ΤΟΠΙΚΑ

Βελτιώσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ζητά ο νομικός κόσμος

βελτιώσεις-στον-κώδικα-ποινικής-δικο-504041

Περαιτέρω επεξεργασία απαιτείται για αρκετές διατάξεις του σχεδίου νόμου για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Αν και στις παρατηρήσεις του ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου αποτιμά θετικές πολλές διατάξεις κρίνοντας ότι λειτουργούν προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του επιπέδου δικαιοδοτικής κρίσης ωστόσο διατυπώνει και ειδικότερες σκέψεις.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο των δικηγόρων που επεξεργάστηκε τις νέες διατάξεις και συμμετείχε στη διαβούλευση του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνει ότι το νέο σχέδιο Νόμου παρέχει διευρυμένες αρμοδιότητες στον Εισαγγελέα για συνδιαλλαγή και διαπραγμάτευση και φέρεται να αποκτά την ιδιότητα του «διαδίκου», αφού δεν προβλέπεται η κλήτευση και η παρουσία του παρισταμένου προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά το διαδικαστικό στάδιο της ποινικής διαπραγμάτευσης.

«Η συγκεκριμένη διάταξη χρήζει διορθωτικής συμπλήρωσης με τη ρητή πρόβλεψη της παρουσίας – παράστασης δια κλητεύσεως του παθόντος (έχοντος έννομο συμφέρον προς υποστήριξη της κατηγορίας) κατά το πρώιμο στάδιο της ποινικής διαπραγμάτευσης, αλλά και κατά την επικύρωση της συμφωνίας στο Δικαστήριο», τονίζει.

Ακόμη, εκτιμά ότι είναι ορθότερο η ποινική διαπραγμάτευση να καταλαμβάνει και τα αμιγώς κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, ώστε να μην οδηγείται σε αντιφατικές νομικά και ανεπιεικείς κρίσεις.

Σκέψεις διατυπώνονται και για την ποινική διαταγή.

«Η έκδοση από τον αρμόδιο Δικαστή σε δημόσια συνεδρίαση ποινικής διαταγής εις βάρος του κατηγορουμένου χωρίς την προηγούμενη ακρόαση αυτού, αντίκειται στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και χρήζει νομοτεχνικής βελτίωσης, με ρητή πρόβλεψη της κλήσης του κατηγορουμένου για ακρόαση και παροχή εξηγήσεων στον αρμόδιο Δικαστή, πριν αυτός εκδώσει ποινική διαταγή», επισημαίνεται.

Αστοχη και εσφαλμένη κρίνεται και η προωθούμενη διάταξη που προβλέπει τη διαδικασία συζήτησης στο ακροατήριο των αντιρρήσεων του κατηγορουμένου κατά της εκδοθείσας ποινικής διαταγής χωρίς κλήτευση του κατηγορουμένου.

Τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου φρονεί ότι δεν θα πρέπει να μεταβληθεί η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας.

Το Μονομελές Εφετείου Κακουργημάτων είχε καταλυτική επίδραση στην συντόμευση της ποινικής διαδικασίας μεγάλου αριθμού υποθέσεων. Ετσι οι δικηγόροι εκτιμούν ότι οι διατάξεις των άρθρων για την ποινική συνδιαλλαγή και τη διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να μεταβληθούν.

Επισημαίνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έχει κάνει σειρά παρατηρήσεων και για το σχέδιο Νόμου για τον Ποινικό Κώδικα. Για τα δύο σχέδια Νόμου η προθεσμία της διαβούλευσης έχει λήξει. Από το νομικό αλλά και το δικαστικό κόσμο αναμένονται οι διορθώσεις της νομιμοπαρασκευαστικής επιτροπής και η δημοσιοποίηση των τελικών διατάξεων των σχεδίων Νόμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου