ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν ανάσα οι μικρομεσαίοι της Μαγνησίας

ζητούν-ανάσα-οι-μικρομεσαίοι-της-μαγν-492828

Επαγγελματίες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα πάγια αιτήματά τους με αφορμή την προκήρυξη εκλογών

Στη μέγγενη των καθημερινών προβλημάτων βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι μικρομεσαίοι, που ζητούν εναγωνίως μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και ευελπιστούν ότι τα πάγια αιτήματά τους θα εισακουστούν τελικά. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τη φωνή αγωνίας και τα πάγια αιτήματα των μικρομεσαίων, που θα υποβληθούν και στη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή την εξαγγελία πρόωρων εθνικών εκλογών, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ιχνηλατεί τα Ρίχτερ αγωνίας των επαγγελματιών και καταγράφει πάγια αιτήματα που ζητούν ικανοποίηση.

Κοινά αποδεκτό είναι το γεγονός ότι οι μικρομεσαίοι βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος» με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνα Πλαστάρα να υπογραμμίζει ότι τα αιτήματα που κατατίθενται σε κάθε κυβέρνηση περιλαμβάνουν φλέγοντα προβλήματα. «Φορολογικά, ασφαλιστικά, έλλειψη ρευστότητας και υψηλό μισθολογικό κόστος, επιτάχυνση των άμεσων επενδύσεων και ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτοί είναι οι άξονες τους οποίους μπορούμε να αναλύσουμε» υπογραμμίζει.

Το κοινό αίτημα που σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να εξετάσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η άμεση μείωση των υψηλών φορολογικών δεικτών». Κίνητρα ανάπτυξης και επιβίωσης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων, με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ να τονίζει την ανάγκη «αντιμετώπισης των παθογενειών του παρελθόντος, γιατί έρχονται πάρα πολλές επιχειρήσεις από το παρελθόν με εκκρεμότητες φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές», υπογραμμίζει.

Στενάζει η αγορά

Μέτρα ουσιαστικής ανάπτυξης είναι το κοινό αίτημα των θεσμικών φορέων των εμπόρων για την ανάκαμψη της αγοράς που κυριολεκτικά στενάζει, με τον τζίρο να ακολουθεί ελεύθερη πτώση.

Απαριθμώντας τα προβλήματα των επαγγελματιών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος υπογραμμίζει ότι κοινά αιτήματα είναι «η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών», με σημείο αιχμής τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν υψηλή κερδοφορία. Ο ίδιος κάνει λόγο για μεγάλα προβλήματα τα οποία επιτείνονται σταδιακά, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι «κάθε εκλογική διαδικασία επιβραδύνει την κινητικότητα στην αγορά».

Το ζητούμενο από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι «να δοθούν επιτέλους κίνητρα και να ενισχυθεί η μικρή επιχειρηματικότητα. Να σταματήσει να σηκώνει η μικρή επιχείρηση το βάρος της συντήρησης του δημοσίου τομέα και να υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης ουσιαστικά και όχι η λογική των επιδομάτων».

Ισχνές αγελάδες

Περίοδο ισχνών αγελάδων βιώνουν και οι κρεοπώλες με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Βόλου Αντώνη Κανελλόπουλο να υπογραμμίζει ότι τα βασικά προβλήματα και αιτήματα του κλάδου είναι: «Μείωση φορολογικών συντελεστών και χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές για να ανασάνει η αγορά. Το πρόβλημα είναι κοινό σε όλους τους επαγγελματίες» είπε. Τα ίδια αιτήματα θα κατατεθούν και στη νέα κυβέρνηση μέσω της πανελλήνιας ομοσπονδίας κρεοπωλών και της ΓΕΣΕΒΕ.

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με τον πρόεδρο των κρεοπωλών να ανακαλεί τις προ κρίσεις εποχές, αναφέροντας ότι παλαιότερα υπήρχε κινητικότητα την περίοδο των εκλογών λόγω της μεγάλης μετακίνησης των ετεροδημοτών, που λειτουργούσε ως τονωτική ένεση για την αγορά. Ανάλογο φαινόμενο δεν παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με τους επαγγελματίες να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να τα βγάλουν πέρα.

Προβληματίζονται οι ξενοδόχοι

Εντονα προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι, εκτιμούν ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στη θερινή κίνηση που έχει ήδη αρνητικό πρόσημο στην έναρξη της φετινής σεζόν.

Τα πάγια αιτήματα στην κυβέρνηση είναι πολλά με κυρίαρχα την μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%, την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας, την προβολή της κάθε περιοχής και τα έργα υποδομής που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης εξέφρασε φόβους για την έκβαση της τουριστικής σεζόν και επισήμανε ότι οι προκρατήσεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ξενοδόχων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η εικόνα που υπάρχει στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν ότι δεν είναι η αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του κλάδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου