ΤΟΠΙΚΑ

Π.Κόκκαλης: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στο επίκεντρο

π-κόκκαλης-η-αντιμετώπιση-της-κλιματι-503075

Να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω αυτά τα θέματα, τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας, είναι ο στόχος του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη.

Ο Πέτρος Κόκκαλης που συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως εκπρόσωπος της κίνηση πολιτών «Κόσμος», σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναφέρεται στην ως τώρα δράση του για τα θέματα της κλιματικής κρίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ενόψει των εκλογών της Κυριακής επισημαίνει πως “ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας είναι η αποχή”. Και διευκρινίζει πως: “Η κάθε κάλπη είναι διαφορετική και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το διακύβευμα της κάθε μίας. Είναι κρίσιμο να υπάρξει μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας, ώστε να διαμορφώσουν με την ψήφο τους τις τοπικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή μας Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών και της αξιοπρέπειάς μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν”.

Τι ακριβώς είναι η κίνηση πολιτών «Κόσμος» που εκπροσωπείτε και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Η κίνηση πολιτών «Κόσμος» προωθεί, ως πολιτικό πρόταγμα, τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, συνολικά 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ουσιαστικά, αποτελούν έναν οδικό χάρτη ή μια παγκόσμια συμφωνία, αν προτιμάτε, για τον τρόπο με τον οποίον η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις μελλοντικές γενιές, αποφεύγοντας την καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Βασική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε έναν καθαρό αγώνα για ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, εκφράζοντας τους ανθρώπους που αμφισβητούν το μονόδρομο του σκοταδισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Βέβαια για να τα καταφέρουμε απαιτούνται ευρύτερες συγκλίσεις απ’ όλο το φάσμα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Απαιτούνται ριζοσπαστικές αλλαγές και ανοικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου εντός της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ζητήσετε την ψήφο των πολιτών για την Ευρωβουλή με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής και πολιτικής μου δράσης γύρω από τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω αυτά τα θέματα, τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας. Ως εκ τούτου, θέλω να συμβάλω ώστε να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα και περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και στις απόψεις της κα. Κορτέζ, του κ. Ρουρκ και του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα κανείς δεν μπορεί να μένει αδρανής.

Κύριε Κόκκαλη, η υποψηφιότητά σας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το Ευρωκοινοβούλιο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο. Ποια είναι η δράση σας, η οποία προηγήθηκε αυτής της υποψηφιότητας;

Συμμετέχω χρόνια σε πολιτικά και κοινωνικά εγχειρήματα. Ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή επί 5 χρόνια έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για την αναβάθμιση της πόλης του Πειραιά. Με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε συστηματικά για την εύρεση και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τον Πειραιά, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα ευθύνης μας και αναπτύξαμε τοπικές και διεθνείς συνέργειες. Ο Πειραιάς είναι η πρώτη πόλη, που έχει μία στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους που ανέρχονται σε 91 εκατομμύρια ευρώ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Αυτό σημαίνει, ότι τα επόμενα πέντε χρόνια ο Πειραιάς θα έχει στη διάθεσή του σημαντικούς πόρους για την υλοποίηση δράσεων στους τομείς της κοινωνικής συνοχής, της ανταγωνιστικότητας και της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Προώθησης της Επιχειρηματικότητας για το 2018 απονεμήθηκε στο Δήμο Πειραιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Ενίσχυση του Επιχειρηματικού Πνεύματος», για τη στρατηγική στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης. Παράλληλα, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πειραιά προσπάθησα να διαμορφώσω σε συνεργασία και με άλλους φορείς αξιοπρεπείς συνθήκες και ουσιαστικές πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες που μένουν στην πόλη μας. Στον Πειραιά, άλλωστε, υποδεχθήκαμε μαζί με εκατοντάδες άλλους εθελοντές, τους πρόσφυγες που κατέφθαναν στη χώρα μας το 2015-2016 και μοιράζαμε καθημερινά για μήνες φαγητό και νερό. Η συμμετοχή μου σε αυτό κύμα αλληλεγγύης ήταν μια από τις πιο έντονες και συναισθηματικά γεμάτες στιγμές της ζωής μου. Όσον αφορά τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής κρίσης, αγωνίζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια με την Οργάνωση ΓΗ και σήμερα με την πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις;

O Αλέξης Τσίπρας είναι ικανός άνθρωπος και έμπειρος πολιτικός. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έχει διαχειριστεί επιτυχώς σημαντικές προκλήσεις και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικά ζητήματα. Αντιλαμβάνεται ότι η εποχή απαιτεί συγκλίσεις και ότι αν δε συσταθεί ένα προοδευτικό μέτωπο που θα αντιμάχεται τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και την ακροδεξιά απειλή, η εξέλιξη για την Ευρώπη θα είναι καταστροφική. Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας κίνησης, που συμβαίνει και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετικά ελπιδοφόρα παγκόσμια κίνηση και χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας πήρε αυτή την πρωτοβουλία για τη χώρα μας.

Οι ευρωεκλογές γίνονται μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης. Μήπως όμως αδικούνται καθώς η συζήτηση για την Ευρώπη και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ελάχιστη;

Σε ένα βαθμό έχετε δίκιο. Η πολιτική συζήτηση διεξάγεται κατά κύριο λόγο με όρους λεκτικής υπερβολής και πόλωσης, και δεν επιτρέπει την ανταλλαγή επιχειρημάτων και τη σύγκριση προγραμμάτων αναφορικά με το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Η αδυναμία της ΝΔ να μιλήσει για το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών έχει παίξει μεγάλο ρόλο στο χαμηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Ωστόσο, οι συζητήσεις μου με τους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα μού δείχνουν ότι υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο. Αντιλαμβάνομαι ότι ένα κομμάτι των συμπολιτών μας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και στους εκπροσώπους της. Είναι χρέος μας, όμως, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη αυτή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας είναι η αποχή. Η κάθε κάλπη είναι διαφορετική και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το διακύβευμα της κάθε μίας. Είναι κρίσιμο να υπάρξει μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας, ώστε να διαμορφώσουν με την ψήφο τους τις τοπικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή μας Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών και της αξιοπρέπειάς μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου