ΤΟΠΙΚΑ

Καθαριότητα με το… ζόρι στον Δήμο Βόλου

καθαριότητα-με-το-ζόρι-στον-δήμο-βόλο-486647

Πανελλήνια στάση εργασίας για την 3Κ προκήρυξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ – Στον δήμο Βόλου εκκρεμούν οι διορισμοί 75 εργαζομένων και το καλοκαίρι ξεκινά…

Με μόλις 237 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων καλείται να δώσει τη μάχη της καθημερινότητας στον ενιαίο Δήμο Βόλου η υπηρεσία καθαριότητας. Από τις αρχές Μαΐου εκτός «μάχης» είναι 74 εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς περνούν από σεμινάρια και κάνουν χρήση των αδειών που δικαιούνται και όλο το βάρος σηκώνουν μόνιμοι, αορίστου και ορισμένοι προσωρινά διοριστέοι της προκήρυξης 3Κ.

Μεθαύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ κηρύσσεται πανελλαδική στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την «αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού της προκήρυξης 3Κ/2018 που θέτει σε καθεστώς ανασφάλειας χιλιάδες υποψήφιους εργαζόμενους» και ταυτόχρονα αφήνει τις υπηρεσίες καθαριότητας αποδεκατισμένες.

Οι πίνακες με τους οριστικούς διορισμούς αναμένονται πάνω από ένα χρόνο και όλο αυτό το διάστημα, η υπηρεσία καθαριότητας και στον δήμο Βόλου λειτουργεί με «μπαλώματα», δηλαδή εργαζόμενους λίγων μηνών.

Στην υπηρεσία καθαριότητας του Βόλου μέσω της 3Κ πρόκειται να προσληφθούν συνολικά 75 εργαζόμενοι για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα της καθαριότητας του ενιαίου δήμου. Πάνω από ένα χρόνο τον προσωρινό διορισμό τους έχουν αποδεχθεί μόλις 37 άτομα και οι υπόλοιπες θέσεις παραμένουν κενές.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι της υπηρεσίες είναι μόλις 148 και επιπλέον 52 οι αορίστου χρόνου και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες από διοικητικούς μέχρι οδοκαθαριστές.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες αποκομιδής βγαίνουν ίσα – ίσα και αυτό γίνεται σε βάρος του καθαρισμού στους κοινόχρηστους χώρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δημοτική ενότητα Βόλου υπάρχουν μόλις έξι οδοκαθαριστές και τέσσερα άτομα που εργάζονται εκ περιτροπής για τον καθαρισμό των δρόμων στους οποίους λειτουργούν οι λαϊκές αγορές σε καθημερινή βάση», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βόλου Γιώργος Πράττος.

Το πρόβλημα εντείνεται την καλοκαιρινή περίοδο, όταν στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας εντάσσεται και ο καθαρισμός των ακτών. Στις 10 Ιουνίου αναμένεται να «τονώσουν» την υπηρεσία μερικοί διμηνίτες που θα απασχοληθούν κυρίως για τον καθαρισμό των ακτών.

«Η διαδικασία της πρόσληψης του μόνιμου προσωπικού θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να σταματήσει η υπηρεσία να λειτουργεί με «ενέσεις». Θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει στο 100% η καθαριότητα και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι να μην αναγκάζονται να γίνονται «λάστιχο» για να βγαίνουν οι βάρδιες», ανέφερε ο κ. Πράττος.

Οι εργαζόμενοι πάντως στους ΟΤΑ θέτουν και ζήτημα πιθανής εκμετάλλευσής τους ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε η Κυβέρνηση.

«Η συνεχιζόμενη κοροϊδία και το προεκλογικό παιχνίδι όλων στην πλάτη των υποψηφίων και των υπηρεσιών των Δήμων, πρέπει να λάβει οριστικά τέλος σήμερα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο τις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στους Ο.Τ.Α., οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της διάλυσης, λόγω έλλειψης προσωπικού και να τις «σερβίρει» σαν «φιλέτο» στους ιδιώτες – εργολάβους που περιμένουν σαν «αρπακτικά» να τις κατασπαράξουν», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου