ΤΟΠΙΚΑ

Γαρδένιες του Πηλίου «ταξίδεψαν» στον Λίβανο

γαρδένιες-του-πηλίου-ταξίδεψαν-στο-495424

Βγαίνουν εκτός τοπικών συνόρων – Δίνουν ώθηση στις εξαγωγές οι παραγγελίες λουλουδιών

Σπάνε τα σύνορα της Μαγνησίας τα λουλούδια του Βόλου και του Πηλίου, που «ταξιδεύουν» σε Λίβανο, Αλβανία. Ρουμανία. Σημαντικά βήματα γίνονται στον Νομό με τις εξαγωγές λουλουδιών δίνοντας επιπλέον εργασία σε εκτελωνιστές, ανθέμπορους, καλλιεργητές.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η διαφορά έγινε πέρυσι με Λιβανέζους ανθέμπορους να επισκέπτονται την Αγριά, τα Λεχώνια και την Αργαλαστή και να φορτώνουν σε κοντέινερ γαρδένιες βάρους δώδεκα – δεκατριών τόνων. Παράλληλα, φέτος προστέθηκε και μία νέα αγορά πέραν της Ρουμανίας. Αλβανοί ανθέμποροι επισκέπτονται μεμονωμένα περιοχές του Βόλου και του Πηλίου φορτώνοντας με μεγαλύτερη συχνότητα εκατοντάδες τεμάχια λουλουδιών, όπως φίκους, μέντα, μπουκαμβίλιες, ντάλιες, σπαθίφυλλα.

Ο εκτελωνιστής κ. Νίκος Κασσάνδρας, ταμίας του Συλλόγου Εκτελωνιστών Μαγνησίας λέει ότι «τα δύο τελευταία χρόνια έγινε εκτίναξη στις εξαγωγές λουλουδιών και συνεχίζεται και φέτος με καλύτερα βήματα. Ανθέμποροι επισκέπτονται το Νομό μας γιατί έχουμε πολύ καλής ποιότητας χώμα και νερό, κάτι που είναι ό, τι καλύτερο για τα λουλούδια».

Πλέον ο ίδιος εκτελεί τέσσερις με πέντε εξαγωγές λουλουδιών το μήνα ενώ στα προηγούμενα χρόνια ένα μία με δύο στον ενάμιση μήνα.

Οι Λιβανέζοι επισκέφτηκαν τον Βόλο και το Πήλιο και φέτος. Αναμένεται να ζητήσουν και νέες παραγγελίες όταν εξαντλήσουν στην αγορά τα αποθέματά τους. «Πέρυσι προμηθεύτηκαν τεράστιες ποσότητες γαρδένιας και τον Φεβρουάριο επέστρεψαν για να κάνουν μία συμπληρωματική παραγγελία», εξηγεί ο ίδιος.

Όμως, στις εξαγωγές των λουλουδιών μπήκε και η Αλβανία. «Μας επισκέπτονται μεμονωμένα για διάφορα είδη λουλουδιών όπως φίκους, μέντες, μπουκαμβίλιες, σπαθίφυλλα, μαργαρίτες και βέβαια γαρδένιες. Φορτώνουν τα τεμάχια που θέλουν τα περνούν από το τελωνείο και φεύγουν», επισημαίνει.

Η αύξηση που παρουσιάζεται προσδιορίζεται στο 10% με την Αγριά και τα Λεχώνια να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθέμπορους.

Η ανθοκομία στις εξαγωγές προϊόντων είχε πάντοτε μία θέση αλλά σήμερα γνωρίζει νέους ορίζοντες που εν μέσω κρίσης βγάζουν από το αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς και εμπόρους αφού για την εκτέλεση των παραγγελιών ο ένας βοηθάει τον άλλο. Επιπλέον δίνει εργασία και στους εκτελωνιστές, καθώς οι εξαγωγές παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια χωρίς σημαντικές αποκλίσεις.

«Μας αναζητούν μέσω του διαδικτύου και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες απευθύνονται στα Εμπορικά Επιμελητήρια. Είναι εύκολο πλέον να μας βρουν», τονίζει ο κ. Κασσάνδρας.

Κάτι έχει αρχίσει να κινείται

Αντίθετα στάσιμες παρουσιάζονται οι εξαγωγές στις πρώτες ύλες και τα αγροτικά προϊόντα. Ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο όμως δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στην κίνησή τους.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε κάποια ανάκαμψη», λέει ο εκτελωνιστής κ. Χαράλαμπος Μαντούδης. «Καινούργιες εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο εισβάλλουν στον τομέα. Για παράδειγμα έχουμε εξαγωγές από εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή τα λιπάσματα. Κάτι πάει να γίνει. Η δουλειά θα ανοίξει. Οι εξαγωγές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης», επισημαίνει ο ίδιος.

Κυρίως οι μεγάλες εταιρείες είναι εκείνες που δίνουν εργασία σε σταθερή και μόνιμη βάση. Όμως, η Μαγνησία διαθέτει και έναν σημαντικό αριθμό μικρότερων εταιρειών, που κάνουν εξαγωγές προϊόντων με πιο χαλαρή συχνότητα. Στο Νομό γίνονται και εισαγωγές προϊόντων, μεταποίηση και εξαγωγή.

Αν και όποτε μειώνεται η εσωτερική κατανάλωση οι εξαγωγές αυξάνονται, ωστόσο οι εκτελωνιστές είχαν πεσμένο κύκλο εργασιών τα τελευταία χρόνια. Τα βήματα που έγιναν με τα λουλούδια ήταν αισθητά.

Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές λουλουδιών γίνονται σε συγκεκριμένα είδη και εφόσον αυτά φέρουν πιστοποιητικό φυτουγείας. Τα λουλούδια που εξάγονται ελέγχονται από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Οι εξαγωγές γενικότερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι εκδόθηκαν περίπου 5.200 παραστατικά για εξαγωγές όλων των ειδών (πρώτων υλών, μηχανημάτων, αγροτικών προϊόντων) από το Τελωνείο του Βόλου, ενώ το 2016 εκδόθηκαν περίπου 5.800. Ιδια είναι η εικόνα και για το τρέχον έτος.

Η κίνηση που υπάρχει είναι στα ίδια περίπου επίπεδα. Μέχρι τις 23 Μαΐου είχαν εκδοθεί γύρω στα 1.900 παραστατικά. Οι εξαγωγές αφορούν σε συσκευασίες προϊόντων διατροφής, σίδερα, γυψοσανίδες, τσιμέντα, μηχανήματα βιομηχανικού ή βιοτεχνικού τύπου. Ακόμη αφορούν σε προϊόντα όπως ελιές, ελαιόλαδο, μήλα, ρίγανη, τσάι του βουνού, λάδι, φέτα, αλεύρι, ούζο, λίπασμα, προϊόντα από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας όπως βαμβακόσπορο.

Οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα φθάνουν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν παραγγελίες για Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Κόσσοβο, Αλβανία, Αμερική, Αυστραλία, Κίνα, Αφρική, Λιβύη, Σερβία.

Συνήθως οι εξαγωγές αυξάνονται στο τέλος κάθε έτους. Το καλοκαίρι η κίνηση είναι λίγο υποτονική ενώ τον Αύγουστο δεν γίνονται εξαγωγές αφού οι περισσότερες εταιρείες κλείνουν λόγω αδειών και γι ‘αυτό παρουσιάζεται πτώση.

Εκτός από τις εξαγωγές υπάρχουν πωλήσεις και στην κοινότητα οι οποίες βέβαια όταν διακινούνται μέσω θαλάσσης γίνονται με τελωνειακές διατυπώσεις για τα εμπορεύματά τους. Συνήθως οι προορισμοί τους είναι η Κύπρος, η Ιταλία, η Γερμανία κ.α. Το 2018 κατέγραψε περίπου 100 κινήσεις, ενώ το 2019 μέχρι σήμερα περίπου 40 κινήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου