Εστειλαν επιδοτήρια για τις εφορευτικές σε άτομα με κώλυμα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-05-22, 10:11:48
Εστειλαν επιδοτήρια για τις εφορευτικές σε άτομα με κώλυμα

Σε δημοσίους υπαλλήλους, ασθενείς και άτομα που έχουν αλλάξει προσωρινά τόπο διαμονής 

Εστειλαν επιδοτήρια για συνθέσεις εφορευτικών επιτροπών σε άτομα που εργάζονται προσωρινά σε άλλους τόπους, σε δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς που εξαιρούνται, σε άτομα με προβλήματα υγείας, ακόμη και σε νεκρό.

Πολλά κενά υπάρχουν στις συνθέσεις των εφορευτικών επιτροπών για τις επικείμενες εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές, τις δημοτικές και κοινοτικές της 26ης Μαΐου.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου Γιάννα Παπαδημητρίου συνιστά στους πολίτες να έχουν ψυχραιμία και θετική διάθεση.

«Στους εκλογικούς καταλόγους δεν αναφέρεται επάγγελμα και γι’ αυτό έχουν γίνει λάθη. Οποιος έχει πάρει επιδοτήριο ενώ έχει κώλυμα θα πρέπει να απευθύνεται στον δικαστικό αντιπρόσωπο και να το αναφέρει και όχι στο Πρωτοδικείο ή στην Εισαγγελία. Οχι γιατί μας κουράζει, αλλά γιατί πριν δύο μέρες έγινε και η δεύτερη κλήρωση για τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επισήμανε ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα αναγκαστεί να εργαστεί με πολλά κενά. «Πάλι όμως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να κρατήσει κάποια άτομα. Μπορεί κάποια από τα μέλη να μπορούν να εργαστούν στις 7 το βράδυ μετά την ψηφοφορία κατά τη διαδικασία της διαλογής.

Οι εκλογές ίσως να μην αλλάζουν τα πράγματα, αλλά σίγουρα είναι κάτι που το έχουμε κερδίσει ως πολίτες να συμμετέχουμε και να εκλέγουμε τη διοίκηση που θέλουμε. Είναι κάτι σαν γιορτή», ανέφερε η ίδια.

Επισημαίνεται ότι οι εφορευτικές επιτροπές απαρτίζονται από τέσσερα τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά σε κάθε τμήμα, ενώ τα εκλογικά τμήματα στη Μαγνησία ανέρχονται σε 714.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά

Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής. Η συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας, βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι απασχολείται ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το κώλυμά του να παρουσιαστεί.

Δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.

Τα καθήκοντα των εφορευτικών επιτροπών είναι η τήρηση του βιβλίου πρακτικών, του πρωτόκολλου ψηφοφορίας και του βιβλίου διαλογής ψήφων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=