ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα εκατοντάδες αγωγές για περικοπή δώρων στον Βόλο

στον-αέρα-εκατοντάδες-αγωγές-για-περι-500068

Ψυχρολουσία και απογοήτευση μετά τη διαρροή για την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ

Στον αέρα βρίσκονται πλέον εκατοντάδες αγωγές εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων στον Βόλο και τη Μαγνησία, που διεκδικούσαν την αναδρομική καταβολή των περικοπών των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος θερινής άδειας μετά τη προχθεσινή απορριπτική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που τελικά έκρινε συνταγματική την περικοπή τους.

Το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο μέρος των εν ενεργεία υπαλλήλων του Νομού που εκτιμάται ότι φθάνει στο 90%, ανάμεσά τους δάσκαλοι, ιατροί, στρατιωτικοί, πολιτικό προσωπικό, είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Βόλου βασιζόμενοι στην απόφαση του Στ’ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον περασμένο Δεκέμβριο που άνοιγε το δρόμο για τη διεκδίκηση.

Η ανατροπή που επιφέρει η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου συνοδεύτηκε από ψυχρολουσία και απογοήτευση. Πολλοί είχαν πιστέψει πραγματικά ότι μπορούν να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα και είχαν υπολογίσει σε αυτά.

Ωστόσο, η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη. Ο Βολιώτης δικηγόρος Σπύρος Δεσύλλας είπε: «Δεν ξέρουμε πώς τεκμηριώνεται αυτή η απόφαση ούτε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει».

«Δεν έχουμε κάποιο επίσημο έγγραφο στα χέρια μας», συνέχισε περαιτέρω ο ίδιος και επισήμανε ότι «εξετάζουμε εάν υπάρχουν περιθώρια προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου Μαγνησίας Βασίλης Δερβίσης σημείωσε ότι θα εξεταστεί κάθε δυνατότητα.

«Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών υπάρχει πρόθεση να πάμε σε άλλο επίπεδο διεκδίκησης. Να καταφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σκέψεις. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση, η οποία είναι οριστική. Θεωρούσαμε ότι υπήρχε αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις από εδώ και στο εξής ενέργειες ο ίδιος σημείωσε ότι «εξετάζουμε να δούμε εάν μπορούμε να διαχωριστούμε από τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Όμως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση», πρόσθεσε.

Επισημαίνει ότι στον Βόλο είχαν διεκδικήσει τα χρήματα των περικοπών 1.000 στρατιωτικοί. Μεταξύ άλλων αγωγές είχαν καταθέσει και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Βόλου που παλαιότερα ανήκαν στο πρώην ΠΕΔΥ Βόλου, καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Οι προσφεύγοντας είχαν την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούν. Το Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας, οδηγούμενο στο συμπέρασμα ότι υπήρξε «ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Ωστόσο, λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση είχε παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ όπου τελικά υπήρξε ανατροπή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου