ΤΟΠΙΚΑ

Ανυπολόγιστες ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Πήλιο

ανυπολόγιστες-ζημιές-από-τη-χαλαζόπτ-484484

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, πλήττοντας τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες στο Πήλιο. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί μετά την εικόνα καταστροφής που αντίκρισαν, με τα εντονότερα προβλήματα να σημειώνονται σε Ανατολικό και Νότιο Πήλιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων καλλιεργητών από την Πολιτεία υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη με χθεσινές της δηλώσεις.

Μεταφέροντας στους δημοσιογράφους την εικόνα της καταστροφής και των πληγών που άνοιξε η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου το επίκεντρο βρίσκεται σε μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται από την Τσαγκαράδα και νοτιότερα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες μήλων.

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι μηλοπαραραγωγοί στο Ξουρίχτι, αλλά και καλλιεργητές στο Νότιο Πήλιο.

«Ολοκληρωτική» χαρακτήρισε η κ. Κολυνδρίνη την καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί στο Ξουρίχτι και το Νότιο Πήλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πυρηνόκαρπα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, κηπευτικά, ό,τι υπήρχε πάνω στα δέντρα και ότι ήταν φυτεμένο ως κηπευτικό δεν υπάρχει, δεν υφίσταται. Υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή».

Οι καταστροφική μανία του χαλαζιού δεν περιορίστηκε μόνο στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά επεκτάθηκε και σε υποδομές, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε η κ. Κολυνδρίνη, η οποία ανέφερε ότι καταστράφηκαν ακόμη και αυτοκίνητα, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης και του μεγάλου μεγέθους του χαλαζιού.

Στο μεταξύ, οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους αντίστοιχους δήμους δέχονται αιτήματα για αποζημιώσεις και για ελέγχους ενώ όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης «μίλησα και με εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ, την κ. Τάσσιου η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τις αυτοψίες, που θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο μέρες».

Κλείνοντας τόνισε ότι «εντός δύο ημερών οι πληγέντες από το χαλάζι πρέπει να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στο δημοτικό κατάστημα του δήμου τους και να δηλώσουν τις καταστροφές, τα τοπογραφικά τους, που βρίσκονται τα κτήματά τους για να μπορέσει ο ανταποκριτής να τα ελέγξει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου