ΤΟΠΙΚΑ

«Λουκέτο» στον χώρο της υγείας

λουκέτο-στον-χώρο-της-υγείας-502818

Για πρώτη φορά κατεβάζουν ρολά για τρεις μέρες διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια – «Λάβρος» ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κατά ΕΟΠΥΥ και υπ. Υγείας

Σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση να κλείσουν για τρεις ημέρες, 23, 24 και 25 Μαΐου, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια λόγω της υπέρμετρης έμμεσης φορολόγησης, που φθάνει και το 70%, κατέληξαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τη στήριξη μάλιστα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Το πρόβλημα εντάθηκε εδώ και λίγες εβδομάδες όταν έφθασαν τα «ραβασάκια» πληρωμών του προηγούμενου έτους, οπότε και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπρεπε να καταβάλουν πάνω από το 70% των εισοδημάτων τους ως υποχρεωτική έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ (rebate και clawback).

Το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα εργαστήρια, έχει συσπειρώσει τον κλάδο και έτσι για πρώτη φορά τόσο τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όσο και τα μικρά εργαστήρια κατεβαίνουν σε κοινό αγώνα. Τα τρία 24ωρα που θα μπει λουκέτο σε όλες τις Μονάδες στον Βόλο, αλλά και όλη τη χώρα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν εξετάσεις, είναι μόνο η αρχή προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν, αφού αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα.

Με επιστολή τους οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί γιατροί, ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, μικροβιολόγοι, πυρηνικοί γιατροί, ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι και πολλές ακόμη ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διάγνωσης, ζητούν από τη διοίκηση του Οργανισμού να επανεξετάσει τα πρόσφατα μέτρα που πλήττουν τον κλάδο τους.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν αύξηση του «εικονικού», και «ελλειμματικού» όπως λένε, «προϋπολογισμού των 370 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες να καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν από την τσέπη τους τις υπερβάσεις του, ως υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στο κράτος.

«Λάβρος» ο Ιατρικός Σύλλογος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στηρίζει την απόφαση όλων των Ομοσπονδιών και Συλλόγων των εργαστηριακών και κλινικόεργαστηριακών ιατρών της χώρας για προειδοποιητικό κλείσιμο των ιατρείων τους και μ΄ ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν σε αυτήν την κινητοποίηση.

«Πρέπει επιτέλους το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση να αντιληφθούν ότι η δημόσια υγεία ως πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου πρέπει να είναι στην προτεραιότητα των επιλογών και πρακτικών της και πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά με γενναία κονδύλια.

Τουλάχιστον τα λεγόμενα «ματωμένα πλεονάσματα» που είναι αποτέλεσμα της υπερφορόλογησης των πολιτών και της μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα πρέπει να κατευθυνθούν με προτεραιότητα στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία και να μην αναλώνονται σε ατελέσφορες επιδοματικές πολιτικές.

Επί τέλους, ζητούμε σοβαρή πολιτική για την δημόσια υγεία και σεβασμό στο σημαντικό ιατρικό δυναμικό της χώρας μας» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Στη σέντρα …ο ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καταγγέλλει τον ΕΟΠΥΥ για τη μη αποπληρωμή ακόμη των οφειλομένων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς από τα προ του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. (πριν το 2012) ασφαλιστικά ταμεία.

«Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό οι δανειστές να πιέζουν την κυβέρνηση της χώρας μας να αποπληρώσει τα οφειλόμενα της προς τους ελεύθερους επαγγελματίες (μεταξύ των οποίων και των ιατρών) και το κράτος να συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κοινός μπαταχτσής» σημειώνει.

Επιπροσθέτως κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ για «ληστρική συμπεριφορά» προς τους συμβεβλημένους με αυτόν ελεύθερους επαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικο-εργαστηριακούς ιατρούς (που εξυπηρετούν άνω του 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ) για το claw-back και το rebate.

«Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η υφαρπαγή του 20% έως 70 % τουλάχιστον του περιορισμένου πλέον εισοδήματος των εργαστηρίων και των ιατρείων αυτών», παρατηρεί επίσης ο ΙΣΜ.

Τέλος, επικρίνει το υπ. υγείας για τη γενικότερη στρατηγική του, κάνοντας αναφορά στην υποστελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων της χώρας και των ΤΟ.Μ.Υ. σημειώνοντας πως «οι λίγες προσλήψεις που πραγματοποιούνται καθώς και η απαράδεκτη πλέον λύση των επικουρικών ιατρών δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών» και ότι οι θετικές και αποτελεσματικές κινήσεις διοικήσεων, στελεχών και προσωπικού ορισμένων Νοσοκομείων δεν αλλάζουν την γενικότερη προβληματική κατάσταση που επικρατεί» και θέτει θέμα επανεξέτασης του μισθολογικού των γιατρών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου