερα το πρωί, στα Καλά Νερά, στα πλαίσια της κινητής γιορτής (39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα) της Αναλήψεως του Ιησού Χρηστού.

Ένας μεγάλος αριθμός αλόγων και των αντίστοιχων ιππέων συγκεντρώθηκε όπως κάθε χρόνο στο χωριό και ακολούθησε το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του τοπικού συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. "Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά".

Οι περισσότεροι, μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια, τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της.

Χαρακτηριστικό, όμως, ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή την συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά.

Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός των Αλόγων έχει γίνει θεσμός έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε στις 11.30 το πρωί, οπότε και αφίχθηκε η εικόνα της Αναλήψεως.

Ακολούθησε ο Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και φωτισμός των αλόγων, ενώ ο κ. Ιγνάτιος έδωσε και αναμνηστικά δώρα στους ιππείς

Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη παρέλαση αλόγων στον παραλιακό δρόμο των Καλών Νερών και ακολούθησε Λαϊκό πανηγύρι, με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Ορμινίου Πορταριάς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Μηλεών.

Να σημειωθεί τέλος πως στο χώρο των εκδηλώσεων βρίσκονταν και εθελοντές της Λέσχης Εθελοντών Βόλου για την υγειονομική κάλυψη των επίσημων προσκεκλημένων, των ιππέων, αλλά και του πλήθους των επισκεπτών που παραβρέθηκαν.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=