ΤΟΠΙΚΑ

Τα παραλειπόμενα των εκλογών στην Μαγνησία

τα-παραλειπόμενα-των-εκλογών-στην-μαγ-495660

Τα παραλειπόμενα των εκλογών στην Μαγνησία

Ούτε νερό

Παράπονα από μέλη εφορευτικών επιτροπών. Δεν φθάνει που παρατηρήθηκαν τραγικές ελλείψεις και λιγοστοί επωμίστηκαν τον όγκο της δουλειάς, αλλά έως το μεσημέρι χθες δεν τους είχαν εφοδιάσει ούτε με ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα σάντουιτς.

Βέβαια οι περισσότεροι είχαν φροντίσει να πάρουν καθ’ οδόν στα εκλογικά τμήματα καφέδες, νερά και σάντουιτς, ενώ όσοι είδαν τα δύσκολα επιστράτευσαν δικούς τους προκειμένου να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα.

Ολονύχτιο… κυνηγητό και εμπλοκές για τις αφίσες

Ολονύχτιο …κυνηγητό και συγκρούσεις προχθές Σάββατο το βράδυ μεταξύ ομάδων συνδυασμών έξω από τα σχολεία, τα οποία λειτούργησαν χθες ως εκλογικά κέντρα.

Ομάδες συνδυασμών προχωρούσαν σε εκτεταμένες αφισοκολλήσεις και ρίψεις φυλλαδίων και αντίπαλες ομάδες αντίστοιχα σε σκίσιμο αφισών και ρίψεις δικών τους φυλλαδίων.

Ολο το βράδυ οι ομάδες αντίπαλων δημοτικών συνδυασμών έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι».

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι συγκρούσεις, όταν το κλίμα ξέφυγε… Μέλη των ομάδων δεν περιορίστηκαν μόνο σε φραστικές αντιπαραθέσεις, αλλά ήρθαν στα χέρια, ανεβάζοντας το εκλογικό θερμόμετρο στα ύψη λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Για τη διασφάλιση της τάξης ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονταν ακροβολισμένες παντού μέσα στην πόλη και όπου χρειαζόταν επενέβαιναν.

Exit poll του Ράδιο Βέρα

Exit poll διενήργησαν χθες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα το Ράδιο ΒΕΡΑ έξω από εκλογικά τμήματα Βόλου και Νέας Ιωνίας. Επίσης οι τέσσερις δημοσκοπικές εταιρείες που συμμετείχαν στη διεξαγωγή κοινού exit poll για τα πέντε κανάλια εθνικής εμβέλειας, δηλαδή η ALCO, η MARC, η MRB και η METRON ANALYSIS, είχαν επίσης στήσει «κάλπη» δημοσκόπησης έξω από εκλογικά κέντρα Βόλου, Νέας Ιωνίας, αλλά στον Αλμυρό.

Το πρώτο αποτέλεσμα στη Μαγνησία

Μόλις πενήντα ένα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης εκδόθηκε το πρώτο αποτέλεσμα των τετραπλών εκλογών στον νομό Μαγνησίας.

Το πρώτο αποτέλεσμα που καταχωρήθηκε on line στην ιστοσελίδα αναμετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον νομό Μαγνησίας, ήρθε από τον Βόλο και συγκεκριμένο από το εκλογικό τμήμα 153.

Αφορούσε στις δημοτικές εκλογές και φαίνεται ότι έδωσε εξ αρχής την εικόνα της εκλογικής νίκης του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Σύμφωνα με το πρώτο αποτέλεσμα και επί συνόλου 321 ψηφοφόρων, ο Αχ. Μπέος συγκέντρωσε εκλογική δύναμη 56,77%, ο Ι. Αποστολάκης 16,13%, ο Απ. Παπαδούλης 10,97%, η Νάνσυ Καπούλα 10% και ο Απ. Ριζόπουλος 6,13%. Η αποχή σύμφωνα με το πρώτο αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 36,94%.

Ε.Χ.

Ψήφισε στο προαύλιο!

Μετ’ εμποδίων εξελίχθηκε ο δρόμος προς την κάλπη για πολλούς εκλογείς του νομού. Κι αυτό γιατί αρκετά εκλογικά τμήματα στήθηκαν στους ορόφους των σχολείων, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να χρειαστεί να ανέβουν τα σκαλοπάτια για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Ηλικιωμένοι ανέβαιναν και κατέβαιναν ασθμαίνοντας τις σκάλες στα σχολεία και χρειάστηκαν να επιστρατευτούν άλλοι εκλογείς προκειμένου να τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τη… διαδρομή μέχρι την εφορευτική επιτροπή και από εκεί στο παραβάν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε όμως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αναπηρίες και που ένιωσαν στη θέα των σκαλοπατιών να τους στερείται το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγειν.

Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, για παράδειγμα, η δικαστική αντιπρόσωπος αναγκάστηκε να κλείσει το τμήμα και να κατέβει στο ισόγειο για να δώσει σε εκλογέα με κινητικά προβλήματα τα ψηφοδέλτια και να μπορέσει να ψηφίσει στο… προαύλιο.

Για παραβάν χρησίμευσε απόμερο μέρος του προαυλίου προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου, ενώ τον φάκελο στην κάλπη αναγκάστηκε να ρίξει η ίδια η δικαστική αντιπρόσωπος.

Ε.Χ.

Στην ουρά

Από 20 λεπτά μέχρι μισή ώρα χρειαζόταν στα περισσότερα εκλογικά τμήματα ο κάθε ψηφοφόρος προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, οι ελλείψεις σε εφορευτικές επιτροπές προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, ειδικά στα εκλογικά τμήματα στα οποία προσήλθε μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων. «Επιστρατεύτηκαν» μάλιστα πολλά καθίσματα για ηλικιωμένους, που δεν μπορούσαν να στέκονται στην ουρά περιμένοντας τη σειρά τους.

Χρόνια στα κοινά

Πέντε περίπου δεκαετίες μετρά στα κοινά ο Φώτης Ζεμπέκης, ο οποίος άσκησε χθες το εκλογικό του δικαίωμα στη Σκιάθο μαζί με τη σύζυγό του. Πιστός σε κάθε εκλογική διαδικασία, δεν παρέλειψε να ανταποκριθεί για μια ακόμη φορά, σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που τον συνάντησε χθες λίγα λεπτά αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι πάντα αναγκαία.

Σε λάθος Τμήματα

Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να πολυδιαφήμισε το portal «Μάθε πού ψηφίζεις», όμως δεν τα πήγε και τόσο καλά. Δεκάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, αφού το ΥΠΕΣ… τους έστειλε σε λάθος τμήματα. Επρεπε να ψάξουν ξανά και ξανά για το εκλογικό τμήμα που θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα, αφού δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ακόμη και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε Βόλο και Νέα Ιωνία εμφανίζονταν ως εκλογείς στο Νότιο Πήλιο και τον Αλμυρό!

Χωρίς ευρωψηφοδέλτια

Στη μαύρη σακούλα…. μέσα στα παραβάν έψαχναν να βρουν χθες νωρίς το μεσημέρι ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών ψηφοφόροι, που προσήλθαν στο 157ο εκλογικό τμήμα του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου Γιάννη Δήμου με Κύπρου. Αρκετοί εκλογείς διαμαρτυρήθηκαν στην επιτροπή για να εισπράξουν την απάντηση πως τα κόμματα δεν έφεραν πολλά ψηφοδέλτια. Τελικά εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν μπόρεσαν να ψηφίσουν για την Ευρωβουλή περιμένοντας καρτερικά για περίπου μισή ώρα.

Επί ποδός

Επί ποδός οι εκλογικοί αντιπρόσωποι κομμάτων και αυτοδιοικητικών συνδυασμών από νωρίς χθες το πρωί στα εκλογικά τμήματα σε Βόλο και Νέα Ιωνία. Με τις γνωστές κονκάρδες στο πέτο ήταν το «μάτι» και το «αφτί» των κομμάτων και των παρατάξεων και μάλιστα αποδείχτηκαν χρήσιμοι, αφού σε πολλές περιπτώσεις έσπευσαν να βοηθήσουν ελλείψει εφορευτικών επιτροπών, αλλά και εκλογικού υλικού.

Τα συνεργεία

Πολλή δουλειά θα έχουν σήμερα το πρωί τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα Βόλου και Νέας Ιωνίας τόσο από το βράδυ του Σαββάτου, όσο και χθες τα προαύλια των σχολείων ήταν γεμάτα από κάρτες και φυλλάδια τόσο παρατάξεων, όσο και υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Αριθμός σταυρών

Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα ούτε δικαστικοί αντιπρόσωποι, ούτε μέλη των εφορευτικών επιτροπών φρόντιζαν να υπενθυμίζουν στους εκλογείς πόσους σταυρούς βάζουν σε κάθε ψηφοδέλτιο. Δεν είχαν καν αναρτημένο στα παραβάν τον αριθμό των σταυρών.

Αλγεινή εντύπωση μάλιστα προκαλούσε ότι δεν φρόντιζαν να υπενθυμίσουν στους εκλογείς να πάνε και στο διπλανό τμήμα για να ψηφίσουν αντίστοιχα είτε για ευρωεκλογές και περιφερειακές, είτε για δημοτικές και κοινοτικές.

Οι εκλογείς ενημερώνονταν μεταξύ τους…

Ε.Χ.

Μαζί με τετράποδο φίλο

Μεγάλη ήταν χθες η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές. Μάλιστα, ορισμένοι δεν δίστασαν να πάρουν παρέα και τους σκύλους τους προκειμένου να ψηφίσουν. Οπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, ανάμεσα στο πλήθος κόσμου υπήρχαν και όμορφα τετράποδα.

Κ.Μ.

Σχηματίστηκαν ουρές

Συνεχής ήταν χθες η ροή των ψηφοφόρων στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα της Μαγνησίας. Μάλιστα έξω από τα εκλογικά τμήματα οι πολίτες σχημάτισαν ουρά ανά τακτά διαστήματα της διαδικασίας. Βέβαια συνέβαλαν και οι σημαντικότατες ελλείψεις των εφορευτικών επιτροπών. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα.

Κ.Μ.

Αυξημένα μέτρα

Διακριτική ήταν χθες η επιτήρηση των δημοσίων κτιρίων από την Αστυνομία. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας είχε λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια των εκλογών. Ετσι υπήρχαν παντού περιπολίες, ενώ αστυνομικοί βρίσκονταν και έξω από συγκεκριμένα κτίρια.

Κ.Μ.

Ηταν ενημερωμένοι

Η αύξηση των εκλογικών τμημάτων στη Μαγνησία δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους είχαν απλώς να μεταβούν στο διπλανό τμήμα, ενώ μεμονωμένοι ήταν οι πολίτες που απαιτήθηκε να μεταβούν σε άλλο τμήμα. Από συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήταν ενημερωμένοι.

Κ.Μ.

Μεγάλος αριθμός

Τον μεγάλο αριθμό των συνδυασμών, που μετείχαν φέτος στις ευρωεκλογές, σχολίασαν αρκετοί ψηφοφόροι, εκτιμώντας ότι ανάλογη θα είναι η εικόνα των υποψήφιων συνδυασμών και στις εθνικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι έμειναν αρκετή ώρα πίσω από το παραβάν, μέχρις ότου βρουν τον συνδυασμό της επιλογής τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για νέα πρόσωπα στο πολιτικό πεδίο.

Γ.Υ.

Προοίμιο

Τόνωσαν την κίνηση των καταστημάτων εστίασης οι ετεροδημότες, που ταξίδεψαν στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η εκλογική διαδικασία δεν είναι σε καμία περίπτωση προοίμιο τουριστικής σεζόν, αλλά συμβάλλει κατά μια έννοια στη μετακίνηση του κόσμου και κατά συνέπεια στην τόνωση της κίνησης της τοπικής οικονομίας, έστω και παροδικά.

Γ.Υ.

Μόνοι τους

Χρέη μελών εφορευτικής επιτροπής αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να ασκήσουν χθες ψηφοφόροι σε εκλογικό τμήμα της Νέας Ιωνίας, καθώς τα αντίστοιχα που ορίστηκαν δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Η δικαστική αντιπρόσωπος με το μόλις ένα μέλος της εφορευτικής, που έδωσε κανονικά το «παρών», δεν μπορούσαν φυσικά να τα κάνουν όλα. Ετσι, ο κάθε ψηφοφόρος, αφού έδινε την ταυτότητά του, έπαιρνε μόνος του τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές. Σε ερωτήσεις ψηφοφόρων μεταξύ σοβαρού και αστείου αν μπορούσαν να πάρουν μόνο το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους, η δικαστική αντιπρόσωπος απαντούσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια «καλύτερα πάρτε μια ομάδα ψηφοδελτίων τουλάχιστον» για να προχωρά η διαδικασία…

Β.ΚΑΡ.

Συμφωνία

Προεκλογικά στην αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή υπήρξε συμφωνία σχετικά με τη μη χρήση φέιγ βολάν συνδυασμών, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις ρύπανσης σε κεντρικούς και μη δρόμους του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και όχι μόνο. Η συμφωνία, ωστόσο, δεν τηρήθηκε από συγκεκριμένο συνδυασμό, καθώς φέιγ βολάν με το πρόσωπο υποψηφίου δημάρχου κατέκλυσαν τους δρόμους χθες γύρω από Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Ιωνία, που λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο. Το πολύχρωμο «χαλί» προκάλεσε εύλογα τις αντιδράσεις και τις απορίες ψηφοφόρων, διερχομένων, αλλά και περιοίκων…

Β.ΚΑΡ.

Αμεσα

Τετραπλή η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες ψηφοφόρων σχετικά με την απολύτως αναμενόμενη καθυστέρηση στα εκλογικά τμήματα, όπου σχηματίστηκαν ουρές. Ηταν ο λόγος που οι έχοντες την αρμοδιότητα μερίμνησαν σχετικά και προχώρησαν σε αλλαγές σε εκλογικά τμήματα, «στέλνοντας» ψηφοφόρους να ασκήσουν το δικαίωμά τους μακριά από τα αντίστοιχα, στα οποία συνήθως ψηφίζουν. Σε κάποιες περιπτώσεις ο σχεδιασμός πέτυχε. Σε εκλογικά τμήματα στη Νέα Ιωνία οι ψηφοφόροι δεν ταλαιπωρήθηκαν, δεν στήθηκαν σε ουρές, απεναντίας ψήφισαν άμεσα, χωρίς την παραμικρή έστω καθυστέρηση…

Β.ΚΑΡ.

Αγρα… ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο

Εκλογικοί αντιπρόσωποι δημοτικού συνδυασμού έσκιζαν ψηφοδέλτια, που είχαν ηλικιωμένοι και τους έδιναν δικά τους.

Αγρα… ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο στη Ν. Ιωνία καταγγέλθηκε χθες το πρωί. Εκλογικοί αντιπρόσωποι δημοτικού συνδυασμού φέρονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, να έχουν στηθεί στην είσοδο του 3ουΔημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας και κάθε φορά που έβλεπαν να προσέρχεται ηλικιωμένος για την άσκηση του εκλογικού τουδικαιώματος να του ζητούν να τους δείξει τι ψηφοδέλτιο είχε μαζί του για τις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες αν το ψηφοδέλτιο ήταν του συνδυασμού που εκπροσωπούσαν τους «επέτρεπαν» να συνεχίσουν. Αν ήταν αντίπαλου συνδυασμού, τους έλεγαν «αυτό δεν είναι καλό», το έσκιζαν και τους έδιναν ψηφοδέλτιο του δικού τους συνδυασμού, «σταυρωμένο» υπέρ υποψηφίου. Οι καταγγελίες έφθασαν στα αφτιά του δημάρχου Βόλου και εκνέου υποψηφίου με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική» Αχιλλέα Μπέου. Ψηφοφόροι, που είχαν μαζί τους ψηφοδέλτια του συνδυασμού «Νέα Εποχή- Νέα Δυναμική», κλήθηκαν να τα… αλλάξουν με εκείνα που τους έδιναν εκλογικοί αντιπρόσωποι του άλλου συνδυασμού.

Αμεσα έσπευσαν στο σημείο ο ίδιος ο κ. Μπέος και συνεργάτες του. Σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ίδιου και υποψηφίας αντίπαλου συνδυασμού που βρισκόταν στο εκλογικό κέντρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναστάτωση ήταν πολύ μεγάλη. Η υποψήφια κάλεσε Αστυνομία να επέμβει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί για τη διασφάλιση της τάξης, φαίνεται όμως ότι το επεισόδιο θα έχει και συνέχεια καθώς αμφότερες οι πλευρές επιφυλάχθηκαν με την κατάθεση μηνύσεων.

ΕΛ. ΧΑΝ

Και πέμπτη… κάλπη σε σχολεία

Από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης – Αστυνομία σε εκλογικό κέντρο για την απομάκρυνσή τους

Από μία ακόμη πέμπτη… κάλπη κλήθηκαν να περάσουν εκλογείς του Δήμου Βόλου σε 11 εκλογικά κέντρα. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου διοργάνωσε «δημοψήφισμα» για την καύση σκουπιδιών στήνοντας κάλπες. Ωστόσο, το στήσιμο κάλπης στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου προκάλεσε την αντίδραση δικαστικής αντιπροσώπου, η οποία κάλεσε την Αστυνομία και ζήτησε την απομάκρυνση της κάλπης εκτός προαύλειου χώρου του εκλογικού κέντρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής η ψηφοφορία διεξήχθη από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. με τη συμμετοχή 5.216 πολιτών και βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν το 98,51% απάντησε «όχι» στο ερώτημα «Συμφωνείτε με την καύση των σκουπιδιών στον Βόλο;» και μόλις το 1,49% ψήφισε «ναι».

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τον μελλοντικό δήμαρχο Βόλου και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας», αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος θα διαβιβαστεί στην Ελληνική Κυβέρνηση στις 5 Ιουνίου, οπότε και οργανώνεται μαζική κάθοδος στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου