ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε στον Βόλο η μνήμη των νεκρών της Γενοκτονίας των Ποντίων

τιμήθηκε-στον-βόλο-η-μνήμη-των-νεκρών-τ-504180

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε και φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια, η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ποντιακού Ελληνισμού στον Βόλο.

Μετά από τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία ακολούθησε ολιγόλεπτη τελετή στο μνημείο των νεκρών της Γενοκτονίας στην πλατεία του ελικοδρομίου (δίπλα από το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας), όπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι της Ενωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας και του Συλλόγου Μνήμες Προσφύγων που κατέθεσαν στεφάνι, αλλά και άλλων συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Μαγνησίας.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η φετινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μοίρα του Ποντιακού λαού και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Επειδή μας υπενθυμίζει με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη να ανανεώσουμε το νήμα της ιστορίας μας. Επειδή μας φέρνει ενώπιον του ηθικού χρέους για την διαφύλαξη και αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Αλλά και επειδή υπογραμμίζει την ανάγκη συμπόρευσης όλων, σε ένα ισχυρό κοινό ρεύμα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Σε δήλωσή του εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Χαλέβας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων εκφράζει την πάγια θέση του ότι οι έλληνες αλλά και όλος ο κόσμος πρέπει να ενημερωθούν για τις θηριωδίες που έζησαν εκείνοι οι άνθρωποι και πώς ξεκληρίστηκε ένα ολόκληρο γένος κι ένας πολιτισμός με αρχαίες ρίζες και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου