ΤΟΠΙΚΑ

Νέο κύμα φυγής Βολιωτών εργατοτεχνιτών στο εξωτερικό

νέο-κύμα-φυγής-βολιωτών-εργατοτεχνιτ-487645

Βολιώτες βρίσκουν «καταφύγιο» σε Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία

Φεύγουν στο εξωτερικό οι εργατοτεχνίτες. Η αύξηση ύψους 15% που σημειώθηκε στην οικοδομή το 2018 δεν είναι ικανή για να καλύψει τις συντριπτικές απώλειες του κλάδου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται νέο κύμα φυγής. Καλουπατζήδες, χτιστάδες, σοβατζήδες, πλακάδες, γυψοσανιδάδες, σιδεράδες βρίσκουν εργασία στο εξωτερικό με καλύτερο μεροκάματο ενώ έχουν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εξάλλου, εδώ και ενάμιση χρόνο και ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει μεγάλη ζήτησή τους για εργασία στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας Κώστας Σιάρρας ενημερώνει ότι πρόσφατα κατασκευαστική εταιρεία με διασυνδέσεις στην Ολλανδία ζητούσε κόσμο. Στις τελευταίες εκλογές στου Συνδικάτου στις αρχές του τρέχοντος μηνός, του Μάη, η διοίκηση του Συνδικάτου μέτρησε δραματικές απώλειες.

«Τουλάχιστον εξήντα μέλη μας που είχαν ασκήσει κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές του 2016 διαπιστώσαμε ότι απουσίαζαν στο εξωτερικό», ενημέρωσε ο ίδιος.

Σημαντικός προορισμός των εργατοτεχνιτών φαίνεται ότι είναι η Γερμανία, αλλά και Ολλανδία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της οικοδομής «ξενιτεύεται» στα εργοτάξια των μονών του Αγίου Ορους.

Οι περισσότεροι πληρώνονται 10 – 12 ευρώ την ώρα και το μεροκάματό τους φτάνει στα ευρωπαϊκά κράτη τα 100 ευρώ. Καλές συμφωνίες κλείνονται και σε Βουλγαρία και Ρουμανία όπου οι εργατοτεχνίτες πιάνουν δουλειά σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

«Πολλοί δεν έχουν οικογένειες, έχουν πάει εκεί μόνοι. Επισκέπτονται τον Βόλο ανά δίμηνο – τρίμηνο», αναφέρει ο ίδιος. Οι ανακατασκευές με τις οποίες δουλεύει τώρα η οικοδομή δεν επαρκούν για να συντηρήσουν όλα τα επαγγέλματα του κλάδου με εξαίρεση τους ηλεκτρολόγους και τους υδραυλικούς.

«Παράλληλα, βασικό κίνητρο για φυγή στο εξωτερικό είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η βαριά φορολογία που υπάρχει στη χώρα. Επιπλέον, εδώ δεν γίνονται μεγάλα δημόσια έργα, ενώ πρέπει να ανοίξουν τα έργα. Να μπορεί ο κόσμος να πάρει δάνεια. Άλλοι έχουν μία μισοτελειωμένη οικία και δεν μπορούν και να την ολοκληρώσουν, ενώ οι καινούργιες οικοδομές έμειναν απούλητες λόγω της κρίσης», προσθέτει.

«Ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο έχει εντατικοποιηθεί το φαινόμενο φυγής στο εξωτερικών επαγγελμάτων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την ανακατασκευή της οικοδομής», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου.

«Δεν ξέρουμε τι διάρκεια θα έχει αυτό το φαινόμενο. Οι περισσότεροι πληρώνονται στο εξωτερικό τρείς φορές πάνω απ’ ότι σε σχέση με την Ελλάδα, όμως έχουν ακριβό κόστος διαβίωσης», παρατηρεί.

Παράλληλα με τη φυγή στο εξωτερικό υπάρχουν και εσωτερικές μετακινήσεις από Βόλο σε περιοχές που συγκεντρώνουν κατά κύριο λόγο έντονο τουριστικό ενδιαφέρον όπως στη νησιωτική Ελλάδα, σε Κρήτη, Μύκονο, αλλά και στο Άγιο Όρος.

«Δύο από συνεργεία δικά μου εργάζονται σε Μονές και κατεβαίνουν στον Βόλο όταν παίρνουν τα ρεπό τους. Οι Ρώσοι χρηματοδοτούν έργα. Υπάρχει ρωσικό μοναστήρι που το επισκέπτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν», λέει ο ίδιος.

Εξάλλου, οι νέες οικοδομές που γίνονται στον Βόλο και τη Μαγνησία είναι λίγες. «Συνήθως οι κατασκευές αφορούν σε μικρής κλίμακας ανακατασκευές. Υπάρχει μία τάση ανόδου και στις νέες οικοδομές αλλά είναι πολύ μικρή και αφορά κυρίως ιδιωτικά έργα. Εδώ δεν υπάρχει μόνιμη απασχόληση για ένα μεγάλο μέρος των επαγγελμάτων του κλάδου αλλά περιστασιακή ενώ υπάρχει μείζον θέμα με την ασφάλιση», εξηγεί ο ίδιος.

Συγκεκριμένα οι ανακατασκευές έχουν παρουσιάσει άνοδο κατά 50%, ενώ οι νέες κατασκευές άνοδο ύψους 10-15%.

«Ο ΦΠΑ είναι ισχυρό αντικίνητρο για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Οποιαδήποτε οικοδομή έχει χτιστεί με άδεια μετά το 2006 υπόκειται σε βαρύ φορολογικό καθεστώς εκτός εξαιρέσεις όπως την πρώτη κατοικία», προσθέτει αναφερόμενος στους λόγους που κρατούν την οικοδομή να μένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ακόμη το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον τρέχει με ρυθμούς χελώνας. «Υπάρχει πραγματικά μεγάλη γραφειοκρατία. Ενώ στέλνουμε τα εξοφλημένα τιμολόγια και αποδεικτικά της Τράπεζας εκείνοι ζητούν ακόμη και το αποδεικτικό του ιδιοκτήτη που τα εξόφλησε», επισημαίνει.

Τη φυγή εργατοτεχνικών στο εξωτερικό τη βιώνει και ο ελαιοχρωματιστής Παναγιώτης Καζιλάρης. «Έχω άτομα από το συνεργείο μου που έχουν φύγει. Έχω ζωντανά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν επισκεφθεί την Γερμανία και την Αυστρία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξηγεί: «Μόνο με ανακαινίσεις δουλεύουμε εμείς και πάμε καλά. Όμως, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν να εργαστούν πολλούς μήνες»,

Η υψηλή φορολογία είναι μεγάλο αγκάθι για την οικοδομή. «Έχει διαλύσει τον ελεύθερο επαγγελματία οικονομικά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό, δεν το συζητάμε. Δουλεύουμε μόνο και μόνο για το κράτος», σημειώνει.

Στα χρόνια της κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε κατακόρυφη βουτιά και στη Μαγνησία απώλεσε 4.485 θέσεις εργασίας. Σήμερα σε σχέση με το 2008, το χρόνο δηλαδή που ξεκίνησε η κρίση στην οικοδομή, το ποσοστό πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας παραμένει θεαματικό αφού ανέρχονται στο -90%. Όμως, επαγγελματικοί κλάδοι της οικοδομής έχουν αρχίσει να αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση.

Επισημαίνεται ότι στα χρόνια της κρίσης στη Μαγνησία έκλεισαν το 70%-80% των κατασκευαστικών γραφείων, ενώ όλα τα συναφή επαγγέλματα της οικοδομής συρρικνώθηκαν δραματικά και σήμερα οι επαγγελματίες πέραν των οικονομικών δυσκολιών έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό της μαύρης εργασίας όπου μοιραία οδηγήθηκαν πολλοί επαγγελματίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου