ΤΟΠΙΚΑ

Μερικώς… απασχολούμενοι οι νεοπροσληφθέντες στη Μαγνησία

μερικώς-απασχολούμενοι-οι-νεοπροσλ-491871

Το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση και τα ξενοδοχεία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των μερικώς απασχολούμενων και με ευέλικτες μορφές εργασίας (π.χ. εκ περιτροπής εργασία) εργαζομένων στη Μαγνησία με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το πρώτο 4μηνο του 2019, που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ετσι στην κορυφή της πυραμίδας και με μειωμένο ωράριο εργασίας προσελήφθησαν το ίδιο διάστημα ως πωλητές στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο (σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα), σερβιτόροι σε εστιατόρια, μπάρμαν αλλά και αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για τις ροές απασχόλησης, τόσο τον μήνα Απρίλιο όσο και συνολικά το πρώτο 4μηνο στη Μαγνησία εμφανίζεται μεν αύξηση της απασχόλησης, αλλά αυτή οφείλεται κυρίως σε προσλήψεις με τη μορφή μερικής απασχόλησης, δηλαδή με συμβάσεις μερικής απασχόλησης για τους νεοπροσληφθέντες έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας η μερική απασχόληση κυριαρχεί σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως: πωλητές στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, ακολουθεί ο κλάδος παροχής υπηρεσιών, όπως σερβιτόροι και μπάρμαν σε εστίαση και καταλύματα, καθαριστές και βοηθοί και τέλος αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων

Το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων στη Μαγνησία για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι θετικό.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 2.885 στην ηπειρωτική Μαγνησία και 1.050 στις Σποράδες. Οι αποχωρήσεις συνολικά στη Μαγνησία ήταν 2.385 και 34 στα νησιά των Βορείων Σποράδων από τις οποίες οι 1.062 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 82 στις Σποράδες, 453 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου σε όλο το νομό, ενώ οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου την ίδια περίοδο ανέρχονται σε 938.

Το ισοζύγιο του Απριλίου επηρεάστηκε θετικά από κλάδους που παρουσιάζουν έντονη εποχική διακύμανση της απασχόλησης στον τουρισμό εν’ όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Όσον αφορά το πρώτο τετράμηνο του 2019, συνολικά οι προσλήψεις ανήλθαν σε 11.072 στη Μαγνησία και 1.320 στις Βόρειες Σποράδες. Συνολικά την ίδια περίοδο οι αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας ανήλθαν σε 10.279 στη Μαγνησία και 4.662 στα νησιά των Σποράδων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως ότι σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που αποστέλλονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και καταγράφουν απολύσεις και προσλήψεις αντίστοιχα, για τη Μαγνησία αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας που θεωρούνται ως οι πιο «ευάλωτες» και δεν ανανεώνονται με την ίδια συχνότητα από τους εργοδότες είναι εκείνες που αφορούν στο εμπόριο και τη μεταποίηση, σε υπαλλήλους που απασχολούνταν ως γραμματείς σε γραφεία, εργαζόμενους σε λογιστήρια επιχειρήσεων και βιοτεχνιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου