ΤΟΠΙΚΑ

Δομή κόσμημα η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου

δομή-κόσμημα-η-ελεπαπ-βόλου-485222

Εγκαινιάζεται αύριο η νέα υπερσύγχρονη αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης

Σημαντικό βήμα στη μέχρι τώρα πορεία και προσφορά του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, που γιορτάζει τα εικοσάχρονά του, είναι η αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, η οποία εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ στην Παιδόπολη Αγριάς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο νέος χώρος δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας bwin και θα προσφέρει καθοριστική βοήθεια σε δεκάδες παιδιά από όλη την περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου χώρου, το έμψυχο δυναμικό της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου αναλύοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχονται σε παιδιά ηλικίας 4 μηνών και άνω, το πλαίσιο δράσης και τους καρπούς των πολυετών προσπαθειών της τοπικής διοικούσας.

Η πρόεδρος της διοικούσας του τοπικού παραρτήματος Πέπη Παπανδρέου ανέφερε ότι τα αυριανά εγκαίνια θα πλαισιωθούν από δράσεις που θα αρχίσουν μια ώρα πριν, στις 11 το πρωί στον εξωτερικό χώρο, με την συμμετοχή μαθητών σχολείων της περιοχής. Στις δράσεις, θα συμμετέχουν 100 συνολικά παιδιά από το 6ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας, το 5ο δημοτικό σχολείο Βόλου, το 1ο δημοτικό σχολείο Αγριάς και το ειδικό σχολείο Αγριάς. Υποστηρικτές της εκδήλωσης το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου που εξασφάλισε την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από σχολεία του Βόλου και της Αγριάς, η ΕΨΑ και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.

Η κ. Παπανδρέου εξήρε την προσφορά της bwin, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες στην αντιπρόεδρο Μένια Παπαρρήγα, τα μέλη της διοικούσας και το έμψυχο δυναμικό για την ουσιαστική προσφορά τους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ξεκινούμε με πολύ καλή διάθεση όχι μόνο για τα εγκαίνια, αλλά για τη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος, παράλληλα με όλα τα προγράμματα που υλοποιούμε».

Επιστημονικές υπηρεσίες

Παίρνοντας τον λόγο η Στυλιανή Παπακώστα φυσίατρος, επιστημονική διευθύντρια του παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, ανέφερε ότι η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, που διαθέτει πολύ ικανή και εξειδικευμένη ομάδα ειδικών, προσφέρει επί 20 χρόνια υπηρεσίες αποκατάστασης στην περιοχή της Θεσσαλίας για παιδιά με παθήσεις από βαριά κινητικά και γνωσιακά προβλήματα, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση έως ήπιες μαθησιακές δυσκολίες. Η έμπειρη ομάδα αποκατάστασης η οποία περιλαμβάνει φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγους και όλα αυτά υπό την ιατρική επίβλεψη, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά στην λειτουργικότητα του παιδιού, την ποιότητα ζωής του, των γονιών του, του σχολείου του και της κοινωνίας γενικότερα.

«Τα μέσα που χρησιμοποιούμε είναι πολλά και εξειδικευμένα, στα οποία περιλαμβάνονται και η υποστηρικτική τεχνολογία και η αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης που θα συμβάλλει αποφασιστικά μέσα από στοχευμένο παιχνίδι, να προσαρμόσουμε θεραπευτικές μεθόδους και να έχουμε με ευχάριστο τρόπο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά τη λειτουργικότητά τους», είπε.

Τον όρο της αισθητηριακής ολοκλήρωσης ανέλυσε στη συνέχεια ο Μάρκος Παναγιώτου εργοθεραπευτής ο οποίος εξήγησε ότι είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας η οποία συμβαίνει στον εγκέφαλο, αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα και σχετίζεται με την επεξεργασία αισθητηριακών πληροφοριών, δηλαδή πληροφορίες που εισέρχονται μέσα από τις αισθήσεις. Όταν η συγκεκριμένη διαδικασία δεν γίνεται ομαλά, παρουσιάζεται διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας. «Είναι ανεπαρκής η επεξεργασία των πληροφοριών που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω των αισθητικών νευρώνων και επηρεάζεται η λειτουργικότητα του παιδιού» είπε.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή υπερκινητικότητας, νοητική υστέρηση, ή διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο down και άλλες διαγνωστικές κατηγορίες.

Το πλαίσιο της επιστημονικής παρέμβασης που απαιτείται για την βελτίωση της καθημερινότητας του παιδιού απαιτεί τον κατάλληλο χώρο, εξειδικευμένο προσωπικό και τα κατάλληλα υλικά.

Η νέα αίθουσα

Περιγράφοντας τον χώρο και τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται στα παιδιά ο Μάρκος Παναγιώτου υπογράμμισε ότι η αίθουσα της αισθητηριακής ολοκλήρωσης διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ειδικές κούνιες, τοίχους αναρρίχησης και προσφέρει «ασφαλή χώρο για να μπορεί το παιδί να εμπλακεί στο πρόγραμμα με ασφάλεια, να ξέρει ότι δεν κινδυνεύει να χτυπήσει και επίσης με αυτά που διαπιστώνει για το κάθε παιδί ο εργοθεραπευτής, να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγικές ή τακτικές στο σπίτι, στο σχολείο και καθημερινά στην ζωή του παιδιού» είπε.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα και βοηθάει τα παιδιά «να είναι πιο λειτουργικά, πιο κοινωνικά, να μαθαίνουν πιο εύκολα και να συμπεριφέρονται καλύτερα» πρόσθεσε.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Η Σταυρούλα Ευαγγέλου διοικητική υπεύθυνη της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου σημείωσε από την πλευρά της ότι η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου εξυπηρετεί τις ανάγκες 60 περίπου ετών κάθε χρόνο. «Ηταν πάγια ανάγκη μας τα τελευταία χρόνια να αποκτήσουμε αυτό το χώρο για να μπορέσουν οι θεραπευτές να έχουν το πλαίσιο για να κάνουν την παρέμβασή τους. Πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετηθούν πάνω από τα δύο τρίτα των παιδιών μας καθώς έχουμε διαπιστώσει ήδη αυτές τις ανάγκες. Επίσης είμαστε ανοιχτοί να εξυπηρετήσουμε και παιδιά που χρειάζονται μόνο την συγκεκριμένη παρέμβαση χωρίς να είναι απαραίτητα ενταγμένα στα υπόλοιπα προγράμματά μας» τόνισε, από την πλευρά της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου